Terug naar overzicht

Handige onderwijs-apps: Leer verschillende talen

Frank
woensdag 20 juni 2018
Door Frank
De vakantie staat voor de deur, tijd om een aantal weken te ontspannen. Genieten van de Spaanse zon, een Italiaanse pizza of een Franse croissant. Hoe leuk (en makkelijk) zou het zijn als u de taal spreekt die in uw vakantieland gesproken wordt?

Een vreemde taal leren is met behulp van technologie tegenwoordig een stuk eenvoudiger. Amac Onderwijs heeft 2 taal-apps met elkaar vergeleken. Daarnaast keken we ook naar een taal-app voor leerlingen die moeite hebben met Nederlands lezen.

Duolingo

Duolingo is ooit gestart als platvorm voor het vertalen van teksten. Inmiddels zijn ze uitgegroeid tot een van de bekendste (en grootste) apps om een taal te leren.

"Met Duolingo komen lezen, schrijven, luisteren en spreken via verschillende oefeningen aan bod."

Met Duolingo kunt u een vreemde taal eigen maken. Hierin komen de vaardigheden lezen, schrijven, luisteren en spreken via verschillende oefeningen aan bod. Op basis van uw antwoorden, zorgt het algoritme voor het juiste niveau en de mate van herhaling. Bovendien kunt u een ‘instap-toets’ maken, waardoor u niet op niveau 0 hoeft te beginnen.

Voor Nederlandssprekenden is het alleen mogelijk om Engels te leren. Het is wel mogelijk om vanuit het Engels nog veel meer andere talen te leren.

Duolingo

Duolingo werkt zowel via de website als via apps, waarbij de apps enkele beperkingen kent ten opzichte van de webversie. Zo is Duoling gratis, maar werkt de app wel met advertenties. Deze zijn overigens tegen betaling te verwijderen. Daarentegen kent Duolingo een groot voordeel voor het onderwijs. Het is namelijk mogelijk om vorderingen van leerlingen via een dashboard te kunnen volgen.

Download de Duolingo app

Memrise

De basis van Memrise zijn de zogenaamde flash-cards of memory kaartjes, wat meteen een verklaring is voor de naam van de app.

"Woorden worden niet alleen uit gesproken door mensen van wie het de moedertaal is, maar de woorden zijn ook zichtbaar middels een filmpje."

Het aantal soort oefeningen is beperkter ten opzichte van Duolingo. Het voordeel is echter wel dat er veel meer talen beschikbaar zijn. Sterker nog: u kunt uw eigen leerlijnen maken en in de app zetten. Ook leerlijnen die door anderen zijn gemaakt zijn te gebruiken. De kwaliteit is hierbij natuurlijk niet te garanderen.

Memrise beschikt over een extra mooie feature. Woorden worden niet alleen uit gesproken door mensen van wie het de moedertaal is, maar de woorden zijn ook zichtbaar middels een filmpje.

Memrise

Memrise is gratis te gebruiken, maar met een abonnement zijn de mogelijkheden uiteraard uitgebreider. Memrise kent geen dashboard waarbij u resultaten van leerlingen middels een dashboard bij kunt houden zoals in Duolingo.

Download de Memrise app

Flitsmonster

Een taal-app van een hele andere orde is Flitsmonster. Geen app om vreemde talen te leren, maar gericht op kinderen die moeite hebben met de Nederlandse taal. Een hagelnieuwe app, die zeker de moeite waard is om uit te testen.

"Omdat elke lijst maar 1 minuut duurt, is dagelijks oefenen een kleinigheid!"

De app is bedoeld om samen te gebruiken (ouder-kind of leerkracht-kind). De app werkt volgens het ‘flits-principe’. In één minuut komen de woorden voorbij die het kind moet lezen. Samen beoordeelt u of dit goed genoeg gaat. Bij 40 goede woorden per minuut zijn de woorden goed geautomatiseerd en is er weer een stap gezet. Woorden die moeilijk zijn, of nog niet helemaal goed gaan, komen vaker terug. En omdat elke lijst maar 1 minuut duurt, is dagelijks oefenen een kleinigheid!

Flitsmonster

U kunt gebruik maken voor de aanwezige woordenlijsten, of zelf woordenlijsten toevoegen. Flitsmonster is een simpele, prettige en doeltreffende app om samen mee aan de slag te gaan en het leesniveau te verhogen.

Download de Flitsmonster app

Kortom: installeer de apps en neem uw iPad mee in de koffer zodat u tijdens uw vakantie het nuttige met het aangename kan verenigen. Veel plezier!

Wilt u weten welke apps passend zijn voor uw onderwijs? Neem dan contact op met ons Onderwijs team via 088 - 77 060 20 of onderwijs@amac.nl.

Blijf ook up-to-date!

Wilt u niets missen?

Frank
woensdag 20 juni 2018
Door Frank