Vijf redenen om in 2023 te switchen van Android naar iPhone!

door Dominic Overdijkink

door Dominic Overdijkink

iPhone vs. Android, het is een debat wat inmiddels al bijna 15 jaar de boventoon voert. Logisch, want beide soorten telefoons verschillen behoorlijk in hoe ze werken. Toch is een overstap van Samsung, Huawei of Xiaomi naar iPhone niet zo ingewikkeld als de meesten denken. In deze blog vertellen we je waarom je in 2023 de switch naar iPhone moet maken, én hoe overstappen precies werkt.

1. Hardware en software in één

Om te beginnen draaien Android-telefoons op het besturingssysteem Android. Android is ontwikkeld door Google, en werkt op vele bekende telefoonmerken zoals Samsung, Xiaomi, Huawei en vele anderen. Waar deze merken dus software hebben die door een ander bedrijf (in dit geval Google) gemaakt wordt, ontwikkelt Apple deze software zelf. Het besturingssysteem van Apple heet namelijk iOS. Dat brengt een aantal voordelen met zich mee. Zo kan Apple hun telefoons, ook wel de hardware, helemaal afstemmen op iOS, hun software.

2. Face ID

Een bekende feature van de iPhone is Face ID, waarbij jij je gezicht kan gebruiken om je telefoon te ontgrendelen, maar bijvoorbeeld ook om te betalen via Apple Pay. Sommige Android-toestellen, zoals de nieuwere varianten van Samsung, maken ook gebruik van gezichtsherkenning, echter kun je hiermee alleen je telefoon ontgrendelen. Reden hiervoor is omdat iPhone gebruik maakt van meerdere geavanceerde scanners, waardoor gezichtsherkenning veiliger is. Bij de meeste andere telefoons wordt er gebruik gemaakt van een enkele scanner die in de meeste gevallen alleen werkt op de iris van je oog. Daarnaast is de gezichtsherkenning van iPhone vaak ook sneller.

3. Volumeregeling en stille modus

Nog een handige feature van iPhone is de manier waarop het volume is geregeld. Waar je bij Android vaak naar de instellingen van je telefoon moet om de volumeregeling per functie aan te moeten passen, is dit bij iPhone een stuk makkelijker geregeld. Met de harder- en zachterknop pas je met een druk op de knop alle regelingen (zoals beltonen, systeemgeluiden en media) direct aan. Ook heeft de iPhone een knop voor ‘Stille modus’. Door jouw telefoon in stille modus te zetten, ontvang je geen geluid meer bij meldingen, maar kun je ervoor kiezen om melding stil of met een trilling af te leveren. Je kunt jouw telefoon in deze modus zetten door het knopje aan de zijkant naar voor of achter te schuiven.

4. Veiligheid en kwaliteit van apps

Een belangrijk verschil tussen de beide softwaresystemen iOS en Android, is de plaats waar jij jouw apps kan kopen of downloaden. Bij Android is dit de Google Play Store, en bij iPhone is dit de App Store. Tussen beide ‘stores’ zitten wat belangrijke verschillen.

De Google Play Store is een stuk meer ‘open’ dan de App Store is. Dat brengt als nadeel met zich mee dat er een stuk minder controle is op de apps die worden aangeboden. Bij de App Store is die controle, die Apple overigens zelf uitvoert, dus een stuk grondiger. En hoewel dat soms vervelend kan zijn voor appontwikkelaars, zorgt dit er in ieder geval wel voor dat de apps veiliger zijn wat betreft het delen van data, en dat de kwaliteitseisen voor de apps ook hoger liggen. Hierdoor kun je dus elke app zonder zorgen installeren.

5. Het Apple-ecosysteem

Iets waar Apple echt het verschil maakt, is de samenwerking tussen al hun devices. Heb jij een iPhone, maar bijvoorbeeld ook een iPad of Mac, dan sluit dit allemaal naadloos op elkaar aan. Door functies als Hand-off kun jij direct verder op bijvoorbeeld je iPhone als je wisselt vanaf je iPad.

Hoe stap ik over?

Iets wat Android-gebruikers veelal tegenhoudt om over te stappen is de gedachte dat gegevens overzetten van een Android-apparaat naar iPhone heel moeilijk is. Uit angst voor het verliezen van foto’s, contacten en berichten, zien mensen af van de overstap.

Overstappen naar iPhone is gelukkig helemaal niet zo moeilijk als men denkt, en dat mét behoud van al je gegevens. Wil je weten hoe? Volg dan onderstaande stappen:

Stap 1. Jouw Android en iPhone koppelen

Om te beginnen ga je naar de Play Store op jouw Android-apparaat en download je naar de app ‘Stap over op iOS’. Vervolgens zet jij jouw nieuwe iPhone aan en doorloop je de instructies die op het scherm verschijnen. Als je bij het gedeelte ‘Apps en gegevens’ komt, kies je hier voor ‘Zet gegevens over van Android’. Daarna zal jouw iPhone je weer doorverwijzen naar je Android-telefoon.

