Terug naar overzicht
Amac Onderwijs TimeCapture

Amac Onderwijs #TimeCapture

Maak een video over deze coronatijd

We kunnen wel zeggen dat we in een bijzondere tijd leven. Het moet raar lopen als de coronacrisis niet in de geschiedenisboeken terecht gaat komen. Speciaal voor diegene die iets willen leren en plezier willen hebben, heeft Amac Onderwijs een creatieve opdracht ontwikkeld!

Met deze TimeCapture-opdracht bepaal jij namelijk hoe dat "geschiedenisboek" eruit gaat zien. Sterker nog, misschien is het wel beter als het helemaal geen boek is. Lees hieronder hoe het allemaal in zijn werk gaat.

Winnaar Zelfstandig thuis

De Timecapture opdracht zit er op en de winnaars zijn bekend. Velen hebben een video gemaakt over deze coronatijd. En uiteindelijk heeft er één iemand gewonnen. Van harte gefeliciteerd Anna! Jij en de andere winnaars kunnen binnenkort je prijs ophalen in jouw dichtstbijzijnde Amac store.
Winnaar Zelfstandig thuis

Winnaar Samen op school

Voor de scholen bleek de opdracht een echte uitdaging te zijn. Want hoe hou je leerlingen gemotiveerd als je niet in het echt samen bent? Een docent heeft over het uitvoeren van deze opdracht in de coronatijd een mooi inzichtelijk en leerzaam blog geschreven. Voor de scholen hebben wij uiteindelijk één prijs te vergeven. En deze is gewonnen door de brugklas van Visio Grave. Gefeliciteerd!
Winnaar Samen op school

Wat was de opdracht?

Meedoen voor de prijzen is niet meer mogelijk, maar de opdracht uitvoeren kan natuurlijk nog altijd!

Wat is een #TimeCapture?

Thuis leren, thuis werken, niet sporten, niet zomaar op bezoek bij familie of vrienden. Ondanks dat er inmiddels iets meer vrijheid is, zijn het nog steeds allemaal dingen die heel anders zijn dan anders. Het zijn misschien wel dingen die zo bijzonder zijn dat de kinderen van de toekomst er over zullen lezen, horen, zien en leren. Maar wat moeten die kinderen dan weten van deze bijzondere tijd? Om de kinderen van de toekomst een beetje te helpen, maak je speciaal voor hen een video waarin jij laat zien hoe bijzonder het leven nu is.

Voor wie is deze opdracht?

De #TimeCapture mag samen in de klas gemaakt worden of helemaal zelfstandig thuis. Deze TimeCapture-opdracht is voor kinderen in de laatste twee jaren van het basisonderwijs en de eerste drie jaren van het voortgezet onderwijs, zeg maar in de leeftijd van +/- 10 tot +/- 15 jaar. Iets jonger of ouder mag uiteraard ook.

Samen op school

Ben je leraar in de bovenbouw van het PO of in de onderbouw van het VO? Zitten er in jouw klas(sen) enthousiaste leerlingen die hun eigen ervaringen willen vastleggen? Lijkt het je leuk om creatief met deze leerlingen aan de slag te gaan? Ga dan de uitdaging aan! Want speciaal voor scholen/klassen/groepen zijn er mooie prijzen te winnen.

Volg Amac Onderwijs

Amac Onderwijs Podklas Amac Onderwijs Twitter Amac YouTube

Zelfstandig thuis

Ben je een ouder en heb je thuis een creatieveling zitten die graag zijn of haar 'ei' kwijt moet? Laat je oogappel dan deze TimeCapture maken! Het liefst helemaal zelf, maar een beetje assistentie mag natuurlijk altijd. En met jouw goedkeuring als ouder zijnde, maakt jouw zoon of dochter ook nog kans op één van de vijf AirPods die er te winnen zijn of de hoofdprijs!

Volg Amac

Amac Instagram Amac Facebook Amac YouTube

Hoe werkt het?

De opdracht bestaat uit 7 stappen. Lees alle stappen goed door voor je begint. Begin dan met het uitvoeren van de eerste stap. Als je deze af hebt, ga je naar stap twee. Ga pas verder met de volgende stap als je de stap helemaal af hebt. Deze opdracht is ontworpen om kinderen/leerlingen zelfstandig mee aan de slag te kunnen zetten. Maar dat wil niet zeggen dat ze niet af en toe een beetje hulp kunnen gebruiken.

