Spotify vs. Apple Music: welke past bij jou?

door Dominic Overdijkink

door Dominic Overdijkink

Waar we vroeger onze cd’s kochten in de lokale muziekzaak en muziek digitaal kochten via iTunes, maken we nu vrijwel allemaal gebruik van dezelfde dienst: streamingsdiensten. De bekendste daarvan is misschien wel Spotify, met 433 miljoen gebruikers. Apple Music maakt echter grote stappen binnen de wereld van de muziekplatformen. In deze blog lichten we de belangrijkste overeenkomsten en verschillen uit tussen de twee en adviseren we jou over welk platform het beste aansluit bij jouw behoeftes!

Spotify vs. Apple Music

Spotify is zoals gezegd de grootste speler binnen zijn veld. Met 433 miljoen gebruikers is het dat ook met afstand; Apple Music volgt met een kleine 98 miljoen gebruikers. Daar zit echter wel een kleine kanttekening, want een groot verschil tussen Spotify en Apple Music is de mogelijkheid tot gratis luisteren. Waar Apple alleen een betaalde dienst heeft, heeft Spotify daarnaast ook een onbetaalde variant. Hiermee kun je met Spotify nog steeds genieten van je favoriete muziek, maar luister je om de drie nummers wel naar een paar reclames. Ook kun je met de gratis variant geen muziek downloaden naar je eigen apparaat, iets wat wel kan bij betaalde versies van beide platformen.

Kijken we alleen naar betaalde versies van Spotify en Apple Music, dan is het verschil in gebruikers ineens een stuk kleiner: 188 miljoen voor Spotify en de bekende 98 miljoen voor Apple Music.

Spotify: meer dan een muziekplatform alleen

Laten we beginnen met Spotify. Spotify heeft zoals gezegd een gratis dienst, maar wordt veelal toch betaald gebruikt om advertenties te voorkomen.

Spotify is heer en meester in het delen van muziek, zowel vanuit het platform naar jou, als van jou naar je vrienden. Spotify heeft namelijk een behoorlijk goed algoritme als het aankomt op jouw muzieksmaak.

Ontdekken van nieuwe muziek

Allereerst is er de Daily Mix, waar je een selectie ziet van muziek passend bij jouw smaak. Spotify heeft de Daily Mix bedacht als “kortste weg naar een fijne muzikale ervaring”. Het zoekt naar bepaalde ‘clusters’ van muziek, waarna het zijn aanbevelingen uitbreidt met vergelijkbare muziek aan de hand van liedjes die je vaak luistert. Afhankelijk van het aantal genres dat je luistert kun je zelfs tot zes Daily Mix afspeellijsten in je Spotify-app vinden. En de naam verklapt het al: deze worden dagelijks bijgewerkt, zodat je altijd nieuwe muziek kunt ontdekken tussen je al vertrouwde favorieten. Iedere dag weer.

Daarnaast heeft Spotify nog een persoonlijke afspeellijst die de naam Discover Weekly draagt. Ook deze afspeellijst zoekt nummers uit op basis van jouw smaak, maar Discover Weekly bevat vooral veel nieuwe en onbekendere nummers. Deze afspeellijst heeft dus als doel je kennis te laten maken met liedjes die je niet eerder gehoord hebt, maar wel passen bij wat je al luistert. En dat gaat verder dan alleen ‘rock’ of ‘pop’. Discover Weekly maakt zowel gebruik van de muziek die je luistert, als de bijna twee miljard bestaande afspeellijsten op Spotify. Staat jouw favoriete nummer bijvoorbeeld in een paar bestaande lijsten, dan zal een ander nummer uit die lijst wellicht in je Discover Weekly verschijnen.

Het algehele muziekaanbod van Spotify is iets kleiner dan die van Apple Music: 50 miljoen tegenover 70 miljoen nummers. Toch is het zo dat, wanneer je op zoek gaat naar wat onbekendere muziek, je meer aan Spotify hebt dan aan Apple Music. Dus wil je vooral graag je muzieksmaak verbreden, dan is Spotify waarschijnlijk de betere keuze.

