Apple kondigt WWDC22 aan

door Dominic Overdijkink

door Dominic Overdijkink

Op Tweede Pinksterdag gaat de World Wide Developers Conference 2022 van start. Dit is Apple’s grootste evenement als het aankomt op software. Hier worden normaal gesproken alle vernieuwende software-updates gepresenteerd die later in het jaar verschijnen. Voorheen waren dit altijd fysieke evenementen, maar door de pandemie heeft de WWDC de afgelopen twee jaar online plaatsgevonden. Wegens het grote succes daarvan, borduurt Apple daar ook dit jaar op voort. Het gehele evenement vindt plaats van 6 juni t/m 10 juni 2022, maar de keynote met alle aankondigingen zal dus op 6 juni bij de aftrap te zien zijn.

Online event, net als de voorgaande twee jaar

Waar het evenement dus eerder altijd fysiek was, vindt het evenement al twee jaar online plaats. Dat geeft ons dus als voordeel dat we alles vanuit onze huiskamer kunnen volgen. Het evenement is vaak hetzelfde opgebouwd als alle andere evenementen van Apple: de keynote wordt van tevoren opgenomen en vermoedelijk in de avond (Nederlandse tijd) uitgezonden. Hierin vertelt Tim Cook, CEO van Apple, over wat algemene informatie vanuit het bedrijf, waarna we steeds door zullen wisselen naar specialisten op het gebied van de verschillende software.

Apple zelf heeft al aangekondigd dat het de laatste ontwikkelingen zal bespreken rondom iOS (het systeem van je iPhone), iPadOS (het systeem van je iPad), macOS (het systeem van je Mac), watchOS (het systeem van je Apple Watch) en tvOS (het systeem van je Apple TV).

Terugblik naar vorig jaar

Wat Apple op het evenement bekend gaat maken heeft voorlopig nog een groot vraagteken. Om je wel een beetje een idee te geven van wat ze op WWDC aankondigen, blikken we even terug naar de highlights van het evenement vorig jaar.

De keynote begon vorig jaar met nieuws over het besturingsysteem van de iPhone. Het huidige systeem is namelijk iOS 15, maar dat was vorig jaar nog niet zo. Daarom liet Apple ons toen alvast wat features zien die we vandaag de dag allemaal kunnen gebruiken op onze iPhones (vanaf 6S en nieuwer).

iOS 15: Focus

De grootste verandering van iOS 14 en 15 was de Focus-modus. Focus zorgt er onder andere voor dat jij, bij bepaalde activiteiten of momenten, je meldingen heel specifiek in kan stellen. Je kan binnen verschillende Focus-momenten instellen van wie je meldingen binnenkrijgt, en ook van welke apps je meldingen toestaat.

Maar dat niet alleen. Zo kun je bij het sporten ervoor zorgen dat je Training-focus automatisch aangaat. Dit kun je instellen door bijvoorbeeld een work-out te starten op je Apple Watch, maar ook op een bepaalde tijd of locatie. Voor iedere Focus-modus kan je een eigen beginscherm maken, waardoor je alleen de apps ziet die voor jou van waarde zijn op dat moment.

iPadOS 15: Widgets op beginscherm

Dan de iPad. Voor iPad werden ook meerdere nieuwe features aangekondigd, waarvan de belangrijkste doorvoering de widgets zijn. Widgets bestonden al wel op iPad, maar je kon ze alleen maar in een apart scherm bereiken. iPadOS 15 zorgde ervoor dat je deze widgets, net als bij iPhone, nu tussen je al bestaande apps kan zetten. Zo kun je jouw beginscherm zodanig ‘customizen’, dat hij helemaal naar jouw smaak en behoeften is ingedeeld. Even snel je activiteiten zien van een dag? Dan zet je bijvoorbeeld de Agenda-widget op je beginscherm. Weten wat het weer doet zonder de Weer-app aan te hoeven tikken? Dan is het een idee om de Weer-widget een prominente plaats op jouw iPad-scherm te geven.

 

macOS Monterey: Universal Control

Ook werd de nieuwe macOS vorig jaar aangekondigd: macOS Monterey. Met een nieuwe macOS komt standaard altijd weer een typische nieuwe achtergrond, specifiek voor die macOS.

Iets interessanter wellicht was Universal Control, voor het eerst mogelijk tussen Mac en iPad. Universal Control zorgt ervoor dat je jouw muis en toetsenbord zowel je Mac, als je iPad kan bedienen. Tegelijkertijd dus. Zo kun jij makkelijk bepaalde bestanden van je Mac naar je iPad slepen, en fungeert je iPad dus als tweede scherm. Nou was de functie van tweede scherm er al in de vorm van Sidecar, maar met universeel gebruik van muis en toetsenbord kun je er nu echt één systeem van maken.

WWDC22: wat gaat er komen?

Er zijn naast deze highlights nog veel meer ontwikkelingen aangekondigd op het gebied van software. Dit mag je ook verwachten van WWDC dit jaar. Niet alles zal even interessant zijn voor iedereen, gezien het evenement gericht is op ontwikkelaars, maar je krijgt in veel gevallen dus al wel een tipje van de sluier als het gaat om het toekomstige gebruik van jouw Apple-apparaat. En dat is toch best leuk!

Dat gezegd hebbende is de kans dus groot dat er allerlei nieuwe besturingsystemen aangekondigd gaan worden, zoals dat de afgelopen jaren ook altijd is geweest. Maar wát ze daarover gaan vertellen, dat ontdek je natuurlijk op Tweede Pinksterdag! Natuurlijk brengen we je na WWDC22 gelijk op de hoogte van de beste nieuwe features, want Apple begint bij Amac!

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!