M1 Ultra, de Max Verstappen onder de computerchips

door Dominic Overdijkink

door Dominic Overdijkink

Op dinsdag 8 maart 2022 werd er weer een nieuwe stap gezet in het landschap der Apple chips. Na de eerdere lancering van M1, vervolgd door M1 Pro en M1 Max, is er nu een nieuwe sterspeler in het veld: M1 Ultra.

M1

Toen in 2020 de M1-serie gelanceerd werd in MacBook Air en MacBook Pro 13” waren mensen al verbluft door de snelheid van Apple silicon chips. Deze chips hadden daarnaast een batterijduur die tot 2,5 keer zo lang was als de Intel-chips waarmee MacBooks voorheen geleverd werden.

M1 Pro & M1 Max

Vorig jaar was het de beurt aan MacBook Pro 14” en 16” om zijn intrede te doen in het M1-landschap. Hier kon je kiezen tussen M1 Pro en M1 Max, beiden 70% sneller dan M1 al was. M1 Max heeft daarnaast een betere GPU dan de Pro variant, ideaal voor zware grafische taken. M1 Pro kan met 32GB aan RAM-geheugen worden uitgerust, ongekend in een laptop. Is dat niet genoeg, dan kun je M1 Max uitrusten met tot wel 64GB aan intern geheugen, en dat in combinatie met de bizarre efficiëntie van Apple silicon, die tot wel 100W minder vermogen gebruikt. Minder vermogen = minder warmte, en zorgt tevens voor de eerdergenoemde lange batterijduur. M1 Pro en M1 Max stonden makkelijk aan de top van de lijsten als het aankomt op beste processors in een notebook. Stonden inderdaad. Want wat als je twee M1 Max-chips nou eens aan elkaar vastmaakt?

 

M1 Ultra: M1 Max keer twee

Dat is precies wat Apple gedaan heeft met de nieuwe M1 Ultra-chip. M1 Ultra maakt gebruik van UltraFusion, een innovatieve manier om twee M1 Max-chips rechtstreeks met elkaar te verbinden. Dit zorgt er dus voor dat alle specificaties die we van M1 Max kennen, bij een M1 Ultra met twee vermenigvuldigd kunnen worden. Een 10-core CPU van M1 Max wordt dus nu een 20-core CPU bij M1 Ultra, en de GPU gaat van 24- of 32-core naar respectievelijk 48- of 64-core. Dit zorgt er alles bij elkaar voor dat een Mac Studio met M1 Ultra tot wel 90% sneller is dan een Mac Pro met een Intel Xeon chip, en tot wel vier keer sneller is dan iMac. Ook is M1 Ultra vergeleken met de meest krachtige GPU-chip die nu op de markt is, en kan deze output matchen met maar één-derde van het vermogen.

M1 vs. M1 Ultra

Om een vergelijking te trekken, M1-chips zijn verkrijgbaar met 7- of 8-core CPU, en 8-core GPU. M1 Ultra heeft dus bijna 2,5 keer zoveel cores op de CPU en 8(!) keer zoveel cores op de GPU. Vooral grafisch is M1 Ultra dus ongenaakbaar.

Mac Studio met M1 Ultra

Scroll voor meer

M1 Ultra in Mac Studio

Even daarover, M1 Ultra is niet verkrijgbaar in MacBooks of iMacs, maar dus wel in de nieuw aangekondigde Mac Studio. Mac Studio heeft ongeveer het formaat van drie op elkaar gestapelde Mac mini’s, en is een losstaande computer. In combinatie met Studio Display haal jij dus een echte krachtpatser in huis. Bestel ze nu bij Amac!

 

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!