Spotify als social media

Er is nog een andere functie waarin Spotify heer en meester is. Spotify is namelijk niet alleen een streamingsdienst, maar eigenlijk ook een soort sociale media. Je kunt je vrienden namelijk ‘volgen’ op het platform en ervoor kiezen om te delen wat je op dat moment luistert (zoals dat vroeger ook op MSN kon).

Ook heeft Spotify de mogelijkheid om samen muziek te luisteren via een groepssessie. Deze sessie kun je aanmaken binnen Spotify, waarna je samen met vrienden muziek kunt luisteren. Iedereen kan dan muziek toevoegen, pauzeren en overslaan, waar ook ter wereld. En doordat Spotify wereldwijd een stuk populairder is dan Apple Music, is de kans groter dat je vrienden of familie ook gebruik maken van Spotify. Daardoor kun je dus, wanneer je wilt, samen genieten van jullie favoriete muziek.

Misschien wel een van de bekendste features: Spotify Wrapped. Dit heb je wellicht al eens op je sociale media voorbij zien komen richting het einde van het jaar. Spotify Wrapped bevat jouw meest beluisterde liedjes van dat jaar, waarbij je allemaal leuke statistieken te zien krijgt over je luisterminuten, favoriete artiesten, genres en noem maar op.

Spotify Podcasts

Naast een muziekplatform, heeft Spotify ook een podcastgedeelte in de app. Apple biedt ook podcasts aan, maar doet dat via een apart platform: Apple Podcasts. Natuurlijk is dit geheel naar eigen voorkeur. Ben jij naast muziekliefhebber echt een fanatieke luisteraar van podcasts, dan is het wel handig om alles te kunnen vinden binnen één overzichtelijke app.

Apple Music: voor de echte liefhebber van geluidskwaliteit

Dan de tegenhanger: Apple Music. In veel aspecten lijkt Apple Music op Spotify. Het zijn immers beiden platformen waarop jij je favoriete muziek kunt luisteren. Apple Music richt zich echter wel op een ander soort gebruiker, want er zijn een paar aanzienlijke verschillen op belangrijke punten.

Integratie met HomeKit

Allereerst is Apple Music perfect voor die gebruiker die al meerdere Apple-apparaten in zijn of haar bezit heeft. Vooral als je één of meerdere HomePod mini’s ter beschikking hebt. Bij het instellen van je HomePod wordt ‘ie namelijk automatisch toegevoegd aan je HomeKit en dus gekoppeld aan je Apple ID. Daarmee wordt Apple Music dus ook rechtstreeks gekoppeld aan Homekit. Zodoende kun je Siri op elk gewenst moment vragen muziek af te spelen en zal er dan gebruik gemaakt worden van jouw Apple Music. Dit is iets wat Spotify niet heeft. Via Spotify kun je bijvoorbeeld wel met AirPlay 2 muziek streamen naar je HomePod, maar je muziek is daarmee niet geïntegreerd via je HomeKit.

Lossless audio & Dolby Atmos

Het grootste voordeel van Apple Music is echter de ondersteuning van zowel Lossless audio als Dolby Atmos. Dit zorgt voor een algeheel betere ervaring bij het luisteren van muziek.

Lossless audio, of Hi-Fi audio, betekent dat de audiobestanden op Apple Music van zeer hoge kwaliteit zijn en minimaal gecomprimeerd zijn, in tegenstelling tot die van Spotify. Waar Spotify’s audiokwaliteit namelijk maar tot 320 KB/s gaat, is dit bij Apple Music variërend van 16 bits bij 44,1 kHz (oftewel cd-kwaliteit), tot wel 24 bits bij 192 kHz. In de instellingen van Apple Music kun je instellen in welke audiokwaliteit je wilt luisteren. Het luisteren van muziek met lossless audio zorgt er namelijk wel voor dat, wanneer je streamt op je mobiele bundel, het dataverbruik een stuk hoger ligt. Spotify heeft in 2021 aangekondigd dat het merk ook met een tegenhanger zal komen om Hi-Fi muziek te luisteren op het platform. Toch is anno zomer 2022 deze functionaliteit nog altijd nergens te bekennen. Ga je dus voor pure audiokwaliteit, dan is Apple Music voorlopig nog altijd hét muziekplatform.

