Smart Home: hoe maak jij jouw huis duurzamer?

door Dominic Overdijkink

door Dominic Overdijkink

We hebben er anno 2022 allemaal mee te maken. Een tank vol benzine, je tas met boodschappen en de energierekening; alles wordt duurder. We letten daarom beter dan ooit op al onze uitgaven. Misschien douche je al minder lang, trek je een trui aan zonder de verwarming omhoog te zetten, of zet je die ene extra lamp toch maar uit.

Er zijn veel manieren om te besparen en er is iets dat je daar perfect bij kan helpen: Smart Home. In deze blog leggen we je uit welke Smart Home producten jouw kosten permanent naar beneden brengen.

Slimme sensoren

Een perfecte manier om jouw huis wat slimmer te maken is de Eve Home Door & Window. Deze sensor detecteert wanneer jouw deuren en ramen openstaan. Je kunt zien hoe lang jouw ramen of deuren openstaan en hoe vaak deze geopend zijn. Je kunt er vervolgens voor kiezen om met Eve Home Thermo jouw verwarming aan te passen voor de desbetreffende ruimte. Dit kan handmatig via iPhone, iPad of Apple Watch, maar ook automatisch. De keuze is daarbij helemaal aan jezelf.

Slimme thermostaat

Een slimme thermostaat helpt heel erg bij het verduurzamen van je huis. Zoals gezegd kan Eve Home Door & Window perfect samenwerken met de Eve Thermo. Dit is een slimme radiatorknop die je kan bedienen met jouw HomeKit, dus via iPhone, iPad of Apple Watch. Je kan dus ook scènes instellen, waarbij de temperatuur wordt aangepast zoals jij dat graag zou willen. Dit kan via de bijbehorende Eve-app.

Een ander merk dat in dezelfde branche opereert is het merk tado°. Deze thermostaat verwarmt het huis op basis van je locatie en die van je medebewoners. Er wordt bespaard op het moment dat niemand thuis is en verwarmt zodra iemand naar huis gaat. De thermostaat kan zelfs rekening houden met de weersvoorspelling, om op die manier je huis slim te verwarmen. Ook deze thermostaat is in te stellen via scènes. Op die manier kun je er ook voor kiezen om alleen op bepaalde tijden te verwarmen. Dit is overigens ook handmatig te doen. Via de app Luchtcomfort Skill kun je tevens jouw verbruik inzien en geeft je ook aan hoeveel je bespaart.

tado° heeft daarnaast, net als Eve, een slimme radiatorknop. Deze is aan te sluiten op jouw verwarming, waardoor je per verwarming het verbruik kunt reguleren.

Slimme verlichting

Een andere manier om stroom te besparen is slimme verlichting. Je kunt hier in investeren door je huis te voorzien van slimme lampen. Philips Hue heeft hier namelijk lampen in alle soorten en maten voor, zoals te lezen in de Earth Day-blog.

Maar wist je dat je ook slimmen lampen kan maken van elke lamp? Dat kan bijvoorbeeld met de Philips Hue Smart Plug. Wanneer je een lamp in deze slimme stekker plugt, kun je deze lamp toevoegen aan je Hue-systeem. Daarmee kun je deze lamp via Bluetooth makkelijk aan- en uitzetten met de Hue-app.

Wil je dit nog automatischer, dan kan je ook kiezen voor de Philips Hue Motion Sensor. Deze detecteert beweging, waardoor jij jouw iPhone niet eens uit je broekzak hoeft te halen wanneer je het licht aan wilt zetten. Zodra de Motion Sensor beweging registreert gaat de gekoppelde lamp direct aan.

Een andere optie voor slimme verlichting is de Eve Light Switch. Daarmee kun je al jouw lampen aan- en uitschakelen via de Eve-app. Eve Light Switch dient als vervanging voor al bestaande lichtschakelaars en biedt net dat beetje extra gemak. Niet verrassend, maar ook hiervoor zijn scènes in te stellen. Makkelijk toch?

Dan is er nog de Lightwave Smart Lighting starterkit. Deze werkt wederom via zijn eigen app en dient als vervanging voor je bestaande lichtschakelaar. De Lightwave Smart Dimmer heeft daarnaast echt een prachtig en elegant design. Via de app kun je jouw verbruik makkelijk inzien.

Slimme stekkers

Als laatst kun je ook nog gebruik maken van algemene slimme stekkers. De bekendste variant is ongetwijfeld de Eve Home Energy, waar je al over hebt kunnen lezen in onze Favorieten van Amac-blog.

De Eve Home Energy is een stekker die je kunt inpluggen in jouw al bestaande stopcontacten. Wanneer je hier vervolgens een apparaat naar keuze op aansluit, kun je het verbruik van dit apparaat inzien in de Eve-app. Hiermee zie je hoeveel watt er momenteel verbruikt wordt, hoeveel dit in een jaar kost, en het totale verbruik in zowel kWh als euro.

Ook deze stekker is slim te bedienen via de app. Je kan de plug namelijk aan- en uitzetten met jouw iPhone, iPad of Apple Watch, zodat je jouw stroom op elk moment kan bedienen. Wil je dat alles automatisch gaat? Ook dat is in te stellen met HomeKit. Zo hoef je (bijna) nooit meer wat zelf te doen.

Hoe duurzaam is jouw huis?

Dit zijn enkele manieren waarop jij jouw huis zuiniger dan ooit kan maken. En dat is in deze tijd toch een best fijne oplossing. Hoe duurzaam is jouw huis al?

Wil je meer weten over hoe jij met Amac jouw huis kan verduurzamen? Kom vooral langs in één van onze 50 winkels en laat je adviseren door een van onze experts. Apple, maar ook verduurzamen, begint namelijk bij Amac!

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!