De LiDAR-scanner, wat is het en hoe werkt het?

door Remco Hayes & Dominic Overdijkink

door Remco Hayes & Dominic Overdijkink

Misschien heb je het weleens voorbij zien komen als je een iPhone 12 Pro (Max), iPhone 13 Pro (Max), iPhone 14 Pro (Max) of iPad Pro (2020 of nieuwer) hebt. Of misschien ben je op zoek naar een nieuwe iPhone of iPad en heb je erover gelezen: de zogeheten LiDAR-scanner. Maar wat is een LiDAR-scanner precies. Waaraan kan je de LiDAR-scanner herkennen? En hoe kun je het gebruiken? Dat leggen we je uit.

Licht in de duisternis

LiDAR staat voor 'Light Detection and Ranging'. Vrij letterlijk vertaald: een LiDAR-scanner detecteert en reikt naar licht. Dit helpt je om betere foto's en video's te maken. Hoe? De scanner schiet een aantal onzichtbare lasers af naar het object dat jij in beeld hebt. Deze kaatsen terug de camera in, waardoor de scanner de afstand tussen het object en de camera heel precies kan bepalen. De camera maakt daarna een betere afstelling van de diafragma, sluitertijd en witbalans. Zo krijg je scherpere en kleurrijkere foto's en video's.

Je kunt je wel voorstellen dat dit erg veel verschil maakt in situaties waarbij er weinig licht is. De LiDAR-scanner in iPhone 12 Pro (Max), iPhone 13 Pro (Max) en iPhone 14 Pro (Max) zijn dan ook vooral gericht op het verbeteren van foto's en video's in de nacht of in donkere ruimtes. Op dit vlak lieten voorgaande iPhones en iPads namelijk nog weleens wat steken vallen. Ook portretten bij weinig licht zijn hiermee dus van hogere kwaliteit, niet in de laatste plaats doordat je iPhone 12 Pro (Max), iPhone 13 Pro (Max), iPhone 14 Pro (Max) of iPad Pro (2020 en nieuwer) tot wel zes keer sneller kan autofocussen ten opzichte van voorgaande modellen.

Waar zit de LiDAR-scanner?

De LiDAR-scanner valt nauwelijks op, maar je kan hem zeker zien. De LiDAR-scanner is het kleine zwarte bolletje rechtonder de cameralenzen. Je hoeft deze dus nooit zelf aan- en uit te zetten, zodra je jouw camera gebruikt zal de LiDAR-scanner automatisch voor je aan de slag gaan.

Voordelen:

  • Betere foto's en video's bij weinig licht;
  • Verbeterde portretfoto's in het donker;
  • Scherpere en meer kleurrijke beelden;
  • Tot 6 keer snellere autofocus.
  • Augmented Reality op een nieuw niveau

Augmented Reality

Dankzij de LiDAR-scanner maak je dus nog betere foto's en video's. Maar er is nog een feature waarop de scanner veel invloed heeft. De LiDAR-scanner tilt de Augmented Reality-ervaring op iPhone 12 Pro (Max), iPhone 13 Pro (Max), iPhone 14 Pro (Max) en iPad Pro (vanaf 2020) namelijk naar een hoger platform. Apple hoopt hierdoor dat app-ontwikkelaars meer gebruik gaan maken van deze technologie.

Augmented Reality plaatst de digitale wereld in de echte wereld. Een goed voorbeeld hiervan is de game Pokémon GO, waarbij fictieve wezentjes bij jou in de straat rondlopen, die je vervolgens kunt vangen. Of de IKEA-app, waarmee je meubels in jouw huis kunt zetten, zodat je direct ziet of ze wel echt bij je interieur passen. Dit laatste wordt veel toegepast bij iPad Pro (2020 en 2021). Op je iPad Pro heb je namelijk een goed overzicht van je kamer en helpt de LiDAR-scanner je vervolgens het meubel op de juiste manier en met de juiste afmeting te plaatsen. Door de LiDAR-scanner beleef je Augmented Reality op een heel ander niveau. Dit maakt de LiDAR-scanner vooral interessant voor de fotomagnaten onder ons. Mocht je een nieuw Apple-device met LiDAR-scanner overwegen, dan staan ze hieronder!

Nog meer voordelen:

  • Betere dieptebepaling met Augmented Reality
  • Meer mogelijkheden voor app-ontwikkelaars

iPhones en iPads met LiDAR-scanner

Scroll voor meer

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!