Terug naar overzicht

Handige onderwijs-app: TinyTap

Marco
vrijdag 6 januari 2017
Door Marco

iPad staat bekend om het enorme aanbod van educatieve apps via de App Store. Soms wilt u als leerkracht echter uw eigen lesstof op digitale wijze aanbieden aan uw leerlingen. Woordpakketten, begrippen, sommen of bepaalde actuele thema’s op een interactieve wijze.

Tinytap

Met de app Tinytap maakt u zelf leerzame apps voor een kind of voor de hele klas. Maak heel eenvoudig uw eigen spel en laat deze spelen door de kinderen in de klas. Of maak een interactief prentenboek met eigen afbeeldingen, uw eigen stem of kant-en-klare plaatjes uit het creation pack. Daarnaast kunt u ook video’s gebruiken in uw apps. Hoe dat werkt, ziet u hier.

Artikel

Maak uw eigen app of gebruik een bestaande

Een andere mogelijkheid met Tinytap is het gebruiken van apps van anderen. Stel, u gaat met een kind oefenen met tellen. Dan kunt u zelf een app maken met leuke telopdrachten (wat erg simpel is om te doen), of u gaat binnen deze app zoeken welke tel-apps anderen hebben gemaakt en gebruikt een van deze apps. Zo hoeft u niet altijd alles zelf te maken!

"Maak dan een les met alle woorden van de komende week en laat de kinderen deze lessen iedere dag thuis oefenen"

Onderwijs op school en thuis

Leerkrachten kunnen deze app heel goed inzetten om onderwijs op school en thuis te ondersteunen. U kunt bijvoorbeeld woordenschatlessen maken die kinderen thuis vast kunnen oefenen, zodat ze de teksten op school beter snappen. Denk aan kinderen die nog extra aan woordenschat moeten werken en niet alle taallessen begrijpen, omdat ze veel moeite met de woorden hebben. Maak dan een les met alle woorden van de komende week en laat de kinderen deze lessen iedere dag thuis oefenen. Hetzelfde kunt u doen met rekenen. Komt er in dit blok veel hoofdrekenen aan de orde? Maak dan zelf een app met de rekensommen die de kinderen thuis kunnen oefenen.

Artikel

Handig én makkelijk

De app is erg handig voor leerkrachten die educatieve apps op een doordachte manier weten toe te passen bij de ontwikkeling van (hun) kinderen. Natuurlijk zijn de apps die u zelf maakt niet zo uitgebreid en van hetzelfde niveau als de meeste apps in de App Store. Uw eigen app is een begin en u kunt er makkelijk mee uit te voeten. Het is natuurlijk een tijdsinvestering, maar de app is elk jaar opnieuw te gebruiken.

Tinytap is gratis te downloaden, dus de kinderen die thuis een tablet hebben kunnen ermee aan de slag zonder dat het geld kost. U downloadt de app hier.

Marco
vrijdag 6 januari 2017
Door Marco