Onze tien favoriete functies van iOS 17, iPadOS 17, watchOS 10, tvOS 17 en macOS Sonoma!

door Dominic Overdijkink

door Dominic Overdijkink

Eerder deze maand lanceerde Apple natuurlijk zijn nieuwe iPhones en Apple Watches. Zoals ieder jaar, horen daar ook tal van nieuwe besturingssystemen bij. Dat betekent dat niet alleen nieuwe apparaten, maar ook jouw apparaten waarschijnlijk weer iets anders werken. Hiervoor moet je uiteraard wel je apparaten updaten via Algemeen > Software-update.

Vorige week was het al de beurt aan iPhone (iOS 17), iPad (iPadOS 17), Apple Watch (watchOS 10) en Apple TV (tvOS 17). Vandaag is jouw Mac (macOS Sonoma) eindelijk aan de beurt. Wij vertellen je hieronder over tien van onze favoriete nieuwe functies op jouw Apple-apparaten!

1. Contactkaart en NameDrop (iPhone)

Met iOS 17 is jouw eigen contactkaart geïntroduceerd. Vanaf nu kun jij zelf bepalen hoe mensen jouw zien wanneer jij hen belt. Maak gebruik van een foto of Memoji en leef je uit met jouw favoriete kleuren.

Aansluitend daarop: NameDrop. Met NameDrop hoef je nooit meer om iemands nummer te vragen als diegene een iPhone heeft. Houd beide iPhones simpelweg tegen elkaar aan, en je wisselt automatisch jouw zelfgemaakte contactkaart uit. Wij kunnen wel een paar situaties verzinnen waarbij dit handig is: je deelt jouw contactkaart met een (potentiële) zakenpartner of je wisselt nummers uit na die ene leuke date.

 

2. Jouw eigen Live Stickers (iPhone en iPad)

Stickers zijn er al sinds jaar en dag op apps als iMessage en WhatsApp. Voorheen was het voor het maken van stickers altijd van belang om een speciale app te hebben. Er zijn namelijk tal van derde partijen-apps te vinden in de App Store. Dat is vanaf nu gelukkig verleden tijd. Nu heb je de mogelijkheid om direct vanuit Foto’s stickers te maken met Live Stickers. Voeg leuke effecten toe aan jouw Live Stickers en vindt ze direct in jouw stickerlade.

 

3. Interactieve widgets op iPhone en iPad

Ook de bekende widgets, vorig jaar geïntroduceerd, hebben dit keer een flinke update gekregen. Met widgets kun je voorheen snel informatie zien. Klikte je op deze widget, dan kwam je in de desbetreffende app terecht. Met de update naar de nieuwste besturingssystemen zijn widgets echter interactief. Nu zet je vanuit een widget direct je lichten uit of speel jij jouw favoriete muziek af.

4. Reactieve Snoopy-wijzerplaat (Apple Watch)

Misschien wel een van de leukste features van allemaal: de Snoopy-wijzerplaat. De wereldberoemde hond uit het stripverhaal Peanuts is samen met zijn maatje Woodstock het gezicht van deze nieuwe wijzerplaat. Snoopy en Woodstock spelen met de wijzers, reageren op de plaatselijke weersomstandigheden en doen zelfs mee als je een work-out doet.

 

5. Uitgebreidere fietsdata (Apple Watch en iPhone)

Ook aan de fietsers en wielrenners onder ons is gedacht, want de fietswork-out heeft een behoorlijke upgrade gekregen. Vanaf nu is het mogelijk om extra traininggegevens van compatibele bluetooth-accessoires te bekijken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan gegevens als cadans, snelheid en vermogen. Zodra je een fietswork-out start op jouw Apple Watch, verschijnt je training ook op iPhone als live-activiteit. Wanneer je hierop tikt, kun je al jouw trainingsgegevens uitgebreid en makkelijker zien.

 

6. FaceTime op Apple TV

Waarschijnlijk niet eentje die je heel vaak gaat gebruiken, maar wel leuk: FaceTime kan vanaf nu ook op Apple TV! Gebruik je iPhone als camerasysteem en je ziet jouw FaceTime-gesprekspartner nu levensgroot op tv. Dit is vooral leuk wanneer je zelf met meerdere personen bent, of lekker met de kinderen op de bank zit. Zo kan iedereen het scherm goed zien en is het niet meer vechten om je plek voor de iPhone.

 

7. Find My Remote (Apple TV en iPhone)

Ook altijd de afstandsbediening van je Apple TV kwijt? Vanaf nu niet meer, want de bekende Siri Remote (2e generatie of nieuwe) is nu te zien in de Zoek mijn-app. Op jouw iPhone zie jij de cirkel groter worden wanneer je de afstandsbediening nadert. Nooit meer zoeken!

8. Gamemodus (Mac)

Sinds de komst van Apple silicon wordt Mac steeds meer gebruikt om te gamen. Sinds Apple silicon kan Mac namelijk een hoop games aan zonder enige problemen. Wil jij de optimale ervaring als gamer, dan is er met het nieuwe macOS Sonoma tegenwoordig ‘gamemodus’. Wanneer jij jouw Mac in deze modus zet, krijgen games automatisch de hoogste prioriteit voor de CPU en GPU van jouw Mac. Hierdoor vragen achtergrondtaken minder van je systeem. Zet je gamemodus aan, dan hebben accessoires zoals AirPods en controllers bovendien minder vertraging voor een naadloze ervaring.

 

9. Verschillende Safari-profielen (Mac)

Gebruik jij jouw Mac zowel zakelijk als privé, dan is dit een hele mooie uitkomst. Met de nieuwe update is het tegenwoordig mogelijk om meerdere profielen aan te maken binnen Safari. Hierdoor kun jij bijvoorbeeld jouw geschiedenis, extensies, cookies en favorieten gescheiden houden. Zo heb jij tijdens werk een optimale focus, maar kun je privé wel gewoon lekker je gang gaan op het web.

 

10. Widgets op je bureaublad

Wie de widgets op iPhone te gek vindt, kan zijn of haar geluk niet op. Widgets zijn nu namelijk permanent op jouw bureaublad te plaatsen. Ook deze widgets zijn interactief zoals op iPhone en iPad, zodat jij even snel die podcast kan aanzetten of je slimme huis kan bedienen.

Ontdek alle nieuwe functies

Natuurlijk zijn dit tien van onze favoriete functies, maar er zijn nog veel meer nieuwe mogelijkheden dankzij de update. Om updates te installeren ga je op jouw Apple-device naar Instellingen > Software-update. Hier zie je of de update al geïnstalleerd is, of dat er een nieuwe update beschikbaar is. Wij hopen dat je veel gebruik gaat maken van alle nieuwe functies op jouw favoriete Apple-apparaat!

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!