De nieuwe MacBook Air met M2-chip

door Dominic Overdijkink

door Dominic Overdijkink

Ben jij een Apple-fan, dan zul je het WWDC vast gezien hebben. Het WWDC is een jaarlijks evenement waarbij Apple allerlei aankondigingen doet op het gebied van software en hardware. Een kleine maand geleden, begin juni 2022, kondigde Apple daar zijn allernieuwste MacBook Air 2022 aan. En het is zover: deze nieuwe MacBook Air kan vanaf nu besteld worden bij Amac! Maar wat haal je dan precies in huis? En wat zijn de verschillen met de vorige MacBook Air (2020)?

Het splinternieuwe design

Laten we het allereerst hebben over het gloednieuwe design. Dat heeft namelijk behoorlijk wat weg van de MacBook Pro modellen van 2021. Waar MacBook Air 2020 nog een wat rondere bovenkant had, is deze bij de nieuwe MacBook Air in zijn geheel plat. Dit zorgt er ook voor dat de MacBook met M2-chip weer ietsjes dunner is dan de M1-versie.

Ook het beeldscherm heeft een nieuw uiterlijk. Waar de vorige MacBook Air nog een wat dikkere, zwarte rand aan de bovenkant had, loopt het scherm van de huidige versie bijna tot aan de rand. Daardoor heeft de nieuwe MacBook Air nu ook dezelfde ‘notch’ als de 14- en 16-inch MacBook Pro modellen. MacBook Air 2022 heeft daarmee een 13,6-inch scherm, waar de vorige modellen het nog met 13,3-inch aan beeld moesten doen. Die 0,3-inch kan daarmee net het verschil maken als het aankomt op werkruimte.

Een leuk detail, maar misschien iets minder interessant: de MacBook Air 2022 heeft nu een ronde afwerking in het scherm aan de bovenkant. Het hoekige van de MacBook Air 2020 verdwijnt daarmee. Niet per se heel nuttig, maar het verdient absoluut wel de schoonheidsprijs.

MacBook Air 2022 is tevens verkrijgbaar in vier kleuren. Het roségoud van MacBook Air 2020 zien we niet meer terug, maar daarvoor krijg je wel twee nieuwe kleuren terug. Naast het gebruikelijke zilver en spacegrijs, is er nu ook de optie om te kiezen tussen middernacht en sterrenlicht. Deze kleuren ken je misschien al van iPhone 13, Apple Watch Series 7 of iPad Air 2022. Dus kies jij voor een klassieke kleur, of ga je voor een compleet nieuwe stijl?

De krachtige M2-chip en 24GB werkgeheugen

Toen Apple in 2020 zijn toenmalige MacBook Air aankondigde, kwam Apple voor het eerst met zijn eigen MacBook-chip: de M1. Daarmee startte een nieuw tijdperk, want nog nooit was een laptop zo snel en efficiënt als met deze chip.  Met de nieuwe M2-chip doet Apple daar nog eens een schepje bovenop. De CPU, het brein van iedere computer, is bij M2 namelijk 18% sneller dan bij M1. Nóg sneller werken dus.

Naast CPU hebben we ook nog de GPU. Deze neemt vooral het grafische gedeelte voor zijn rekening. Op dit gebied krijg je met aanschaf van een MacBook Air 2022 tot wel 40% betere prestaties dan bij zijn voorganger. Is het verschil tussen MacBook Air en MacBook Pro dan nog wel zo groot? Het antwoord is nee. MacBook Air is nu namelijk voor het eerst verkrijgbaar met tot maar liefst 24GB(!) werkgeheugen, waar dit voorheen tot 16GB werkgeheugen ging. Hierdoor is MacBook Air een uitstekende keuze voor zwaarder en grafisch werk. Pas als je als professional werkt met allerlei grafische programma’s als Adobe Illustrator en Adobe XD, wordt MacBook Pro een slimmere keuze. Wat je ook kiest, Apple stelt je nooit teleur! Ga jij net als miljoenen anderen ook voor MacBook Air?

1080p-camera en Hi-Fi geluid

Jarenlang werd MacBook Air uitgerust met een 720p FaceTime-camera. Hierdoor was het beeld niet altijd even scherp wanneer je bijvoorbeeld een online meeting of FaceTime-gesprek voerde. Met de nieuwe 1080p-camera in MacBook Air M2 is dat nu definitief verleden tijd. Dit is dezelfde camera als die in de 2021 MacBook Pro modellen, waardoor het camerabeeld op MacBook Air nu net zo scherp is als die van zijn grotere broer.

Ook het geluid van MacBook Air heeft een flinke upgrade gekregen. De nieuwe MacBook Air is uitgerust met maar liefst vier Hi-Fi speakers met ruimtelijke audio. Dit betekent dat Dolby Atmos nu ook beschikbaar is voor MacBook Air. Dit geldt overigens ook voor de mini-jack-aansluiting, want deze biedt nu ondersteuning voor koptelefoons met een hoge weerstand. Dit maakt de MacBook Air zelfs geschikt voor hoogwaardig studiogebruik!

MagSafe of Thunderbolt opladen

Opladen met MagSafe? Het kan weer met MacBook Air! Waar je voorheen moest opladen met één van de twee USB-C-poorten, geeft MacBook Air je nu de keuze tussen USB-C en het MagSafe dat we kennen van MacBook Pro. De MagSafe-oplader klemt zich vast aan de poort, waardoor je ook niet bang hoeft te zijn dat de oplader makkelijk losschiet.

De nieuwe MagSafe-oplader zorgt er dus voor dat je de optie hebt om, naast het opladen, allebei de (Thunderbolt) USB-C-poorten vrij te houden voor andere accessoires. Ideaal voor het gebruik van meerdere externe schijven of het opladen van je iPhone. Ontdek zelf het gemak van de nieuwe MacBook Air!

MacBook Air: een pro voor een luchtige prijs

De MacBook Air 2022: bijna te mooi om waar te zijn. Bijna net zo goed MacBook Pro, goedkoper en geheel naar eigen smaak samen te stellen. Bekijk de mogelijkheden op onze webshop of kom langs in een van onze 50 winkels en ga samen met een Apple-expert op zoek naar de perfecte keuze voor jou. Apple begint bij Amac!

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!