Terug naar overzicht

Laptop: het nieuwe meeroken

Marco
donderdag 5 april 2018
Door Marco

Veilig omgaan met Apple-apparaten

In een column van Paul Kischner, verschenen in vakblad Didactief van januari/februari 2018, beweert de schrijver dat laptops in de klas de leerresultaten van leerlingen in de klas negatief beïnvloeden. Ook de leerlingen die geen laptop gebruiken, zouden last hebben van het laptopgebruik van andere leerlingen.

Filmpjes kijken en chatten

Leerlingen zouden veelal met andere dingen bezig zijn dan leren; YouTube, e-mail, shoppen, chatten, nieuwssites en spelletjes. Door deze afleiding, die ze zelf opzoeken, zijn de leerlingen gemiddeld meer dan 40% van de tijd er met hun hoofd niet bij. Met slechte leerresultaten als gevolg.

Bovenstaande is iets wat we waarschijnlijk allemaal kennen en zullen beamen. Maar het is geen reden om de laptop uit het klaslokaal te weren. We kunnen ze namelijk ook niet uit de maatschappij weren. Vraag is dus hoe hiermee om te gaan.

"Het vastzetten in een app of websites, of meekijken op het scherm van de leerling behoort hiermee tot de mogelijkheden."

Afleiding voorkomen

Gelukkig zijn er tegenwoordig technische hulpmiddelen, die apparaten in de klas beheersbaar maken. Een Mobile Device Management (MDM) systeem biedt mogelijkheden om apps en/of websites te white- dan wel blacklisten. Hiermee kan een eerste barrière tegen afleiding worden opgeworpen.

Daarnaast zijn er ook technische hulpmiddelen voor de docent. Zo heeft Apple het programma ‘Klaslokaal’ ontwikkeld, dat een docent in staat stelt iPads van leerlingen op klasniveau te beheren. Het vastzetten in een app of websites, of meekijken op het scherm van de leerling behoort hiermee tot de mogelijkheden.

Vorige week heeft Apple ‘Schoolwork’ aangekondigd. Nog een extra tool die docenten in staat stelt grip te krijgen en houden op de voortgang van het werk van de leerlingen.

Schrijf u in voor de nieuwsbrief!

In de Onderwijs nieuwsbrief van volgende week zullen we nader ingaan op de mogelijkheden van Klaslokaal en schoolwork.

Ook weten hoe de afleidingen voor leerlingen door het gebruik van apparaten te beperken? Neem dan contact op met ons Onderwijs team via 088 - 77 060 20 of onderwijs@amac.nl.

Blijf ook up-to-date!

Wilt u niets missen?

Marco
donderdag 5 april 2018
Door Marco