Earth Day: de beste duurzame Apple-accessoires

door Dominic Overdijkink

door Dominic Overdijkink

Het thema duurzaamheid wordt steeds actueler in onze maatschappij. Zo proberen veel bedrijven hun producten duurzamer te maken. Dit gebeurt op heel veel manieren. Producten worden zo ontworpen dat ze langer mee gaan, bedrijven produceren op een milieuvriendelijkere manier of er wordt gebruik gemaakt van gerecycled materiaal om oudere producten weer een nieuw leven te geven. Alle ogen zijn met duurzaamheid gericht op de toekomst. Wij hebben de meest duurzame merken en producten voor je op een rijtje gezet.

Decoded

Het merk Nike verkoopt natuurlijk al sinds jaar en dag schoenen, en dan met name van leer. Bij het maken van schoenen wordt het hiervoor gebruikte leer uitgesneden in patronen. Dat zorgt ervoor dat er hiervan altijd leren resten overblijven, die normaal gesproken weggegooid worden. In een enkel geval wordt dit leer echter gerecycled. De leerresten wordt dan vermalen en gemengd met een klein gedeelte polyester, dat tegelijkertijd dient als bescherming voor het leer.

Decoded Re_coded met Nike Grind

Dit is precies wat Nike en Decoded doen met de nieuwe serie Re_coded. Dit is een samenwerking tussen de twee merken, waarbij het gerecyclede leer wordt gebruikt voor nieuwe producten als telefoonhoesjes, MagSafe-opladers en MacBook sleeves. Zo krijgt ieder stukje leer toch nog een toekomst, en dat alles in een heel gaaf kleurendesign.

Re_coded met Nike Grind

Scroll voor meer

Philips

Philips is al jaren bezig met verduurzamen. Philips is heel erg bewust van zijn verantwoordelijkheid richting de maatschappij en neemt daarom allerlei acties op het gebied van milieu, socialiteit en ethiek. Zo stelt Philips ieder jaar weer nieuwe doelen om zijn CO2-uitstoot te verlagen, afgestemd op de toename van 1,5 graden Celsius waar we nu mee te maken hebben. Ook probeert Philips bij te dragen aan een circulaire economie door bijvoorbeeld gebruik te maken van recyclebare producten of gerecyclede materialen, om zo vervuiling en ‘waste’ tegen te gaan

De bekendste producten van Philips zijn ongetwijfeld die van de Hue-serie. Ook binnen de Philips Hue-lijn kennen we allerlei varianten. White and Color Ambiance legt daarbij de lat hoog als het aankomt op het creëren van welke sfeer dan ook, zelfs buiten. Twee perfecte items daarvoor zijn de White and Color Ambiance Go en de White and Color Ambiance Lily

Philips Hue White and Color Ambiance Lily tuinspot

De Lily is het ideale licht voor in je tuin. De kleine spotjes zijn nagenoeg overal in de tuin te plaatsen, waardoor jij ieder stukje tuin zijn eigen sfeer kan geven. De lampen geven hun licht in 50.000 wittinten en maar liefst 16 miljoen kleuren, waardoor je bijna elke denkbare sfeer wel kan creëren.

Philips Hue White and Color Ambiance Go

De ‘Go’ verraadt zijn functie eigenlijk al in zijn naam: je kan hem overal ‘on the go’ mee naartoe nemen. Ook deze lamp heeft dezelfde kleurmogelijkheid als de Lily, met 50.000 witte tinten en 16 miljoen kleuren. De kleuren pas je aan in de bijbehorende Philips Hue bluetooth-app. Via die app kun je de lamp ook makkelijk dimmen of aan- en uitschakelen, allemaal met je iPhone of iPad. Leuk feitje over de Go, je kunt hem zelfs het effect van kaarslicht geven. De lamp heeft namelijk een functie waarbij hij het licht van een natuurlijk dynamisch effect voorziet. Ideaal voor een gezellige zaterdagavond!

Sluit je één van beide aan op een Philips Hue Bridge, dan kun je nog meer uit je lampen halen. Zo kun je lichtscènes personaliseren, timers instellen en het licht zelfs met Siri bedienen door er gewoon tegen te praten. Handig toch?

