De start van het nieuwe studiejaar: vijf tips voor elke student

door Dominic Overdijkink

door Dominic Overdijkink

30 graden, felle zon en frisse drankjes. Het is hoe we bijna allemaal onze zomer doorkomen. Voor studenten is de zomer vooral een moment om even tot rust te komen na een jaar hard studeren. Het enige jammere aan zo’n zomervakantie is dat ze ook altijd weer snel voorbijgaan. Op 29 augustus beginnen de meeste studenten namelijk alweer aan hun nieuwe studiejaar. Omdat we studenten graag weer goed op weg willen helpen, hebben wij vijf tips voor bij het studeren!

1. Altijd en overal bij je studiemateriaal kunnen

We worden steeds mobieler en we leren steeds meer met behulp van elektronica. Waar we vroeger nog alles van een krijtjesbord lazen, is dit nu vervangen door het digibord. En terwijl we vroeger alles in onze schriften opschreven, doen we dat nu op onze MacBook, iPad of zelfs iPhone. Daarom is het fijn om ten allen tijde studiemateriaal binnen handbereik te hebben. Dit kan op twee manieren.

 1. Via iCloud
 2. Via SanDisk iXpand

iCloud komt je misschien bekend voor. Van Apple word je altijd gratis voorzien van 5GB aan cloudopslag. Dit is vaak niet genoeg, waardoor je ervoor kunt kiezen een abonnement af te sluiten voor 50GB, 200GB of zelfs 2TB aan opslag. Hoewel dit voor veel mensen een uitkomst is, vindt niet iedereen een cloudopslag even prettig. Daarvoor is er een andere oplossing: de SanDisk iXpand.

Met SanDisk iXpand kun jij gemakkelijk gegevens overzetten tussen jouw iPhone, iPad en MacBook. Kortgezegd is het een USB-stick met zowel een USB-C-aansluiting (iPad en MacBook), als een Lightning-aansluiting (iPhone). Daardoor kan je SanDisk iXpand makkelijk inpluggen bij al jouw Apple-apparaten en kun je vervolgens via de Bestanden-app makkelijk je gegevens van het apparaat naar iXpand overzetten. Dat maakt deze stick ook ideaal voor backups.

SanDisk iXpand is verkrijgbaar in zowel 64GB als 128GB.

2. Je omgevingsgeluid blokkeren

Muziek helpt ook bij het studeren. Zo zijn er op de meeste streamingsplatformen allerlei afspeellijsten speciaal samengesteld voor de studiedag. Wanneer je aan het studeren bent wil je natuurlijk ook niet afgeleid worden, zeker niet als het op geluid aankomt. Daarom is het aan te raden om, wanneer je studeert met muziek, gebruik te maken van een koptelefoon met actieve ruisonderdrukking. Dit zorgt er namelijk voor dat omgevingsgeluid geblokkeerd wordt als jij muziek luistert.

Goede voorbeelden van zulke koptelefoons zijn:

 • AirPods Pro (oordopjes)
 • AirPods Max (koptelefoon)
 • Bang & Olufsen HX (koptelefoon)
 • Bose QuietComfort (oordopjes)
 • Bowers & Wilkins PI5 (oordopjes)

Al deze apparaten zijn voorzien van actieve ruisonderdrukking. Je hebt hierbij de keuze tussen oordopjes of een volledige koptelefoon. Voor welke je kiest, hangt net af van je persoonlijke voorkeur. Over het algemeen hebben volledige koptelefoons een wat voller geluid, maar dat gaat natuurlijk wel ten koste van formaat en draagcomfort. Oordopjes zijn makkelijker in- en uit te doen, en je kunt ze ook makkelijker opbergen. Dat laatste is vooral prettig wanneer je bijvoorbeeld in de trein aan het luisteren en studeren bent.

Meer weten welk audiomerk bij jou past, of over welk streamingsplatform het beste is? Lees dan onze audio-blog en onze Spotify vs. Apple Music-blog.

