Terug naar overzicht

De staat van het onderwijs

Marco
dinsdag 7 mei 2019
Door Marco

Voor wie werkzaam is in, of betrokken bij het onderwijs, was er bijna geen ontkomen aan. Het rapport van de onderwijs inspectie; ‘De staat van het onderwijs 2019’. Er wordt veel vernieuwd in het onderwijs, maar al die vernieuwingen roepen ook veel kritiek op. Wat kunnen we daar aan doen?

De staat van het onderwijs 2019

Het onderwijs in Nederland loopt voorop met het doorvoeren van vernieuwingen, zeker als je dit vergelijkt met de omringende landen. Het doel van deze vernieuwingen is echter niet altijd duidelijk. Moet het leiden tot meer gemotiveerde leerlingen, betere leerprestaties of wil de school zich graag profileren ten opzichte van de concurrentie? Ook de evaluatie van de resultaten en effecten van de keuzes is vaak zeer onder de maat.

Hoewel in het rapport verder weinig specifieke aandacht is voor ontwikkelingen van technologie in het klaslokaal, gelden de bovenstaande conclusies ook voor deze onderwijsvernieuwing. En dit zien wij dan ook vaak in de praktijk. Vandaar een aantal tips:

1. Zorg voor een goed plan
Het is een enorme open deur en ook al eerder in een blog beschreven, een scherpe visie en een concreet plan vormen de basis voor een stabiele ontwikkeling. Zorg voor een doel: wat moet de technologie in de klas opleveren? Maak dit doel vervolgens duidelijk: wat betekent dit voor de docent/leerkracht in de les? 
En maak je doel tenslotte concreet in tijd: plan voor het komende schooljaar voldoende tijd in voor bijvoorbeeld trainingen of momenten dat docenten tijd hebben om lesmaterialen te ontwikkelen.

2. Maak keuzes
Uit het rapport blijkt dat er in het onderwijs veel zaken zijn waar scholen zich mee bezig houden. Maar omdat we maar 24 uur in een dag hebben, kunnen we niet alles. We zijn tenslotte geen superman of -vrouw. Dus maak keuzes; wat doe je wél en wat niet. En hetgeen dat je wel doet, doe dat goed!

3. Waan van de dag
Aansluitend op het maken van keuzes, is ‘de waan van de dag’ een grote vijand voor technologische ontwikkelingen. Het is belangrijk dat elke collega weet wat de doelen zijn van de ontwikkeling en welke rol hij/zij hierin speelt. Maak tijd vrij voor periodieke teammomenten waarop getraind kan worden, of informatie en ervaring kan worden uitgewisseld. Zorg dat de reis naar digitaal onderwijs vooraan in het denken van je gehele team zit.


Wil je advies over hoe je bovenstaande tips moet toepassen? Of wil je hierin begeleid worden? Wij helpen je graag. Neem contact op met Amac Onderwijs via telefoonnummer 088-7706064 (lokaal tarief) of stuur een e-mail naar onderwijs@amac.nl

Neem contact op

Marco
dinsdag 7 mei 2019
Door Marco