Download de handleiding voor docenten en ouders/verzorgers

In de handleiding vind je een aantal aanwijzingen die kunnen helpen bij de uitvoering van de verschillende stappen. Als je het leuk vindt, kan je ook gebruik maken van het werkboek. Hiermee maak je een soort ‘making of’ van de video.
Download de handleiding Download het werkboek (Let op: Pages document)

Creativiteit wordt beloond

Wij zijn heel benieuwd naar de resultaten van alle TimeCaptures. Onder diegene die deze TimeCapture met ons delen hebben we een paar mooie prijzen te verdelen.

Wat kan je met jouw school winnen?

Jouw school (groep of klas) maakt kans op een Amac Onderwijs Giftcard. De nummers 1, 2 en 3 winnen respectievelijk een giftcard van € 1000, € 700 en € 350. Deze giftcards zijn te gebruiken voor Apple producten en (educatieve) accessoires.
Lees ook de bijbehorende voorwaarden Ontdek Amac Onderwijs
Amac Onderwijs TimeCapture

Wat kan jouw zoon of dochter winnen?

Degene die deze opdracht zelfstandig maken komen in aanmerking voor de volgende prijzen. Een set AirPods is te winnen bij elk van de volgende categorieën: beste verhaal, beste verfilming, beste geluid, beste thumbnail en beste montage.
Voor degene met de beste video is er één hoofdprijs. De hoofdprijs bestaat uit een 7e generatie iPad, 32GB (Wi-Fi), een Apple Pencil én een Logitech Slim Folio Keyboard.
Lees ook de bijbehorende voorwaarden
Amac Onderwijs TimeCapture

Tot wanneer kan ik meedoen?

Als je mee wilt doen én een van de prijzen winnen, zorg dan dat je video vóór 21 juni 2020 is geüpload. Uiteraard mag je na 21 juni je video nog steeds uploaden, maar dan doe je niet meer mee voor de prijzen.

Ik wil mijn video met jullie delen. Hoe doe ik dat?

Lees stap 7 hieronder goed door. Gebruik ook de juiste hashtags, want daarmee kunnen we jouw TimeCapture terug vinden. Of stuur ons een mail met daarin de link naar jouw video.

Tijd om aan de slag te gaan

Lees elke stap eerst goed en rustig door. Volg de stappen in het stappenplan en let ook op de tips. Neem je tijd en heel veel succes!
Amac Onderwijs TimeCapture

Stap 1 - Ontwikkel een script

Een documentaire maken begint natuurlijk niet direct met filmen, maar eerst met een goed verhaal. Ook wel het script. De eerste opdracht gaat over het beschrijven en visualiseren van het verhaal dat de video straks moet vertellen. Wie of wat is de hoofdpersoon, wat wil je laten zien? Welk verhaal wil je vertellen? Denk aan een inleiding, kern en een goed slot.

Opdracht
Schrijf je verhaal en teken/schets de verschillende scènes.

Stap 1 - Stappenplan

 1. Beschrijf in het kort het verhaal. Bedenk goed hoe je leven er nu uitziet. Bijvoorbeeld: Hoe ziet leren of werken eruit? Hoe heb je contact met vrienden en familie? Hoe werkt boodschappen doen?
 2. Splits je verhaal in verschillende scènes. Maak van elke scène een korte beschrijving.
 3. Maak op basis van deze beschrijving een schets/tekening hoe je scène er op beeld uit moet komen te zien.

Stap 1 - Tips

 • Deze stap kan je prima in Keynote realiseren.
 • Gebruik voor elke scène een nieuwe Slide.
 • Behalve tekenen, kan je ook gebruik maken van standaard vormen en figuren. En je kan ook foto's van tekeningen importeren.
Amac Onderwijs TimeCapture

Stap 2 - Verfilm het script

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dus nu opdracht 1 klaar is, is het dan eindelijk zo ver dat je het plan tot uitvoering kan brengen. Oh, en heb je ook al de volgende stappen doorgenomen? Dan weet je al wat je nog te wachten staat, en daar kan je dan bij het filmen al rekening mee houden. Dus dat is verstandig om alvast te doen.

Opdracht
Film alle scènes zoals je deze in je plan hebt opgenomen.

Stap 2 - Stappenplan

 1. Leg alle scènes afzonderlijk vast.
 2. Bekijk direct na het opnemen de scènes terug.
 3. Als je niet tevreden bent, doe de scène dan nog eens over (indien dit mogelijk is).
 4. Verwijder opname’s waar je niet tevreden over bent.
 5. Plaats alle losse scènes (videootjes) in een map in de foto’s app, zodat je ze straks makkelijker terug kan vinden.

