iOS 16, iPadOS 16, macOS Ventura en watchOS 9: dit zijn onze tien favoriete functies!

door Dominic Overdijkink

door Dominic Overdijkink

Vanaf september 2022 zullen al jouw Apple devices weer een beetje anders gaan werken. Apple brengt dan de nieuwe updates uit voor iPhone (iOS 16), iPad (iPadOS 16), Mac (macOS Ventura), Apple Watch (watchOS 9), Apple TV (tvOS 16) en HomePod (HomePod software versie 16). Als je lid bent van het bètaprogramma, dan kun je ze echter nu al downloaden om uit te testen. Hieronder vind je tien van onze favoriete nieuwe functies!

1. Berichten bewerken en intrekken

De kans dat je anno 2022 WhatsApp gebruikt is erg groot. Al langer heeft WhatsApp een functie waarbij je verzonden berichten kunt verwijderen kort nadat deze verstuurd zijn, zodat je ontvanger een onbedoelde boodschap niet te zien krijgt. Deze functie komt nu ook naar Berichten/Messages op jouw iPhone, iPad, Mac en Apple Watch. Als jij een berichtje naar de verkeerde ontvanger hebt gestuurd, kun je deze binnen 15 minuten weer verwijderen zodat deze niet zichtbaar meer is voor zowel jezelf als de ontvanger.

Ook kun je met de nieuwe update een bericht bewerken binnen diezelfde 15 minuten. Na het versturen van een bericht, kun je deze aanklikken en bewerken, handig voor wanneer je een spelfout hebt gemaakt. Let wel op, want deze functie werkt alleen als zowel jij als de ontvanger de nieuwste update hebben geïnstalleerd.

 

2. Verstuurde mails ongedaan maken

Ook de Mail-app krijgt een update die wat weg heeft van bovenstaande. De nieuwste update geeft je namelijk de mogelijkheid om verstuurde mails in te trekken, waardoor de andere partij de mail niet te zien krijgt, ook na versturen. Misschien heb je een mail verstuurd waar bijvoorbeeld nog een bijlage in moest, of ben je iets belangrijks vergeten te melden. Deze zijn vanaf september 2022 dus in te trekken, waardoor jij je mail opnieuw kunt versturen zoals jij het liefst had gewild.

 

3. Reservekopie op iPhone/iPad via iCloud

Livetekst bestaat al een tijdje op iPhone. Als je een iPhone XR, iPhone XS of nieuwer hebt, kun je met je camera een foto van tekst maken en vervolgens diezelfde tekst selecteren en ergens anders gebruiken.

Apple heeft daar nu weer iets aan toegevoegd. Je kunt Livetekst nu namelijk ook gebruiken om links te openen, wanneer je een foto maakt van een link. Dit is heel handig wanneer je bijvoorbeeld een foto maakt van een link die op papier staat. Zo hoef je niet meer de hele link in te voeren in jouw zoekbalk, maar kun je deze direct openen via jouw camera!

Ook handig: diezelfde Livetekst werkt nu ook met camera in de Vertaal-app. Wanneer jij een tekst wilt vertalen kun je de Vertaal-app openen en een foto maken van de te vertalen tekst. De Vertaal-app doet daarna de rest. Je zult je wellicht afvragen of dat echt handig is, aangezien de Vertaal-app nog geen Nederlands ondersteunt. Dat komt goed uit, want ook dat is een belangrijke toevoeging bij de nieuwste update. Voortaan is Nederlands eindelijk een van de te kiezen talen.

4. Tussenstops met Kaarten

Navigeer jij veel met de Kaarten-app, dan is dit wellicht de handigste nieuwe functie bij de aankomende update. Soms komt het weleens voor dat je, onderweg naar een eindbestemming, een tussentijdse stop moet maken. Met de nieuwste update kun je daarvoor tot wel dertien tussenstops inplannen in je reis. Kaarten zal je eerst navigeren naar je tussenstop(s), waardoor je een goed beeld krijgt van je totale reistijd. Zo hoef je niet meer aparte reizen te plannen en kan je in een keer alles invoeren.

Ook komt er een vernieuwde weergave naar Nederland, waarbij je in steden een gedetailleerder beeld krijgt. Deze laten je onder andere diepte zien door gebouwen in 3D weer te geven.

 

5. Geheel vernieuwde Woning-app

Misschien maak je in jouw huis al gebruik van HomeKit via de Woning-app. Deze Woning-app is volledig veranderd. Als je beveiligingscamera’s geïnstalleerd zijn, kun je de camerabeelden direct zien bij het openen van de app. Ook kun je nu de gehele Woning-app naar eigen wens aanpassen. Pas bijvoorbeeld widgets aan of verander de volgorde. Je kunt nu ook eigen icoontjes geven aan de verschillende scènes die je instelt.

De gehele Woning-app is bovendien compleet van design veranderd en is een stuk makkelijker te gebruiken dan voorheen.

 

6. Persoonlijke ruimtelijke audio met AirPods

Ook AirPods 3 en AirPods Pro krijgen een behoorlijke update. Dit zijn natuurlijk de AirPods die ruimtelijke audio ondersteunen, waardoor je een bioscoopachtig geluid creëert. Met de nieuwe update scannen de AirPods je oren en wordt dit geluid helemaal naar je eigen oren aangepast. Zo ervaart iedereen de perfecte ruimtelijke audio, ongeacht de vorm van je oren.

