Terug naar overzicht

Handige onderwijs-app: Foto’s- en Camera-app in iOS 11

Marco
woensdag 29 november 2017
Door Marco
In deze editie van de Amac Onderwijs Nieuwsbrief gaan we dieper in op de krachtige nieuwe functionaliteit van de Apple apps Foto’s- en Camera-app in iOS 11. Een foto maken met de iPad is eenvoudig en werkt intuïtief maar Apple heeft in de laatste iOS versies enorm veel mooie opties toegevoegd aan deze apps, die in het onderwijs veel meerwaarde kunnen bieden.

Tot iOS 10.2 was voor het annoteren van foto’s altijd een app van derden nodig. Sinds iOS 10.3 kan dit nu gewoon in de app Foto’s zelf! Wanneer je een foto opent op de iPad, verschijnt er rechtsboven de knop ‘wijzig’. Nadat je hier op getikt hebt, verschijnt er een menubalk met allerlei opties om foto’s te bewerken. O.a. filters, lichtintensiteit en bijsnijden. Deze functionaliteit is al veel langer beschikbaar op de iPad. Echt interessant wordt het pas wanneer je voor de cirkel met de 3 horizontale bolletjes erin kiest.

Plickers in de klas

Tik vervolgens op Markering en er verschijnt onderin het scherm een keur aan markeer- en annoteer-opties. Met deze functie kun je aantekeningen maken om iets specifieks duidelijker te maken op een foto. Wanneer je bijvoorbeeld een schermafbeelding maakt van een kaart kun je met behulp van deze optie tekeningen toevoegen om zo een plaats uit te lichten. Uiteraard kun je meerdere redenen bedenken wanneer je deze functie wilt gebruiken. Met de Pen-tool kan je rechtstreeks op een foto (of pdf) tekenen. Tik op een kleur en gebruik je vinger om op de foto te tekenen. Tik op een andere Pen-tool om de lijndikte te wijzigen.

Tik op Plus icoon en tik vervolgens op Vergrootglas om in te zoomen op een gedeelte van een afbeelding om extra aandacht te vestigen op een specifiek onderdeel op de foto. Sleep de blauwe stip aan de rand van de cirkel om het gebied dat je wilt uitvergroten, uit te breiden.

Plickers in de klas

Sleep de groene stip om in of uit te zoomen. Binnen deze Plus icoon optie zit ook het Inline tekst icoontje . Hiermee kan je teksten toevoegen aan de foto’s (lettertype, -kleur en -grootte zijn aan te passen). Ook het toevoegen van figuren zoals pijlen en tekstballonnen aan foto’s behoort tot de mogelijkheden. Kortom een scala aan mogelijkheden om foto’s te bewerken zonder de foto naar een andere app te moeten exporteren.

QR-codes scannen met Camera-app.

Ook nieuw in de Camera-app is dat je nu standaard QR-codes kunt scannen. De Camera-app herkent een breed scala aan QR-codes, waarna er via een pushbericht een actie uitgevoerd kan worden met de desbetreffende code. Zo ga je bijvoorbeeld snel naar een website achter de QR-code, maar het werkt ook met contacten, kaartlocaties, mails en de agenda. Je kan in iOS 11 ook eenvoudig een QR-code scannen om verbinding te maken met een Wi-Fi-netwerk. Voor het scannen van QR-codes zijn geen instellingen beschikbaar: het enige wat je hoeft te doen is de camera op een QR-code te richten en op het pushbericht te tikken.

QR code Amac.nl

Eindelijk ook gifs bekijken in Foto’s-app

Het heeft even geduurd, maar eindelijk kun je in de Foto’s-app ook gewoon je gifs bekijken. Voorheen werden gifs wel gewoon opgeslagen in de Foto’s-app en ook daadwerkelijk als bewegende gif doorgestuurd naar apps als WhatsApp, maar je kon de animatie van de gif zelf nooit bekijken in de normale Foto’s-app. In iOS 11 heeft Apple hier eindelijk verandering in gebracht, waardoor het makkelijker dan ooit is om je complete gif-collectie in vol ornaat te bekijken.

Samengevat, Apple heeft er met iOS 11 voor gezorgd dat handige onderwijs-toepassingen nu binnen de Foto’s- en Camera-app beschikbaar is. Hierdoor behoort het zoeken naar de spreekwoordelijke speld-in-een-hooiberg naar annoteer-apps in de App-store nu eindelijk tot het verleden.

Meer informatie:
https://support.apple.com/nl-nl/HT206885
https://help.apple.com/ipad/11/?lang=nl#/iPad6350b8dc

Blijf ook up-to-date!

Wilt u niets missen?

Marco
woensdag 29 november 2017
Door Marco