Stap 2 - Tips

 • Neem niet zomaar opnames van mensen die dat niet willen en film niet op plekken waar het niet mag.
 • Maak tijdens het filmen ook wat foto's. Deze kunnen straks van pas komen bij het maken van een thumbnail.
Amac Onderwijs TimeCapture

Stap 3 - Creëer sfeer met geluid

Een goede video zonder geluid kan bijna niet. Geluid zorgt voor de juiste sfeer of kan middels een voice-over het verhaal vertellen.

Opdracht
Creëer voice-over en muziek die het script versterken.

Stap 3 - Stappenplan

 1. Bedenk waar je nog iets extras moet vertellen, om je verhaal kracht bij te zetten. Of waar muziek te horen moet zijn en waar een geluidseffect misschien een meerwaarde kan zijn?
 2. Schrijf het verhaal, dat je als voice-over wilt vertellen uit in Pages.
 3. Neem het verhaal op met de Dictafoon app.
 4. Luister de opnames terug. Niet tevreden? Neem ze dan opnieuw op.
 5. Maak of zoek geschikte muziek en geluideffecten in Garageband.

Stap 3 - Tips

Amac Onderwijs TimeCapture

Stap 4 - Maak een video thumbnail

De video ga je straks online plaatsen. En om het goed op te laten vallen - tussen alle andere video's - ontwerp en maak je een thumbnail voor jouw video. Een thumbnail is die allereerste afbeelding die je ziet voordat je een video afspeelt.

Opdracht
Ontwerp en maak een thumbnail voor jouw video.

Stap 4 - Stappenplan

 1. Maak een lijstje van de belangrijkste elementen in de video.
 2. Maak van deze elementen een foto.
 3. Kies de foto die de video het beste omschrijft.
 4. Bewerk je foto, gebruik filters, snijd ze bij en voeg de titel van de video toe.

Stap 4 - Tips

 • Denk goed na over de samenstelling van het beeld (compositie) van je thumbnail.
 • Een thumbnail-afbeelding (letterlijk duimnagel) is niet groot - 1280 x 720 pixels. Dus maak het niet te druk.
 • De apps Paper en Tayasui Sketches zijn ook handig om te gebruiken.
 • Upload je straks naar YouTube? Dan hoef je de thumbnail niet gelijk in het begin te monteren. De thumbnail kan je dan apart uploaden zodra je de video online plaatst.
Amac Onderwijs TimeCapture

Stap 5 - Monteer jouw video

Met het filmen van losse scènes hebben we uiteraard nog geen mooie video. Die moeten we in de juiste volgorde monteren en voorzien van jouw audio, titels en teksten.

Opdracht
Monteer je video tot de documentaire die jouw geschiedenis van deze week vertelt. Uiteraard maak je deze video niet alleen voor jezelf, dus zorg dat deze deelbaar is.

Stap 5 - Stappenplan

 1. Gebruik de app iMovie om je video te monteren.
 2. Upload je niet via YouTube, maar wil je bijv. Instagram gebruiken? Breng dan als eerste de thumbnail in beeld
 3. Voeg nu al je scènes toe, denk ook aan mooie overgangen.
 4. Voeg titels toe aan je video.
 5. Voeg tot slot je muziek toe.
 6. Bewaar het eindresultaat.

Stap 5 - Tips

 • Gebruik de app Clips als je nog makkelijker jouw video wilt monteren.
 • Let op: als je een voice-over wilt toevoegen in Clips, spreek je deze in terwijl je de scene opneemt.
Amac Onderwijs TimeCapture

Stap 6 - Upload het resultaat

Films en foto’s werden vroeger alleen gemaakt voor een fotoalbum of videoband in de boekenkast. Gelukkig kunnen we het nu makkelijk delen met de rest van de wereld.

Opdracht
Upload de video op een platform naar keuze. Dat kan Youtube zijn, maar bijvoorbeeld ook Instagram, Twitter, TikTok of Facebook. Gebruik in ieder geval de hashtags uit stap 7.

Stap 6 - Stappenplan

 1. Zorg dat je video is opgeslagen in je filmrol.
 2. Kies het meeste geschikte social media platform en log in.
 3. Maak een nieuwe post en voeg je video toe.
 4. Gebruik de hashtags in stap 7 in je post.
 5. Upload je via YouTube? Lees hier hoe je een thumbnail toevoegt.