Eve Energy en Eve Motion

Eve is een bekend merk als het aankomt op duurzaamheid. Eve heeft een hoop slimme producten die jou meer controle geven over je energieverbruik, wat tegenwoordig maar al te belangrijk is. Met Eve Energy kun je elk apparaat in huis aan- of uitzetten, ofwel via de bijbehorende app, ofwel via je stem. Dit is een slimme stekker die daarnaast ook nog je stroomverbruik meet. Zo kom je er precies achter welk apparaat meer verbruikt en welk apparaat minder. 
 
Eve Motion geeft je de mogelijkheid om te herkennen wanneer je een kamer binnenkomt, en aan de hand daarvan bepaalde apparaten aan te zetten (mits verbonden via HomeKit). Het is een bewegingssensor die nauwkeurig meet of jij een kamer in- of uitloopt, en activeert dan scènes die je zelf in kan stellen. Zo kunnen lampen in een bepaalde kleur of helderheid schieten wanneer je binnenkomt, of juist wanneer je de kamer weer uitgaat. 

Eve Thermo

Misschien wel het mooiste item van dit merk: Eve Thermo. Eve Thermo heeft een prijs gewonnen op het gebied van duurzaamheid. Ecodesign, zoals de prijs heet, wordt jaarlijks uitgereikt aan zes producten en daar is Eve Thermo er dus een van (2019). Eve Thermo is zo ontworpen dat je er geen ingewikkelde extra aansluitingen bij nodig hebt. En door hem direct of via je iPhone aan te sluiten zorg je er dus voor dat de verwarming alleen gebruikt wordt wanneer dit ook echt nodig is. Eve Thermo werkt via bluetooth, en wordt direct ondersteund via je iPhone, Apple TV en zelfs HomePod (mini) en maakt geen gebruik van een externe aansluiting. Hierdoor blijft het energieverbruik van het apparaat zelf dus ook laag. 

Ook de software van Eve Thermo is zijn tijd ver vooruit. Zo kun je zelf timers instellen voor het aan- en uitgaan van de verwarming, maar kan Thermo ook je locatie bepalen via je iPhone. Wanneer je dan buiten een bepaalde straal van je huis bent, zal de verwarming automatisch uitschakelen. Ziet Eve Thermo dat je onderweg naar huis bent, dan kan hij de verwarming zelfstandig inschakelen, waardoor de temperatuur aangenaam is als je thuiskomt.  

Natuurlijk heb je ook weleens een raam open om de boel door te luchten. Dan wil je vanzelfsprekend niet de verwarming aan hebben, want dan ontsnapt direct alle warmte en heeft het huis verwarmen weinig zin. Eve Thermo herkent dan de plotselinge verandering in temperatuur en zal het verwarmen pauzeren. 

Nomad

Ook Nomad heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Sinds 2020 is Nomad gecertificeerd door Climate Neutral, wat inhoudt dat zij 100% van hun CO2-uitstoot compenseren. Om een deel van deze uitstoot te compenseren is Nomad betrokken bij het Mai Ndombe Project van Everland Marketing. Dit project helpt met de bescherming van het op één na grootste regenwoud in de Republiek Congo. Sinds 2011 wordt het kappen van bomen hier tegengegaan  en worden andere gebieden weer een nieuw leven ingeblazen.

Nomad is tevens een ambassadeur van BWBS, wat staat voor Protecting Blue Whales and Blue Skies. BWBS zorgt ervoor dat vrachtschepen hun snelheid drastisch verminderen wanneer zij langs de kust van Californië varen. Daardoor is er in dit gebied niet alleen minder uitstoot, maar worden ook de blauwe walvissen, een bedreigde diersoort, beschermd.

Nomad Kevlar USB-C kabel (3 meter)

Een product dat goed aansluit op de duurzaamheid van Nomad is de Nomad Kevlar USB-C kabel. Kevlar is namelijk het materiaal waar bijvoorbeeld ook kogelvrije vesten van wordt gemaakt. Door datzelfde kevlar ook in deze oplaadkabels te verwerken, zijn deze kabels dus een stuk duurzamer, ze gaan namelijk minder snel kapot. Iedereen zal natuurlijk de standaard siliconen kabels kennen waarbij de uiteinden kwetsbaar zijn. Deze kabel is allesbehalve kwetsbaar, dus kan jij er waarschijnlijk een stuk langer mee doen.

