Welke iPad past bij mij?
iPad vs. iPad Air vs. iPad mini vs. iPad Pro

door Dominic Overdijkink

door Dominic Overdijkink

Het blijft een lastige keuze. Waar we ooit maar één iPad en daarmee dus ook maar één keuze hadden, hebben we anno 2022 de keuze uit vier verschillende types iPad in vijf verschillende maten. Dat maakt het dat je nu beter dan ooit tevoren na moet denken over welke iPad jij aanschaft, en nog belangrijker: hoe je iPad gaat gebruiken. In deze blog vergelijken we alle huidige modellen van iPad en hopen we je op weg te helpen met het maken van jouw persoonlijke keuze.  

iPad (2021)

Allereerst beginnen we met het instapmodel, de ‘normale’ iPad. iPad 2021 is nu de goedkoopste variant die we hebben met een prijs vanaf €439,-. Voor die €439,- krijg je al behoorlijk wat. Zo heeft iPad een 10,2-inch Retina-display en wordt ‘ie aangedreven door de A13 Bionic-chip, dezelfde als waar iPhone 11 op draait. Ondanks dat deze chip over genoeg kracht beschikt, is A13 wel een chip uit 2019, wat het daarmee de oudste chip onder de huidige iPad-modellen maakt.  
 
iPad bevat:

 • 8MP groothoekcamera (achterkant)
 • 12MP ultragroothoekcamera (voorkant)
 • Lightning-connector

Het standaard geheugen van iPad zit op 64GB. Dit is cruciaal omdat iPadOS, de software van iPad, al ongeveer 12GB bedraagt. Zo hou je dus ruim 50GB over voor het opslaan van bestanden en het downloaden van apps. Mocht je daar niet genoeg aan hebben, dan is iPad ook beschikbaar met 256GB aan opslagruimte voor een prijs van €639,-.

 

iPad Air (2022)

Door naar iPad Air, de nieuwste iPad-variant van Apple. iPad Air begint vanaf €789,-, maar heeft voor dat bedrag wel een flinke upgrade gekregen; iPad Air draait nu op de M1-chip. Dat is dezelfde chip als in MacBook Air, waarmee iPad Air dus niet meer over een iPhone-chip, maar over een echte computerchip beschikt. Daarnaast heeft iPad Air een Liquid Retina-display. 
  
iPad Air bevat:

 • 12MP groothoekcamera (achterkant)
 • 12MP ultragroothoekcamera (voorkant)
 • USB-C connector

Ook bij iPad Air zijn er twee keuzes op het gebied van opslag: 64GB en 256GB. De prijs voor 64GB weet je al, en die van 256GB zit op €989,-. 

iPad mini (2022)

iPad mini staat ook wel bekend als het kleine broertje van iPad Air. Daar is de prijs ook naar, want iPad mini begint met een prijs vanaf €659,-. iPad mini dankt zijn naam natuurlijk aan de grootte van het toestel, deze is namelijk 8,3 inch. iPad mini draait op de A15-chip, dezelfde als in iPhone 13. Het display is hetzelfde als bij iPad Air, namelijk Liquid Retina. De resolutie bij iPad mini is 2266 x 1488 pixels bij 326 ppi.  

iPad mini bevat het volgende:

 • 12MP groothoekcamera (achterkant)
 • 12MP ultragroothoekcamera (voorkant)
 • USB-C connector

Bij iPad mini heb je keuze uit twee verschillende opslaggroottes: 64GB en 256GB. Daarmee heeft iPad mini dezelfde opslagmogelijkheden als zowel iPad als iPad Air. 

iPad Pro (2022)

Dan hebben we nog iPad Pro, de meest geavanceerde iPad ooit. Deze krachtpatser komt zelfs in twee formaten: 11-inch en 12,9-inch. De 11-inch variant begint bij €1069,- en de grote versie heeft een prijs vanaf €1469,-. iPad Pro draait zelfs op de M2-chip en is daarmee de eerste iPad met deze chip. Het display tussen iPad Pro 11-inch en 12,9-inch verschilt wel: de 11-inch variant maakt gebruik van een SDR-display, waar de 12,9-inch een XDR-display bevat. Een XDR-display heeft een groter kleurbereik, en ook de mogelijkheid tot hogere helderheid. Daarnaast maken beide iPad Pro’s gebruik van ProMotion-technologie, wat de verversingssnelheid naar 120Hz (beelden per seconde) brengt, tegenover 60Hz van de overige iPad-modellen. Daardoor voelt je beeldscherm een stuk vloeiender aan. 

iPad Pro bevat daarnaast:

 • 12MP groothoek- en 10MP ultragroothoekcamera (achterkant)
 • 12MP ultragroothoekcamera (voorkant) met TrueDepth (Face ID)
 • USB-C-connector

Dan nog het geheugen. Hier heb je bij iPad Pro een stuk meer mogelijkheden. De goedkoopste modellen bieden je 128GB aan geheugen, maar je kunt ook kiezen voor 256GB, 512GB, 1TB en zelfs 2TB opslag! 

Apple iPads

Scroll voor meer

Voor welke iPad ga jij?