Stap 6 - Tips

 • Check voor dat je je video post, of deze niet te lang is voor het medium dat je wil gebruiken. Twitter (140 sec), Instagram (60 sec) en TikTok (15 sec) hebben allen een beperking op de lengte van de video die je kan uploaden.
 • Let op: als een account op privé staat is het niet mogelijk voor anderen om de inzending te zien.
Amac Onderwijs TimeCapture

Stap 7 - Deel het resultaat en maak kans op prijzen

Wil je jouw zoon of dochter kans laten maken op een van de AirPods? Of ben je een leraar en wil je een Amac Onderwijs Giftcard winnen met jouw klas? Kies hieronder op welke manier je de video met ons deelt. Kies voor 'Samen op school' als deze opdracht in de klas is gemaakt. Kies voor 'Zelfstandig thuis' als je deze opdracht door jouw kind is gemaakt.

Samen op school

Ben je een leraar en heeft jouw klas één of meer video's gemaakt? Deel op één van de volgende manieren jullie inzending(en) met ons:

 • Via Twitter: volg @AmacOnderwijs, tweet de video, vermeld @AmacOnderwijs en gebruik #amaconderwijs en #amactimecapture in de tweet.
 • Via e-mail: mail de link van de video (bijvoorbeeld van YouTube) naar timecapture@amac.nl.

Zelfstandig thuis

Heeft jouw zoon of dochter deze film alleen gemaakt? Dan mag je het met ons op één van de volgende manier delen:

 • Via Instagram: volg @apramac, deel je video en tag @apramac in de video én gebruik #amaconderwijs en #amactimecapture.
 • Via Facebook: volg @apramac, deel je video én gebruik #amaconderwijs en #amactimecapture.
 • Via e-mail: mail de link van de video (bijvoorbeeld van YouTube) naar timecapture@amac.nl, vermeld jouw naam, de naam van jouw kind en geef toestemming dat jouw kind mee mag dingen naar een prijs.

De algemene voorwaarden

Deze opdracht is bedacht en wordt georganiseerd door Amac Onderwijs, onderdeel van (en hierna te noemen als) A-Mac B.V. A-Mac B.V. heeft het recht onderstaande voorwaarden te wijzigen. Alle informatie rondom de TimeCapture-opdracht is te vinden op amac.nl/timecapture. Wijzigingen worden op deze site bekend gemaakt.

De prijzen

 • De opdracht en de te winnen prijzen zijn voor kinderen in de laatste twee jaren van het basisonderwijs en de eerste drie jaren van het voortgezet onderwijs, ruwweg in de leeftijdscategorie 10 t/m 15 jaar. Inzendingen van personen buiten deze leeftijdscategorie dingen niet mee naar de prijzen.
 • De drie beste schoolinzendingen winnen een Amac Onderwijs Giftcard. Deze giftcard is alleen te verzilveren via Amac Onderwijs en niet via een van de winkels van Amac. De eerste prijs is een giftcard ter waarde van € 1000, de tweede prijs is een giftcard ter waarde van € 700 en de derde prijs is een giftcard ter waarde van € 350. Alle bedragen zijn incl. btw.
 • Degene die zelfstandig thuis een TimeCapture hebben gemaakt, maken kans op één van de vijf AirPods 2 met oplaadcase. Deze prijs is te winnen bij de volgende categorieën: beste verhaal, beste verfilming, beste geluid, beste thumbnail en beste montage. Er is één hoofdprijs te winnen voor de beste video. De hoofdprijs bestaat uit een 7e generatie iPad, 32GB (Wi-Fi), een Apple Pencil én een Logitech Slim Folio Keyboard. Het is niet mogelijk de gewonnen prijs om te ruilen voor een ander product of geldbedrag.
 • A-Mac B.V. kiest de winnaars op basis van de inzendingen die voldoen aan de gestelde criteria in deze voorwaarden.

De inzending

 • Inzenden is mogelijk tot en met 21 juni 2020.
 • Door video’s in te zenden en gebruik te maken van de hashtags geef je aan in te stemmen met onze algemene voorwaarden.
 • Inzender is de rechthebbende van de gebruikte beelden.
 • Alleen inzendingen die via een social kanaal zijn geüpload dingen mee voor de prijzen. Wanneer een videobestand direct wordt gedeeld via mail of via diensten zoals Wetransfer wordt de inzending niet geaccepteerd.
 • Iedere deelnemer kan zo vaak deelnemen als hij zelf wil.
 • Scholen kunnen er voor kiezen om één video met de hele klas maken. Maar de klas verdelen in groepen en zodoende dus meerdere video's per klas insturen, is ook toegestaan.
 • Deelname in de categorie ‘Zelfstandig thuis’ mag alleen na toestemming van de ouder of verzorger.
 • Let op: bij deelname in de categorie ‘Samen op school’ heeft de school toestemming van de ouders nodig. In het geval dat leerlingen op de video in beeld komen.