Naast lossless audio kun je op Apple Music ook genieten van Dolby Atmos, oftewel ruimtelijke audio. Met Dolby Atmos komt de muziek voor je gevoel echt van alle kanten, in tegenstelling tot het (links en rechts) stereogeluid van Spotify. Heb je AirPods Pro, AirPods Max of AirPods 3e generatie, dan heb je zelfs de mogelijkheid tot dynamische hoofdtracking. Dit zorgt ervoor dat als jij je hoofd beweegt, de muziek nog steeds van dezelfde kant blijft komen. Daardoor kun je een concertachtige ervaring creëren bij het luisteren van jouw favoriete artiesten.

Apple Music Radio

Waar Spotify zijn podcasts integreert binnen hun app, heb je bij Apple dan weer de mogelijkheid om te luisteren naar verschillende live radiokanalen, gecureerd door Apple zelf. Zo heb je Apple Music 1, waar je wordt verrast door nieuwe muziek. Ook is er Apple Music Hits en Apple Music Country, gericht op de populairste muziek van het moment en countrymuziek. Dus voor de echte radioluisteraar heeft Apple iets te bieden dat nergens op Spotify te vinden is.

Alles in één met Apple One

Er is nog iets wat de keuze voor Apple Music aantrekkelijker kan maken, en dat is Apple One. Wellicht heb je al een abonnement lopen bij Apple, bijvoorbeeld voor extra iCloud-opslag of het gebruik van Apple TV+ of Apple Arcade. Apple heeft voor al zijn abonnementen ook een totaalpakket, genaamd Apple One. Wanneer je kiest voor Apple One kun je zowel gebruik maken van iCloud+, Apple TV+, Apple Arcade én Apple Music.

Apple One kun je individueel afsluiten, je betaalt dan €14,99 per maand. Daarmee bespaar je dus 6 euro per maand ten opzichte van alle individuele abonnementen! Het interessantste is echter het gezinsabonnement. Hierbij bespaar je niet alleen 8 euro per maand (totale kosten: €19,99 per maand), maar kun jij het gehele abonnement delen met tot wel vijf andere personen! Zo kun je eventueel zelfs kosten delen, waardoor je abonnementskosten laag blijven. Ideaal toch?

Zes maanden gratis Apple Music

Scroll voor meer

Voor welk platform ga jij?

Spotify en Apple Music richten zich op een ander segment gebruikers. Ben jij een liefhebber van onbekendere muziek of wil jij jouw muzieksmaak zoveel mogelijk delen met je vrienden? Dan zul je beter af zijn met Spotify. Is geluidskwaliteit voor jou heel belangrijk of wil je jouw muziek graag binnenshuis gebruiken met HomeKit? Dan heeft Apple Music behoorlijk wat strepen voor. Toch bieden beide platformen genoeg keuze om jouw favoriete muziek te kunnen beluisteren, zowel thuis als onderweg. Iets wat op beide platformen ook behoorlijk anders is ingericht, is het design. Als jij van de ene dienst naar de andere overstapt, zal dit hoe dan ook even wennen zijn.

Heb je Apple Music en wil je Spotify uitproberen? Spotify geeft je de mogelijkheid een maand lang gratis gebruik te maken van zijn ‘Premium’-abonnement. Als die al voorbij is, kun je Spotify alsnog blijven gebruiken door middel van het gratis abonnement. Hierbij zul je dus wel zo nu en dan advertenties gepresenteerd krijgen, maar kun je de werking van de app wel uitvoerig aan de tand voelen.

Heb je Spotify en wil je weten of Apple Music wat voor je is? Ook Apple Music is de eerste maand gratis te gebruiken bij een proefabonnement. Zo kun je Apple Music een maand lang kosteloos proberen, en zelfs zes maanden lang bij aanschaf van een van de volgende apparaten:

 • AirPods 2
 • AirPods 3
 • AirPods Pro
 • AirPods Max
 • Beats Studio Buds
 • Powerbeats
 • Powerbeats Pro
 • Beats Solo Pro
 • Beats Fit Pro
 • HomePod
 • HomePod Mini

Ga jij binnenkort een audioapparaat aanschaffen? Kom dan vooral langs een van onze 50 winkels en laat je adviseren over de beste keuze voor jou, want Apple begint bij Amac!

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!