 

7. Weer-app op iPad

Jawel, het is er dan eindelijk. We hebben er twaalf jaar op moeten wachten sinds de lancering van de eerste iPad, maar vanaf iPadOS 16 zal de Weer-app, bekend van je iPhone, ook op de iPad te vinden zijn. Hierdoor kun je het weer voor de komende tien dagen net zo snel op je iPad checken. Ook zul je gedurende die tien dagen de weergegevens veel gedetailleerder kunnen zien dan voorheen het geval was.

8. Stage Manager

Een geheel nieuwe feature die in september naar jouw iPad en Mac komt is Stage Manager. Stage Manager maakt het voor jou makkelijker om te wisselen tussen applicaties. Wanneer je meerdere applicaties opent op jouw bureaublad, zullen de geopende applicaties links in je beeldscherm verschijnen. Het zorgt op iPad voor een desktopachtige ervaring. Zo lijkt iPad steeds meer op Mac!

Ook op Mac zorgt Stage Manager voor een veel efficiëntere manier van werken. Je kunt nu verschillende groepen van geopende applicaties maken, handig voor wanneer je samen met verschillende apps werkt (bijvoorbeeld Photoshop en Illustrator, Notities en Word). Deze zullen allemaal aan de linkerkant van je scherm te zien zijn, vanwaar je ze ook makkelijk kan openen en sluiten.

 

9. Geheel nieuw toegangsscherm op iPhone

Misschien wel de allergrootste verandering: het toegangsscherm van jouw iPhone. Voorheen stond deze redelijk vast en kon je slechts wat spelen met verschillende achtergronden. Daar komt nu verandering in met iOS 16.

iOS 16 brengt namelijk de mogelijkheid mee om het toegangsscherm flink aan te passen naar eigen stijl. Zo kun je voor het eerst het lettertype en de kleur van de tijd aanpassen en kun je de tijd ook over laten vloeien in de achtergrond zoals dat ook op Apple Watch kan. Dit lukt het beste met een foto waarbij een duidelijk verschil tussen voorgrond en achtergrond is, zoals bij een portretfoto of een foto van een voorwerp. Jouw iPhone zal de tijd plaatsen tussen de voorgrond en achtergrond, waardoor het lijkt alsof de tijd echt onderdeel is van de gemaakte foto.

Het nieuwe toegangsscherm heeft daarnaast ook de mogelijkheid om mini-widgets weer te geven, waardoor je in een oogopslag het weer, je activiteit of je agenda kunt zien. En over die activiteit gesproken: ook de Activiteiten-app (bekend van Apple Watch) komt naar iPhone. Hierdoor kun je jouw wandelworkouts vanaf nu ook vastleggen zonder dat je een Apple Watch draagt.

 

10. Je iPhone als webcam voor je Mac

Dan nog een hele interessante feature. Vanaf macOS Ventura kun jij jouw iPhone nu ook gebruiken als webcam voor je Mac. Je iPhone heeft natuurlijk een veel betere camera dan welke Mac dan ook. De iPhone kan als webcam zelfs gebruik maken van Center Stage, portretmodus en het nieuwe ‘Studio Light’. Je kunt de iPhone overal neerzetten. In de aankondiging van de update is zelfs een handige MagSafe-klem te zien, waarmee jij jouw iPhone 12 (Pro) of 13 (Pro) zo aan je scherm vastmaakt. Deze klem is later in het najaar verkrijgbaar, maar daar zullen we nog even op moeten wachten.

Heb je een van de iPhone Pro-modellen? Dan kun je jouw ultrawide-lens zelfs gebruiken om, naast je gezicht, ook je bureau te laten zien. Handig voor wanneer je iets wilt laten zien aan de mensen waarmee jij videobelt.

...en nog veel meer!

Naast deze functies komen er nog veel meer functies bij de nieuwste updates kijken, waaronder:

  • Uitgebreid je slaap bijhouden op Apple Watch
  • Batterijweergave op Mac
  • Uitgebreide hardloopworkout in Activiteiten-app
  • Volledig scherm bij tweede scherm iPad
  • Virtual Memory Swap op iPad M1
  • Apple Watch besturen op iPhone
  • Familiedelen (locatie, Medisch ID, hersteladres)
  • Gedeelde iCloud-foto’s met vijf personen

Natuurlijk kijken wij erg uit naar iOS 16, iPadOS 16, watchOS 9, macOS Ventura, tvOS 16 en HomePod software 16. Deze zullen in september te downloaden zijn op alle bovengenoemde apparaten en zal ook het besturingssysteem zijn van een eventuele nieuwe iPhone, iPad, Mac of Apple Watch die in september 2022 of later uitkomt.

Wil je de update nu al proberen? Dat kan via het Apple Beta Software Program. We raden je echter aan dit NIET te installeren op een van je dagelijkse apparaten, gezien het om een bèta gaat. Beta’s zijn ervoor bedoeld om getest te worden om zo eventuele problemen op te sporen. Met andere woorden, er kunnen dus bugs en problemen in zitten. Mocht je dit toch willen testen, installeer het dan op een van je oudere Apple-apparaten, zodat je zeker weet dat je goed zit. Apple begint bij Amac!

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!