Terug naar overzicht

Handige onderwijs-app: LetterSchool

Marco
dinsdag 14 maart 2017
Door Marco
Deze week een bijzonder handige app voor leerlingen van de onderbouw van de basisschool. De app is niet gratis (kosten zijn €6,99), maar het is de investering meer dan waard. Wij krijgen louter enthousiaste reacties van leerkrachten over deze app.

Wat is LetterSchool?

Het is app om de blokletters en getallen te leren schrijven op de iPad. Nu is een veel gehoorde opmerking natuurlijk: "Leren schrijven op de iPad? Dat is funest voor de ontwikkeling van de fijne motoriek!”. Vanzelfsprekend gaat deze app het schrijfonderwijs niet vervangen, fijne motorische ontwikkeling en pengreep zijn en bijven belangrijke ontwikkelingspunten, waarbij pen- en potloodgebruik essentieel blijft (uit onderzoek blijkt overigens dat peuters die al vroeg met een tablet werken/spelen een betere fijne motorische ontwikkeling hebben dan kinderen die hier op jonge leeftijd niet mee in aanraking komen. Al dat gericht tikken, knijpen en vegen stimuleert deze ontwikkeling).

" Ervaring leert dat kinderen enorm gemotiveerd zijn om het schrijven te oefenen. "

LetterSchool

Vorm en schrijfwijze oefenen

De inzet van deze app zit vooral in de afwisseling van de werkvormen. Zoals kinderen letters oefenen op het bord, in zand, met papier e.d., is er nu een extra mogelijkheid, namelijk de iPad. Met de bekende stem van Dirk Scheele (o.a. Nickelodeon en NPO Zapp), oefenen de kinderen de vorm en schrijfwijze van (kleine en grote) blokletters en getallen. Het mooie is dat deze letters aansluiten bij methodes als ZLKLS. Binnen de app zijn drie werkvormen in spelvorm beschikbaar: letters aanraken, letters overtrekken en letters schrijven. De app maakt gebruik van leuke animaties en geluiden, welke zeker niet storend zijn. Ervaring leert dat kinderen enorm gemotiveerd zijn om het schrijven te oefenen. Meerdere doelstellingen worden al spelend behaald: de eigen naam op de juiste wijze leren schrijven, het herkennen van letters en cijfers, en koppelen van fonemen aan grafemen.

LetterSchool is voor drie tot zeven jarigen, die nieuwsgierig zijn naar letters en cijfers. De eenvoudige blokletters sluiten aan op hun behoefte om met letters bezig te zijn, wanneer het verbonden schrift nog te moeilijk is.

Koop LetterSchool hier

Marco
dinsdag 14 maart 2017
Door Marco