Open op je Android-device vervolgens de app ‘Stap over op iOS’. Volg hier de gegeven stappen en je zal een code krijgen. Deze voer je in op jouw iPhone. Nu zijn je Android-apparaat en iOS-apparaat gekoppeld en klaar voor het overzetten!

Stap 2. Gegevens kiezen die jij wilt overzetten

Op je Android-telefoon krijg je nu een menu met verschillende soorten gegevens, zoals foto’s, contacten, agenda’s en berichten. Hier kun je zelf kiezen welke gegevens je wel of niet mee wilt nemen. Wil je bijvoorbeeld met een schone lei beginnen op je nieuwe telefoon, dan kun je de keuze maken om bepaalde gegevens niet naar je iPhone over te zetten. Bij het overzetten zullen een aantal apps ook meegenomen worden van Android naar iPhone. Dit is het geval wanneer een app op beide platformen gratis is, zoals bijvoorbeeld YouTube, NU.nl of WhatsApp. Houd er bij WhatsApp wel rekening mee dat je alleen nog even hoeft in te loggen met je nummer, zodat jij bij al jouw chatgesprekken kunt.

Stap 3. Controleren of het overzetten is gelukt

Nu zullen jouw oude en nieuwe toestel even wat tijd nodig hebben om alle gegevens van het ene naar het andere device over te zetten. Heb je niet zoveel apps en bestanden op jouw Android staan, dan is dit zo klaar. Maar heb je bijvoorbeeld behoorlijk veel foto’s en berichten op jouw oude telefoon, dan duurt het wellicht wat langer.

Als het overzetten klaar is, is het belangrijk dat je even checkt of alle gewenste gegevens nu op jouw iPhone staan. Als er bijvoorbeeld een app mist, kan het zijn dat je deze nog handmatig moet downloaden uit de App Store. Mis je wat gegevens, dan kan het zijn dat deze gegevens in een online omgeving staan (zoals bijvoorbeeld het geval is met Gmail). Log dan even met de juiste gegevens in op jouw iPhone en dan zou alles weer moeten zijn zoals het hoort.

Stap 4. Vergeet de simkaart niet!

Heel voor de hand liggend, maar daarom niet minder waar: de simkaart. Wanneer alle gegevens zijn overgezet, haal dan nog wel even jouw simkaart uit je Android-toestel en stop deze in je iPhone. Om een simkaart in je iPhone te doen, krijg je bij elke iPhone een pinnetje bijgeleverd waarmee het klepje van de simkaart open kan. Wanneer de simkaart in je iPhone zit, ben jij helemaal klaar om jouw nieuwe iPhone te gebruiken.

Ruil jouw Android nu in bij Amac!

Wist jij dat je vanaf nu ook je Android-telefoon kan inruilen bij Amac? Dat maakt overstappen nog makkelijker. Hiervoor neem je jouw Android-telefoon mee naar de Amac-winkel. De Apple-expert berekent jouw inruilwaarde, en dit bedrag geldt dan als korting op je nieuwe iPhone! Het bedrag en de beoordeling van de Apple-expert is hierin leidend. Wel kun je hier alvast een indicatie bepalen van jouw Android-telefoon.

Wanneer jij ervoor kiest jouw Android in te ruilen voor een nieuwe iPhone, kun je jouw gegevens nog steeds overzetten, alleen niet via bovenstaande wijze. Als jij jouw Android-gegevens op je iPhone wilt hebben terwijl je Android al ingeruild is, dan kun je het beste als volgt te werk gaan:

Stap 1: Ga op je Android naar Instellingen > Google. Kies hier voor 'Back-up maken'. Nu maakt jouw Android-telefoon een reservekopie in je Google-account.
Stap 2: Configureer je iPhone als nieuw toestel en doorloop de stappen. Hierbij zet je dus eerst nog even geen gegevens over.
Stap 3: Ga op je iPhone naar Instellingen > Mail. Kies voor 'Accounts', maak hier een nieuw account aan met het Google-logo. Hier kun je kiezen welke gegevens je wel en niet mee wilt nemen naar je iPhone. Deze gegevens haalt iPhone vervolgens uit jouw eerder gemaakte Google-backup van je Android.

Het enige wat nu nog mist zijn je foto's en video's, want deze kun je niet overzetten met bovenstaande methode. Daarvoor doe je het volgende:
Stap 1: Ga naar Google Foto's op jouw Android-telefoon en klik op je profiel. Tik op 'Instellingen voor foto's' > 'Back-up en synchronisatie'. Zet het schuifje aan, zodat Google jouw foto's en video's in de cloud opslaat.
Stap 2: Download de Google Foto's-app op jouw iPhone. Log hier vervolgens in met je Google-account. Vanaf dan zullen al je gesynchroniseerde foto's en video's zichtbaar zijn op jouw iPhone!


Nieuwsgierig?

Kom snel langs bij jouw Amac-winkel en ervaar iPhone. Onze Apple-experts adviseren je namelijk graag over welke iPhone het beste bij je past. Apple begint bij Amac!

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!