Voor het eerst in Nederland: Apple Watch met 4G. Dit is wat je moet weten!

door Dominic Overdijkink

door Dominic Overdijkink

Het is een primeur in Nederland. Sinds eind 2021 kun je de Cellular-modellen van Apple Watch, oftewel Apple Watch met 4G-internet, ook hier kopen. In 2022 gaat het om Apple Watch Series 8 en Apple Watch SE. Bellen, berichten versturen en alle andere functies hoeven niet meer via het netwerk van je iPhone, maar gaan via een digitale simkaart, de eSim.

Wat heb ik nodig?

Eerst verbond je je Apple Watch met het internet via het mobiele of wifi-netwerk van je iPhone. Om dit te laten werken, moest je je iPhone altijd in de buurt hebben. Met een Apple Watch 4G is dat niet meer zo. Je blijft altijd bereikbaar, kunt lekker muziek of podcasts streamen en gebruikt de Apple Watch-apps zoals Kaarten waar je ook bent, ook als je je iPhone thuislaat. Wel zo handig tijdens het sporten of een avondje uit.

 

Een Apple Watch 4G (Cellular)

Maar wat heb je nodig? Als eerste natuurlijk een Apple Watch die 4G ondersteunt. Er zijn nu twee series die dat doen: Apple Watch Series 8 en Apple Watch SE. Apple Watch Series 8 is de allernieuwste en meest geavanceerde Apple Watch ooit, met mooie grote displays (41 of 45 mm), snellaadsupport en een extra sterk scherm. Apple Watch SE is iets minder geavanceerd, maar heeft op zijn beurt ook een kleiner prijskaartje.

De Cellular-modellen zijn overigens verkrijgbaar in exclusievere uitvoeringen dan de ‘gewone’ Apple Watches. De roestvrijstalen Apple Watch is in het buitenland al ongekend populair, terwijl we in Nederland alleen nog maar modellen van aluminium kenden. Met Apple Watch Series 8 zijn voor ons nu ook de roestvrijstalen modellen verkrijgbaar in drie kleuren: zilver, goud en grafiet.

Je herkent de 4G-modellen aan het rode randje op de Digital Crown, de knop aan de zijkant van je Apple Watch.

Apple Watch S8 Cellular

Scroll voor meer

Een abonnement bij je provider

Om niet meer afhankelijk te zijn van het 4G- of wifi-netwerk van je iPhone, heb je een digitale simkaart (eSim) nodig. Met de eSim ben je direct verbonden met het 4G-netwerk van een telefoonprovider. Net als met de simkaart voor je telefoon, sluit je er gewoon een abonnement voor af. In de meeste gevallen zal het gaan om een ‘add-on’, een toevoeging aan het telefoonabonnement van je iPhone.

Voorlopig is het echter wel zo dat alleen T-Mobile en KPN dit in Nederland ondersteunt. Dus heb jij al een abonnement bij T-Mobile of KPN, dan kun je bij aanschaf van een Apple Watch Series 8 Cellular gelijk gebruik maken van de 4G-mogelijkheid. Let wel: voor het gebruik maken van 4G op Apple Watch moet je dus wel een extra abonnement afsluiten bij jouw provider, dus zorg dat je wel contact opneemt met T-Mobile in dit geval.

Heb je geen T-Mobile of KPN, maar wil je wel gebruik maken van 4G op Apple Watch? Dan is het een kwestie van wachten, maar de geruchten zijn dat dit wachten niet meer zo lang hoeft. Vodafone heeft bekendgemaakt te werken aan 4G voor Apple Watch en komen nog met een abonnementsdienst!

 

Een iPhone (8 of nieuwer)

Doordat je Apple Watch Series 8 of SE direct met het 4G-netwerk is verbonden, kun je je iPhone thuislaten. Dat betekent echter niet dat je helemaal geen iPhone meer nodig hebt. Naast dat het abonnement een add-on is, moet je je Apple Watch nog wel met je iPhone verbinden. Het bellen en het ontvangen en versturen van berichten gaan bijvoorbeeld via het mobiele abonnement, maar ook veel configuraties en instellingen pas je aan op je iPhone. Aan een Android-telefoon heb je eigenlijk niets.

Houd er ook rekening mee dat nog niet alle veelgebruikte apps een speciale Apple Watch-app hebben. De bekendste is WhatsApp. Je krijgt wel berichtmeldingen en je kan hier ook op reageren, maar de app zelf openen is op Apple Watch helaas nog niet mogelijk.

 

Apple Watch S8 Cellular - Stainless Steel

Scroll voor meer

Altijd online met 4G

Het allergrootste voordeel van Apple Watch 4G is dat je minder gebonden bent aan je iPhone, terwijl je eigenlijk niet inlevert op de functies. Dat is natuurlijk heel ideaal in talloze situaties, bijvoorbeeld tijdens het sporten. Doe je aan watersport? Dan wil je je iPhone echt niet bij je dragen. Of gewoon aan hardlopen? Heerlijk: je hebt genoeg aan je Apple Watch en AirPods, en je iPhone laat je lekker thuis. Je hoeft dan dus niet bang te zijn dat je niet te bereiken bent.

Bij concerten en drukke winkelstraten hoef je je geen zorgen meer te maken over zakkenrollers, betalen doe je gewoon met je Apple Watch en als je een wandeling maakt kun je fijn afkoppelen, terwijl je de weg dankzij de Kaarten-app nooit zult kwijtraken. En nog een ander voordeel: tijdens een etentje kom je niet meer in de verleiding om steeds je iPhone erbij te pakken om je favoriete apps te checken. Toch fijn!Apple Watch Cellular bij Amac

Apple Watch met 4G geeft jou dus een extra stukje vrijheid en zorgt ervoor dat je jouw iPhone niet meer altijd bij de hand hoeft te hebben. Je blijft bereikbaar, ook zonder telefoon op zak.

Wil je na het lezen van deze blog nou nog meer weten over Apple Watch 4G? Kom dan vooral langs in één van onze 50 winkels, waar onze Apple-experts je er alles over kunnen vertellen en laten zien. Apple begint bij Amac!

 

Apple Watch SE Cellular

Scroll voor meer

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!