Terug naar overzicht
USB-C en Thunderbolt 3 uitgelegd

USB-C en Thunderbolt 3

Met de komst van MacBook 12-inch en de nieuwe MacBook Pro zijn er bij Apple twee aansluitmogelijkheden bijgekomen: USB-C en Thunderbolt 3. Op het eerste oog lijken deze twee hetzelfde, maar niets in minder waar. Wij leggen je het uit.

Wat is USB-C?

USB-C is een nieuwe aansluitmogelijkheid om apparaten met elkaar te verbinden. Met USB-C kun je randapparatuur als harde schijven, printers en beeldschermen met je Mac verbinden. Dit doe je door middel van een USB-C kabel. USB-C is gemaakt voor universeel gebruik, mits je de juiste kabels en/of adapters gebruikt.

Wat kun je met USB-C

Gebruik je de juiste kabel en/of adapter, dan kun diverse randapparatuur aansluiten op jouw MacBook 12-inch of nieuwe MacBook Pro. Zo kun je jouw iPhone, iPad of iPod aansluiten om deze op te laden of te synchroniseren. Ook sluit je jouw randapparatuur met USB-A, Micro-B en Mini-B óf opslagapparatuur als harde schrijven met USB aan. Extra bijzonder is dat USB-C ondersteuning biedt voor één 4K‑display. Of sluit er diverse soorten schermen op aan met de juiste kabel en/of adapter, zoals DisplayPort, Mini DisplayPort, HDMI- en VGA-displays.

Wat is Thunderbolt 3

Thunderbolt 3 is een technologie om apparaten met elkaar te laten communiceren. Met Thunderbolt kun je randapparatuur als harde schijven, printers en beeldschermen met je Mac verbinden. Dit doe je door middel van een Thunderbolt 3-kabel, die je kan herkennen aan de bliksemschicht die erop staat. Ook Thunderbolt 3 is gemaakt voor universeel gebruik, mits je de juiste kabels en/of adapters gebruikt.

Let op: Alhoewel de Thunderbolt 3-kabel er, op de bliksemschicht na, hetzelfde uitziet als de USB-C kabel, kan deze alleen worden aangesloten op Thunderbolt apparaten. De Thunderbolt 3-kabel kan dus niet worden aangesloten op de MacBook 12-inch. MacBook 12-inch heeft namelijk geen Thunderbolt-aansluiting, maar wel USB-C.

Hoe herken je een Thunderbolt 3-kabel en USB-C kabel?

De Thunderbolt en USB-C kabels hebben beide dezelfde connector, maar de Thunderbolt variant heeft op de connector een bliksemschicht staan.

Verschil tussen Thunderbolt 3 en USB-C

Het grootste verschil tussen Thunderbolt 3 en USB-C is de snelheid van de gegevensoverdracht. Waar Thunderbolt 3 40 Gbps aankan, kan USB-C maximaal 10 Gbps aan. Daarnaast kan USB-C alleen met USB-apparaten communiceren. Thunderbolt 3 communiceert zowel met Thunderbolt, USB, DisplayPort en PCIExpress. Gebruik je de USB-C kabel en USB-C poort, dan kun je een breed scala aan apparaten aan de Thunderbolt 3-poort hangen.

Wat kun je met Thunderbolt 3?

Gebruik je de juiste kabel en/of adapter, dan kun je diverse randapparatuur aansluiten op jouw nieuwe MacBook Pro. Zo kun je jouw iPhone, iPad of iPod aansluiten om deze op te laden of te synchroniseren. Ook sluit je jouw randapparatuur met USB-A, Micro-B en Mini-B óf opslagapparatuur als harde schrijven met USB aan. Thunderbolt 3 biedt dankzij de snelheid ondersteuning voor maximaal twee 4K‑displays, één 5K‑display of twee als je een nieuwe MacBook Pro 15-inch hebt. Of sluit er diverse soorten schermen op aan met de juiste kabel en/of adapter, zoals DisplayPort, Mini DisplayPort, HDMI- en VGA-displays.

 

Bekijk alle USB-C kabelsBekijk alle Thunderbolt kabels