Terug naar overzicht

Sphero-bal Computational Thinking in het Onderwijs

Marco
dinsdag 9 mei 2017
Door Marco
Tijdens het Amac Educatie Seminar werd er al een demonstratie gegeven: de SPRK Sphero robotbal. Wat ooit begon als een stuk speelgoed, is nu een fantastisch middel om programmeren en coderen op een eenvoudige maar goed doordachte manier te integreren binnen het onderwijs.

Computational thinking, waar codering een onderdeel van is, is in het Britse onderwijs al een verplicht onderdeel van het curriculum. Steeds meer landen volgen dit voorbeeld. En ook in Nederland staat computational thinking hoog op de politieke agenda. Binnen de door o.a. Kennisnet geformuleerde 21st century skills (21e eeuwse vaardigheden) is computational thinking een belangrijk aandachtsgebied. Computational thinking is meer dan programmeren alleen, het gaat met name om het denkproces hoe technologie kan ondersteunen in het oplossen van alledaagse problemen. Coderen is daar vanzelfsprekend een belangrijk onderdeel van.

Er zijn vele goede manieren voor kinderen om te leren hoe je de code kan schrijven. Sphero biedt nu een heel sterk platform om dit stapsgewijs aan te leren. Samen met de gratis app Lightning-Lab 3.0 introduceert het meerdere schaalbare en toegankelijke activiteiten voor alle gebruikers, voor beginners en experts.

Er zijn 3 niveaus:

  • Tekenen: Beginners geven de Sphero robots commando‘s door het tekenen van een route in de app. Deze route wordt dan gevolgd door de bal.

  • Blokken: Het werken met blokken werkt op basis van een drag-and-drop interface. Dit is een mooie tussenfase om tot echt coderen te komen. Kant-en-klare functies en commando’s kunnen makkelijk gecombineerd worden.

  • Tekst: Meer ervaren gebruikers kunnen gebruikmaken van de nieuwe tekst-gebaseerde functionaliteit en het schrijven van hun eigen code.

Ga overal aan de slag

Omdat de Sphero gemakkelijk is om te bouwen tot o.a. een strijdwagen (b.v. door gebruik te maken van K’nex-materialen) of tot een watervoertuig (met kosteloos drijvend materiaal als plastic) is iedere omgeving geschikt om met de Sphero aan de slag te gaan. Binnen en buiten; hij is krasvast en waterdicht.

Door de meegeleverde materialen als een old-school kartonnen gradenboog, notitieblok, meetlint en een potlood, is de Sphero hét voorbeeld van blended learning: een combinatie van technologie en bewezen educatieve materialen. Via de website zijn allerlei leeractiviteiten en lessen te downloaden. Via communities is het ook mogelijk om programma’s uit te wisselen met andere leerlingen of scholen.

Educatie pakket

Sphero biedt losse ballen als de SPRK en de SPRK+. Er zijn ook educatieve boxen te verkrijgen, de SPRK+ Power Pack. Dit zijn 12 Sphero’s in een handige box met laadapparatuur. De SPRK+ Power Pack is een premium kit, speciaal voor leraren ontwikkeld om te gebruiken in een lessituatie. De kit heeft een ingebouwd koelsysteem, zodat de robots veilig opgeladen kunnen worden. Neem contact op met ons onderwijsteam voor meer informatie hierover.

“Set kids up for real world success in the future. Connect your SPRK+ robot to the Lightning Lab app to learn programming, complete activities, and get inspired through connected play and coding. The app-enabled ball is just the start.”

Neem contact met ons op

Wilt u gebruik maken van onze kennis en ervaring? Neem dan vrijblijvend contact op met ons onderwijsteam. Bel naar: 088 - 77 060 20 of stuur een e-mail.

Neem contact op

Marco
dinsdag 9 mei 2017
Door Marco