Terug naar overzicht

Creatief in het klaslokaal

Frank
donderdag 6 september 2018
Door Frank
Kunstmatige intelligentie neemt de wereld langzaam over: een computer is wereldkampioen schaken en kan enorme hoeveelheden data verwerken in een tijd dat voor een mens onmogelijk is. Maar creatief zijn computers echter niet en daarvoor is nog altijd input van de mens nodig. In dit blog leggen we uit waarom creativiteit voor kinderen zo belangrijk is én hoe Amac Onderwijs u daarmee kan ondersteunen!

Creatief in de klas

Creativiteit en technologie

Een blik in de toekomst heeft ons geleerd dat creativiteit een belangrijke eigenschap is voor de arbeidsmarkt. Leerlingen met goede creatieve vaardigheden zijn beter in problemen oplossen, communiceren en samenwerken. Mede hierom is het van belang om in het onderwijs veel meer aandacht te besteden aan creativiteit. En terwijl dit misschien tegenstrijdig en ietwat ironisch klinkt, is het juist technologie dat ons deze mogelijkheden biedt.

"Technologie biedt een enorm scala aan mogelijkheden om nog creatiever te werk te gaan"

Ten eerste biedt technologie de mogelijkheid om kinderen individueel aan te sturen, te begeleiden en coachen. Daarnaast biedt de technologie zelf een enorm scala aan mogelijkheden om nog creatiever te werk te gaan. Denk aan de mogelijkheden voor foto, video, audio en de opties om deze eenvoudig te bewerken. Tools als Klaslokaal en Schoolwerk maken het mogelijk om leerlingen een passende opdracht uit te laten voeren. Ook de Apple Pencil biedt weer een geheel nieuwe dimensie op creatief vlak. Tekenen, annoteren of ‘gewoon’ schrijven is net zo makkelijk als op papier. Met al deze mogelijkheden kan iedere leerling dus nóg creatiever te werk gaan.

Iedereen is creatief

Vanwege het bovenstaande heeft Amac Onderwijs een speciale training ontwikkeld. In deze training laten we leerlingen én leraren zien hoe zij creatief te werk kunnen gaan, zónder dat dit ten koste van de productiviteit. Dit najaar verschijnt het lesprogramma ‘Iedereen is creatief’, waarbij leerlingen de beginselen krijgen van fotografie, video, muziek en tekenen. Het lesplan bestaat, net als Swift Playgrounds, uit een volledige docenten- en leerlingenhandleiding. De eerste preview is inmiddels te downloaden uit de iBooks Store.

Handleiding voor docentenHandleiding voor studenten

Amac Onderwijs biedt naast trainingen in groepsverband, ook individuele begeleiding in het onderwijs. Wilt u hier meer over weten of heeft u nog vragen over het lesprogramma ‘Iedereen is creatief’? Ga dan naar de website van Amac Onderwijs of neem vrijblijvend contact met ons op via 088 - 77 060 20 of onderwijs@amac.nl!

Blijf ook up-to-date!

Wilt u niets missen?

Frank
donderdag 6 september 2018
Door Frank