Daarmee hebben we de belangrijkste verschillen en overeenkomsten tussen alle iPads uitgelegd. Voor welke iPad jij moet gaan hangt echt af van je gebruik. Hieronder volgt nog een korte samenvatting van onze bevindingen. Mocht je toch nog meer informatie willen, dan is één van onze 50 winkels daar de beste plek voor. Onze Apple-experts helpen jou graag bij het maken van de meest geschikte keuze!

iPad 10,2

iPad 10,2-inch is de basisvorm iPad. Het biedt je de kracht van iPhone 11, maar deze iPad gaat waarschijnlijk wel het minst lang mee. Er is geen antispiegelreflectie, waardoor iPad in zonlicht soms wat moeite heeft. Al met al is deze iPad perfect voor mensen die voor het eerst kennis willen maken met iPad, voor kinderen om wat spelletjes op te spelen, of voor diegene die gewoon graag binnen de krant leest en het nieuws volgt. iPad 10,2 heeft namelijk als enige iPad geen antispiegelreflectie en geen gelamineerd display, wat ervoor zorgt dat je jouw iPad moeilijk kunt gebruiken in feller zonlicht. Zit jij graag lekker met je iPad in de tuin of op het balkon, dan is één van de andere iPads toch een betere keuze.

iPad Air 

iPad Air is een iPad die gericht is op de wat intensievere gebruiker. De M1-chip zorgt ervoor dat iPad Air qua snelheid niks onder doet voor iPad Pro en de huidige MacBook Air, dit is namelijk waar de normale iPad echt inlevert. De gewone iPad heeft namelijk de A13-chip in zich, en die is wel een stuk minder snel dan M1 van iPad Air.

iPad Air is door NU.nl en BestGetest zelfs uitgeroepen tot beste tablet van dit moment. iPad Air heeft dus wél gelamineerd display met antireflectiecoating, wat vooral prettig werkt bij veel zonlicht. iPad Air is daarmee perfect voor diegene die lang met zijn of haar iPad wilt doen. Koop je een normale iPad, dan bestaat de kans dat deze in de toekomst wat van zijn snelheid verliest, waardoor je waarschijnlijk ook weer eerder overgaat tot aanschaf van een nieuwe. Met iPad Air investeer je meer, maar kan je naar verwachting ook langer door zonder een nieuwe iPad te hoeven overwegen. 
Teken jij graag op je iPad? Ook dan is iPad Air een prima keuze, maar niet de meest geschikte. Daarvoor moet je namelijk bij iPad Pro zijn. 

iPad mini

iPad mini is de kleine variant van iPad Air. iPad mini draait op dezelfde chip als iPhone 13, waardoor hij iets minder krachtig is dan zijn grote broer. iPad mini is perfect voor diegene die zijn of haar iPad voor korte periodes gebruikt, bijvoorbeeld op de bank of onderweg. iPad mini is echter wat minder ideaal voor het kijken van series en films, en voor het verrichten van uitgebreide werkzaamheden. iPad mini wordt niet vaak gekocht als nummer één iPad, maar vaak ‘voor erbij’.

iPad mini is al met al perfect voor diegene die ‘even snel’ op iPad wilt en hem als handapparaat gebruikt. Dit doe je namelijk minder snel met iPad Air. iPad mini is daarnaast heel geschikt voor aantekeningen, waar je iPad Air eerder gebruikt om uitgebreider te tekenen. Om die reden zien we dan ook regelmatig dat iPad Air en iPad mini als combinatie gebruikt worden. Nou snappen we dat het aanschaffen van zowel een iPad Air als een iPad mini prijzig kan worden, maar als vergelijking: een enkele 12,9-inch iPad Pro is net zo duur in aanschaf.  

iPad Pro 11-inch en 12,9-inch

iPad Pro heeft niet voor niks de naam ‘Pro’ bij zich. Deze iPad is gericht op de zeer intensieve of professionele gebruiker. Het 11-inch-model is perfect voor de snelle ontwerper die zijn of haar iPad graag meeneemt naar de werkplek. iPad Pro heeft namelijk een 120 Hz display, waardoor je scherm twee keer zo soepel aanvoelt als bij iPad Air. Dit is vooral handig bij tekenen met Apple Pencil 2.

Het 12,9-inch-model is ideaal als vervanger van een laptop, gezien hij diezelfde kracht heeft. Daarnaast is iPad Pro 12,9-inch super voor het kijken van films en foto’s, maar vooral ook goed voor augmented reality ervaringen. iPad Pro is daarnaast een uitblinker op het gebied van foto’s en video’s. Dus ben je op zoek naar een iPad met uitmuntende camerafeatures of ben jij tekenaar/ontwerper in hart en nieren, dan kom je automatisch bij iPad Pro uit.

Bij twijfel: kom naar de winkel

Welke iPad je ook kiest, we hopen vooral dat het de meest geschikte keuze is voor jou. Weet je niet zeker welke iPad bij je past? Kom dan eens langs in één van onze 50 winkels en kijk samen met een Apple-expert naar de beste iPad voor jou!

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!