3. Handgeschreven aantekeningen maken

Waar we vroeger alles op papier zetten, doen we tegenwoordig bijna alles digitaal. Toch is het bewezen dat je meer onthoudt bij het maken van handgeschreven aantekeningen. Daar is de combinatie van iPad en Apple Pencil een uitkomst.

iPad kennen we onderhand natuurlijk wel. De tablet van Apple wordt door heel veel mensen gebruikt bij het studeren, juist omdat het zo’n handzaam apparaat is. Het neemt bijna geen ruimte in en is heel licht in vergelijking met een MacBook of laptop.

Wanneer je iPad in combinatie met Apple Pencil gebruikt, gaat er een extra wereld open. Apple Pencil geeft je namelijk de mogelijkheid om op je iPad te kunnen tekenen en schrijven. Zo kun jij jouw aantekeningen met de hand maken en verlies je ze daarna ook niet. Deze aantekeningen kun je in allerlei apps maken. Zo is er Notitie van Apple zelf, maar ook apps als GoodNotes, Notability en Microsoft OneNote. Allemaal werken ze net iets anders, maar de uitkomst van deze apps is hetzelfde.

Bij aanschaf van een iPad met Apple Pencil is het wel even opletten. Er zijn namelijk tal van verschillende soorten iPads en ook zijn er twee soorten Apple Pencils. Hieronder een overzicht van welke Apple Pencil bij welke iPad past:

Apple Pencil 1

 • iPad mini (2019 of ouder)
 • iPad (2016 of ouder)
 • iPad Air (2019 of ouder)
 • iPad Pro 12,9-inch (2017 of ouder)
 • iPad Pro 10,5-inch
 • iPad Pro 9,7-inch

Apple Pencil 2

 • iPad mini (2021)
 • iPad Air (2020 of nieuwer)
 • iPad Pro 12,9-inch (2018 of nieuwer)
 • iPad Pro 11-inch

 4. Werk met voldoende (warm) licht

Als je studeert, is licht ook een belangrijke factor in je concentratie. Werk je met te weinig licht, dan moeten je ogen harder werken om te focussen en word je sneller moe. Hierdoor verdwijnt je focus. Ook is het belangrijk om omringd te zijn met warm licht.

Daarvoor zijn de White and Color Ambiance-lampen uit de Philips Hue-collectie erg geschikt. Deze lampen zijn namelijk zelf in te stellen qua tint en scherpte. En heb jij een ‘slim huis’? Dan kun je de lampen toevoegen in je Woning-app, waardoor ze nog makkelijker te bedienen zijn.

Bekijk enkele Philips Hue-lampen in deze blog, of ga even naar onze Philips Hue-pagina!

5. Focus instellen via Focus modus

Daarnaast hebben al jouw Apple-apparaten sinds iOS 15, iPadOS 15, en MacOS Monterey de mogelijkheid tot het inschakelen van Focus-modus. Bij Focus kun je bepaalde meldingen blokkeren wanneer je bijvoorbeeld op je werk, aan het sporten of aan het slapen bent. Deze stel je in bij Instellingen. We raden het aan om voor het studeren een aparte Focus-modus aan te maken, waarbij jij jouw niet onbelangrijke meldingen kunt uitschakelen.

Zo kun je meldingen van je sociale media uitzetten en kun je ook alleen meldingen laten doorkomen van belangrijke personen. Je kunt zelfs je beginscherm aanpassen zodat er tijdens het studeren alleen relevante apps op je scherm staan. Ideaal voor bij het studeren dus!

Bijna...

Nog twee weken en dan is het zover, de start van het nieuwe studiejaar. We hopen natuurlijk dat je ook dit jaar weer goed doorkomt en onze tips je daarbij kunnen helpen. Maar geniet vooral ook nog van het einde van je zomervakantie. Apple begint bij Amac!

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!