Nomad draadloos oplaadstation

Maar wanneer je meerdere apparaten tegelijk wilt opladen en niet overal kabels wilt hebben liggen, dan is het Nomad draadloze oplaadstation misschien de oplossing. Gemaakt van onder andere gewatteerd leer, is dit oplaadstation ideaal voor het opladen van meerdere devices. Het 3-in-1-systeem zorgt ervoor dat jij zowel je iPhone, Apple Watch als AirPods op kunt laden. En dat alles met een heel chic design. 

Logitech

Logitech is al meerdere malen in de prijzen gevallen voor hun designs. Logitech is op een hele bewuste manier bezig met hun productie. Logitech is bijvoorbeeld het eerste bedrijf in hun branche dat hun producten labelt met alle details over de impact van CO2. Vorig jaar is Logitech begonnen met het neutraliseren van hun CO2-voetafdruk in alles wat het doet, met het doel om in 2030 klimaatneutraal te zijn. Algemeen is afgesproken dat dit eigenlijk pas in 2050 het geval zou moeten zijn, maar Logitech vindt dat deze kwestie niet langer kan wachten. Na 2030 willen zij niet alleen klimaatneutraal zijn, maar zelfs klimaatpositief. Dit houdt in dat er meer CO2 verwijderd wordt dan er geproduceerd wordt. Ieder jaar publiceren zij weer hun duurzaamheidsrapport, die voor iedereen te lezen zijn. Hiermee geeft Logitech ontzettend veel transparantie in hun visie op duurzaamheid. 

Logitech MX 3 voor Mac en Logitech MX Keys voor Mac

Een perfecte combinatie voor jouw iPad of Mac is de Logitech MX 3 voor Mac en de Logitech MX Keys voor Mac. Deze sluiten naadloos op elkaar aan en zijn vooral gericht op gebruiksgemak. Zo heeft de muis een compact, maar toch ergonomisch design. Hierdoor kan je hem niet alleen makkelijk meenemen, maar ligt hij vooral ook lekker in de hand. Zo krijg je ook geen kramp in je handen na urenlang werken. Het toetsenbord is gericht op stabiliteit en precisie. Het geluid bij tikken is namelijk minimaal, waardoor je elke toetsaanslag wel voelt maar nauwelijks hoort. Het frame van Logitech MX Keys for Mac is gemaakt van staal, waardoor hij ook niet zo makkelijk over je bureau glijdt. Er zit zelfs slimme verlichting in, die aangaat bij het detecteren van je hand. Loop je weg van je bureau, dan zal de verlichting langzaam doven. Zo bespaar je ook nog eens stroom. 

 

Inruilen van jouw Apple-apparaat bij Amac

Wist je trouwens dat je bij Amac jouw oude Apple apparaat kan inruilen voor korting op je nieuwe? De onderdelen van jouw iPhone, iPad, iMac, MacBook, Mac mini of Apple Watch krijgen dan gedeeltelijk of zelfs in zijn geheel weer een tweede kans. Dat is dus niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor de natuur. Je kunt je inruilwaarde berekenen op amac.nl/inruilservice. Let op: staat jouw apparaat er niet bij, dan is deze waarschijnlijk te oud om nog inruilwaarde te krijgen. Wel heb je altijd de optie om welk device dan ook bij ons te komen recyclen.

Goed om te weten

  • De inruilwaarden worden regelmatig geüpdatet. De prijs die door onze medewerker in de winkel wordt bepaald bij de taxatie is leidend.
  • Inruilen kan alleen op het moment van aanschaf van een nieuwe apparaat. Na aankoop kan de inruilwaarde niet meer verrekend worden met het aanschafbedrag.
  • Neem je legitimatie mee naar de winkel. Alleen dan is het mogelijk om de inruil te doen.
  • Maak thuis altijd eerst een back-up van je data, zodat je jouw gegevens niet kwijtraakt.
  • Zorg er altijd voor dat de 'Zoek mijn'-functie uitgeschakeld is. Dat doe je via Instellingen (iOS) of Systeemvoorkeuren (Mac).
  • Wanneer je Apple-apparaat onderdelen bevat die niet door Apple gecertificeerd zijn, of open is geweest bij een niet door Apple gecertificeerd servicepunt, dan wordt deze maximaal gewaardeerd op Conditie D.

 

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!