Terug naar overzicht

Iedereen is creatief

Frank
woensdag 17 april 2019
Door Frank

Samen met docenten en artiesten heeft Apple het gratis lesprogramma ‘Iedereen is creatief’ ontwikkeld: een ideale manier om leerlingen te laten kennismaken met verschillende expressievormen met behulp van video, fotografie, tekenen en muziek. Zo leren leerlingen hun creativiteit in te zetten bij alles wat ze doen, zowel op school als daarbuiten.

Met de iOS-apps die in iedere iPad zijn geïntegreerd, zoals iMovie, Clips, Pages en GarageBand, biedt ‘Iedereen is creatief’ leraren een leuke, zinvolle manier om deze vaardigheden aan bod te laten komen in lessen, onderwerpen en opdrachten.

Nederlandstalige handleidingen voor docenten en leerlingen

De leerlingenhandleiding bevat lessen en praktijkgerichte activiteiten waarmee leerlingen de basisvaardigheden voor deze creatieve media onder de knie krijgen. De docentenhandleiding bevat activiteiten voor in de les waarmee leerlingen hun opgedane vaardigheden op het gebied van video, fotografie, muziek en tekenen kunnen toepassen. De handleiding bevat onder andere voorbeelden van werk van leerlingen, leerdoelen, beoordelingstips en ideeën om de activiteiten goed op de lessen te laten aansluiten.

Download de docentenhandleiding

Het lesprogramma ‘Iedereen is creatief’ is zo opgezet dat leerlingen de projecten zelf kunnen doorlopen om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen.

Video

Met video kunnen leerlingen niet alleen bestaande verhalen interpreteren, maar ook hun eigen verhalen vertellen. Ze bestuderen details, werken aan een plot en bedenken een achtergrond. Vervolgens voegen ze al die onderdelen samen tot een goed verhaal met behulp van Clips. Door interviews op te nemen, leren ze gerichte vragen te stellen en kritisch na te denken over het onderwerp in kwestie. En door een korte video te monteren, leren ze het juiste verteltempo te bepalen en een bepaalde sfeer op te roepen.

Download de leerlinghandleiding voor Video


Muziek

Muziek kan een verhaal verrijken, zoals een herhalend patroon in een film, of een verhaal op zich worden, zoals een ballade of rap. Als leerlingen ritme, melodie en harmonie begrijpen, weten ze alles wat ze moeten weten om zelf muziek te maken. Met GarageBand leren ze hoe ze beats maken, mixen, zangpartijen opnemen en met meerdere sporen werken om een bepaalde sfeer of een bepaald thema over te brengen, of ze nu een eigen idee uitvoeren of aan een uitgebreide voorstelling werken.

Download de leerlinghandleiding voor Muziek


Fotografie

Door foto’s te maken, kunnen leerlingen de wereld om zich heen bestuderen, zodat ze dingen beter begrijpen. Ze leren onderwerpen herkennen, experimenteren met licht en schaduw, en maken kennis met alle aspecten van compositie, zoals standpunt, diepte en symmetrie, allemaal met de iPad- camera. Foto’s leggen een moment voor eeuwig vast, laten zien wat de maker ervan vond en nodigen de kijker uit zich een mening erover te vormen.

Download de leerlinghandleiding voor Foto’s


Tekenen

Leren tekenen stimuleert je geest om beter te zien hoe dingen werken en in elkaar zitten. Aan de hand van eenvoudige tekentechnieken, zoals lijnen, vormen en kleuren, en perspectief, gezichtspunt en schaduw bestuderen leerlingen de wereld om zich heen extra goed en zien ze details die ze anders wellicht zouden missen. En als ze met Apple Pencil op iPad tekenen, leren ze concepten uit hun verbeelding te visualiseren die niet onder woorden zijn te brengen.

Download de leerlinghandleiding voor Tekenen

Frank
woensdag 17 april 2019
Door Frank