Inzending delen

 • Deel je de inzending via YouTube of een vergelijkbare service, deel dan de link naar de inzending via mail. Let op: dit is alleen toegestaan via het mailadres van de ouder/verzorger/leraar.
 • Voor ouders/verzorgers geldt hierbij: vermeld in de mail jouw naam, de naam van jouw zoon of dochter, de link naar het social kanaal waar de video is geüpload en jouw goedkeuring als ouder/verzorger zijnde.
 • Deel je de inzending via de aanbevolen sociale kanalen als Instagram, Facebook of Twitter? Gebruik dan de hashtags #amaconderwijs en #amactimecapture. Op deze manier kunnen wij de inzending traceren.

Privacy

 • Om deel te nemen is het noodzakelijk dat er persoonsgegevens van je worden verwerkt, en bij je deelname heb je hier toestemming voor gegeven.
 • Wij verwerken ten hoogste de volgende gegevens van je: email adres, namen ouder en deelnemend kind en de link naar de deelnemende video op het gebruikte social media platform.
 • Je gegevens zullen vertrouwelijk worden behandeld en worden niet aan derden verstrekt.
 • Je gegevens worden uiterlijk tot 1 augustus 2020 bewaard.
 • Je mag de toestemming die je hebt gegeven altijd weer intrekken.
 • Meer over privacy en hoe Amac met persoonsgegevens omgaat vind je in onze Privacy en cookieverklaring.
 • Inzendingen blijven van de inzenders, maar door het in te zenden wordt toestemming gegeven aan A-Mac B.V. om deze te gebruiken in content op de Amac website, in content in de Amac nieuwsbrieven en het delen op de social media kanalen van Amac op LinkedIn en Twitter. Hiervoor maakt de inzender geen aanspraak op compensatie of vermelding, tenzij de wet dit vereist.

Bekendmaking winnaars

 • In week 26 van 2020 zullen de inzendingen door Amac beoordeeld worden. In week 27 van 2020 zullen de winnaars kenbaar gemaakt worden.
 • A-Mac B.V. kiest de winnaars op basis van de inzendingen die voldoen aan de gestelde criteria. De keuze voor de winnaars is aan de discretie van A-Mac BV en hierover is geen correspondentie mogelijk. Deelnemers die geen prijs hebben gewonnen, worden hiervan niet op de hoogte gesteld.
 • Wij zullen persoonlijk met de winnaars contact opnemen én wij maken de winnaars kenbaar via de sociale kanalen van zowel Amac Retail als Amac Onderwijs. Hier zullen wij ook doorverwijzen naar de inzendingen van de winnaars. Binnen enkele weken zal de gewonnen prijs persoonlijk aan, en in overeenstemming met, de winnaars worden overhandigd.
 • Indien een winnaar niet binnen 72 uur, nadat wij contact hebben opgenomen, heeft gereageerd, zullen wij nogmaals contact opnemen. De winnaar heeft dan 24 uur de tijd om te reageren. Krijgen wij geen reactie dan kiest A-Mac B.V. een andere winnaar.
 • A-Mac B.V. mag de verstrekte persoonsgegevens publiceren naast de door een deelnemer ingezonden video’s en in het kader van de bekendmaking van de winnaar via alle media, en zal de gegevens van de deelnemers behandelen conform de Wet Bescherming Persoonsgegevens.

Overig

 • A-Mac B.V. brengt voor deelname geen kosten in rekening.
 • A-Mac B.V. is op geen enkele wijze aansprakelijk voor eventuele schade en/of gemaakte kosten die voortvloeien uit de deelname aan deze opdracht.
 • A-Mac B.V. kan te allen tijde een deelnemer diskwalificeren en/of van deelname uitsluiten indien de deelnemer op enige wijze in strijd handelt met deze algemene voorwaarden of anderszins onrechtmatig handelt jegens A-Mac B.V. of derden. Het oordeel hieromtrent is voorbehouden aan A-Mac B.V.
 • A-Mac B.V. behoudt zich het recht voor de wedstrijd vervroegd te beëindigen. Vroegtijdige beëindiging zal publiekelijk bekend worden gemaakt op amac.nl/timecapture.
 • Deze voorwaarden kunnen te allen tijde door A-Mac B.V. worden aangepast. Wij adviseren daarom de voorwaarden regelmatig te bekijken.

Eventuele vragen, opmerkingen of klachten over de TimeCapture-opdracht of deze algemene voorwaarden kunnen gemaild worden naar het volgende mailadres: timecapture@amac.nl.

Download het werkboek (Let op: Pages document)