iOS 15.4 en iPadOS 15.4, wat is nieuw?

door Dominic Overdijkink

door Dominic Overdijkink

Apple staat natuurlijk bekend om zijn langdurige ondersteuning wat betreft software-updates. Nu zijn we alweer aanbeland bij iOS en iPadOS 15.4 en zijn de mogelijkheden bijna eindeloos. In deze blog onze zeven favoriete features, geïntroduceerd met deze update!

Face ID met mondkapje

De introductie van Face ID op zichzelf was destijds baanbrekend, de mogelijkheid om je iPhone te ontgrendelen door er simpelweg gewoon naar te kijken. Met de coronapandemie kwamen echter de mondkapjes, en daarmee was Face ID een stuk lastiger te gebruiken. Nu is het mogelijk om Face ID wèl met mondkapje te gebruiken, net nu de pandemie tot een eind lijkt te komen. Maar met de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer is het nog steeds een hele goede toepassing! Face ID met mondkapje is alleen beschikbaar voor iPhone 12 (Pro) en iPhone 13 (Pro), belangrijk om te weten!

 

Tap to Pay voor iPhone

Apple Pay geeft je de mogelijkheid om bijna overal te betalen met bijvoorbeeld je iPhone of Watch. Nu is er Tap to Pay, waarmee je je iPhone kan gebruiken als pinautomaat. Superhandig als kassa te gebruiken in winkels, of dat ene betaalverzoek met die ene vriend gelijk af te kunnen handelen. Helaas is deze feature momenteel alleen nog in Amerika van toepassing, maar de verwachting is dat Tap to Pay zich na verloop van tijd ook in Nederland zal introduceren.

 

Universele bediening

Al langer kun je de iPad als tweede scherm voor je Mac gebruiken, maar een ondersteuning voor een gedeeld toetsenbord en/of muis ontbrak nog. Hierdoor moest je iPad nog altijd met je vingers bedienen, vrij omslachtig dus. De nieuwe update zorgt ervoor dat een toetsenbord en muis nu voor beide apparaten tegelijk te gebruiken is. Hierdoor kun je nu echt naadloos switchen tussen iPad en Mac, en kun je bestanden makkelijk tussen beide apparaten slepen.

 

120Hz voor apps van andere partijen

Heb jij een iPhone 13 Pro (Max)? Dan kun je met 120 beelden per seconde over je scherm scrollen en swipen. Dit zorgt ervoor dat het bijna lijkt alsof je scherm aan je vinger plakt, zonder enige hapering. Voorheen was dit alleen beschikbaar in de algemene schermen en in apps die door Apple zelf ontwikkeld zijn. iOS 15.4 zorgt ervoor dat dit nu ook het geval is voor apps van derde partijen, zoals WhatsApp, Facebook, Google Chrome en nog veel meer. Je kan nu dus eindelijk echt alles uit je iPhone 13 Pro (Max) halen.

 

Noodnummer bellen via WiFi of mobiele data

We kunnen inmiddels al een tijdje bellen via WiFi of 4G/5G, waardoor je ook kunt bellen in gebieden met slecht bereik, maar waar bijvoorbeeld WiFi beschikbaar is. Bovendien krijgen telefoongesprekken betere audiokwaliteit. Voor bijna elk nummer was dit mogelijk, maar het was nog niet mogelijk om 112 te bellen via deze manier. Sinds iOS 15.4 ondersteunen alle Nederlandse telecomaanbieders nu ook deze manier van bellen voor noodnummers.

 

PlayStation 5 controller met adaptive triggers

Ook goed nieuws voor alle gamers onder ons! Sony’s DualSense-controller voor PS5 zag een nieuwe innovatie: adaptieve triggers. Dit zorgt ervoor dat je games een extra dimensie krijgen. De weerstand van je L2- en R2-knop wordt aangepast naar de gamesituatie waar je in zit. Zo kom je dichterbij de realiteit dan ooit, welke game je ook speelt. iOS 15.4 ondersteunt deze adaptieve triggers van DualSense, waardoor games op jouw iPhone of iPad diezelfde ervaring kunnen geven.

 

37 nieuwe emoji’s

Last but not least: iedereen gebruikt natuurlijk emoji’s. Met iOS 15.4 zijn er weer 37 emoji’s bijgekomen. Hieronder vallen een aantal nieuwe gezichten (o.a. een smeltend gezicht, een gezicht met scheve mond en een gezicht in stippellijnen. Daarnaast komen er een aantal handgebaren bij, waaronder een opgehouden hand, en zien we een aantal overige smileys zoals een glijbaan, een wiel en een lege batterij (handig voor als je batterij op 1% staat en je dit met één klik op de knop wil laten weten).

iOS 16, wat gaat er nog komen?

Onlangs schreven we een blog over het Apple WWDC-event. Dit evenement vindt plaats van 6 t/m 10 juni 2022. Gebruikelijkerwijs laat Apple hier nieuwe features zien van de eerstvolgende grote software-update. In dit geval zou dat maar zo eens over iOS en iPadOS 16 kunnen gaan. Wat er aangekondigd gaat worden is echter nog volstrekt onduidelijk. Wat zou jij graag willen zien in iOS en iPadOS 16?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!