Dit wist jij nog niet over iPad

door Remco Hayes & Dominic Overdijkink

door Remco Hayes & Dominic Overdijkink

iPad is een veelgebruikt Apple-product waar je heel veelzijdig mee kunt werken. Of je nou veel aan het schrijven bent of je wil jouw vakantiefoto's bewerken. Nu zijn er ook veel functies van iPad die misschien niet voor de hand liggen. In dit artikel laten we je weten wat jij nog meer kan doen met je iPad.

Gebruik het geheime trackpad

Je kunt natuurlijk een draadloos trackpad aansluiten op jouw iPad, maar wist je dat je dit ook kunt doen op het scherm van de iPad zelf? Dit doe je door met twee vingers het toetsenbord ingedrukt te houden. Hierdoor vervagen de letters en cijfers en kun je het toetsenbord als trackpad gebruiken.


Verplaats het toetsenbord

Het standaard iPad toetsenbord neemt best veel ruimte in beslag van het scherm. Om makkelijk te kunnen typen op jouw iPad, is er ook een toepassing. Dit doe je door het toetsenbord-icoon linksonder ingedrukt te houden. Hierna swipe je naar de plek waar je het toetsenbord wil zien. Het iPad toetsenbord wordt nu een stuk kleiner en je kunt deze wanneer je wil verplaatsen. Om het toetsenbord weer naar zijn originele grootte te veranderen maak je met twee vingers een beweging van elkaar af.


Bekijk twee apps tegelijkertijd

Deze functie heeft de naam Slide Over en werkt op alle iPads met iPadOS 15.4 of nieuwer. Om hier gebruik van te maken open je de eerste app die je wilt gebruiken. Hierna swipe je van onderen naar boven om het Dock te tonen. Hier houd je het icoon van de tweede app vast en sleep je deze omhoog. Dit zal ervoor zorgen dat er twee apps tegelijkertijd open zullen staan, zodat je meer kunt doen op je scherm.

Wil jij dus van deze handige feature gebruik maken maar zie je de mogelijkheid niet op jouw iPad? Check dan even of jouw iPad helemaal bij is wat betreft software. Dit doe je bij Instellingen > Algemeen > Software-update. Hier kun je kijken of jouw iPad kan updaten naar iPadOS 15.4 (of dat misschien al is)!


Open Safari tabbladen van andere apparaten

Deze functie werkt op Mac, iPhone en iPad. Op iOS ga je naar Instellingen > Jouw naam > iCloud. Hier check je of het vinkje van Safari is aangeklikt. Op Mac ga je naar Systeemvoorkeuren > iCloud en hier doe je hetzelfde als hierboven genoemd.

Als je nu in Safari op het tabblad-icoon klikt, zie je een icoon wat lijkt op twee vierkantjes die op elkaar zitten. Als je hierop klikt zullen alle tabbladen van al jouw Apple-apparaten te zien zijn. Ideaal voor wanneer je op je Mac bezig bent en daarna nog even snel verder wilt op jouw iPhone of iPad!


Maak een PDF of screenshot van een volledige pagina

Als je op het internet zit en je ziet een pagina die je in zijn geheel wil opslaan dan kun je deze tip gebruiken. Hiervoor ga je naar 'Delen'. Onder dit kopje zie je de mogelijkheid om een PDF te maken. Hiermee sla je een gehele pagina in een keer op.

Als je liever een screenshot wil maken van een complete pagina kan dat ook. Je doet dit door een normale screenshot te maken en vervolgens op de Thumbnail te klikken in het bewerkingsscherm. Bovenaan zie je een optie om de gehele pagina op te slaan als screenshot.


Dit wist jij nog niet over iPad

Dit zijn maar een paar voorbeelden van de geweldige dingen die je kunt doen met een iPad. Klinken deze features je als muziek in de oren, maar heb je nu nog geen iPad? Of is je iPad te oud en wil je graag vernieuwen? Dan heb je tegenwoordig de keuze uit iPad (2021), iPad Air, iPad Pro en iPad mini. Kom vooral langs in één van onze 50 winkels, waar onze Apple-experts jou helpen met het maken van de beste keuze. Apple begint bij Amac!