Terug naar overzicht

Amac voorziet Basisschool Noorderlicht van iPads en Apple Pencils

Frank
donderdag 19 december 2019
Door Frank

Basisschool Noorderlicht in Den Bosch ziet leren als avontuur en dat betekent dat onderwijs dus best spannend mag zijn. Kinderen op de basisschool worden gestimuleerd om hun eigen kracht en talent te ontdekken. Daarom staan slimme ICT en technologie centraal in het onderwijs op Noorderlicht. Ook duurzaamheid en zorg voor de wereld heeft de school hoog in het vaandel staan. Mede daarom betrok Noorderlicht een duurzaam, energieneutraal gebouw, zodat kinderen kunnen leren over deze belangrijke thema’s.

iPads op school

Frauke Donners is directeur van Basisschool Noorderlicht en zag al vroeg de mogelijkheden van technologie in het (basis)onderwijs. In 2011 werden door de school verschillende devices aangeschaft, waaronder een Xbox Kinetic, een Nyoyn, een Nintendo gameboy, een iPad en een andere tablet, die vervolgens door het team werden uitgetest. “We zagen al vrij snel dat de iPad favoriet was en dat we daarmee mogelijkheden zagen in ons onderwijs.” Basisschool Noorderlicht schafte daarop een aantal iPads aan en begon op kleine schaal met de devices in het onderwijs. “Maar eigenlijk ging de groei daarna heel snel en organisch”, zegt Donners.

Duurzaamheid inzichtelijk maken

Inmiddels heeft iedere leerling vanaf groep 3 een eigen tablet, die eigendom zijn en blijven van de school. Ook in de kleuterklassen wordt er gewerkt met diverse iPads, en alle leraren en het ondersteunende personeel beschikken over een iPad Pro. “Ons pand en schoolplein zijn ingericht op de thema’s duurzaamheid en natuur. De kinderen kunnen met de iPads naar buiten, want er zit een stevige hoes omheen. Ze kunnen daar niet alleen foto’s en filmpjes maken, maar bijvoorbeeld ook programma’s als Leafsnap gebruiken om plantjes te determineren.” Donners is ook bezig met de energieleverancier om voor de kinderen inzichtelijk te maken wat de zonnepanelen op het dak van het schoolgebouw opleveren. “Dat kunnen onze leraren in een speciale app al zien, maar ik wil dat ook de kinderen kunnen zien hoeveel CO2 we hebben uitgespaard en hoeveel bomen dat zijn.”

"De snelheid van de dienstverlening van Amac is voor ons als basisschool enorm waardevol"

Toegevoegde waarde van Apple TV

De hele school ademt Apple. Dat lijkt bijzonder, want niet iedere basisschool maakt die keuze, maar voor Donners is het heel logisch. “Wij hebben geen dure digiborden, maar gebruiken een scherm in combinatie met AppleTV.” Ze krijgt van collega’s van andere scholen wel eens de opmerking dat er op zo’n normaal scherm niet geschreven kan worden. Maar die opmerking pareert ze steevast met de reactie dat haar leraren niet met hun rug naar de klas hoeven te staan om geschreven tekst op het bord te laten verschijnen. “Ze kunnen met hun gezicht naar de leerlingen op hun iPad schrijven en dat verschijnt direct op het scherm.”

Apple Pencil voor schrijfonderwijs

Innovatie is een belangrijk thema voor Basisschool Noorderlicht. Zo is de school een van de weinige, zo niet de enige, scholen in Nederland die met de Apple Pencil werkt. “Een van de uitdagingen waar het gehele onderwijs mee te maken heeft, is dat leerlingen steeds meer gaan inspreken en typen. Terwijl we wéten dat schrijven een belangrijk proces is, omdat daarmee de opgedane kennis beter beklijft.” Met de Apple Pencil kunnen kinderen schrijven, mindmappen, doedelen en tekenen op hun iPad. Op het moment dat de pencil op de markt kwam, realiseerde Donners zich dat dit product het schrijfonderwijs wel eens nieuw elan zou kunnen geven. “We hebben een pilot gedaan en dat beviel ontzettend goed. Er is heel weinig onderzoek beschikbaar naar de verschillen tussen schrijven op papier en schrijven op een tablet, maar wat wij nu in de praktijk ervaren, laat zien dat kinderen geen noemenswaardig verschil ervaren.”

Frauke Donners over de samenwerking met Amac

“Het is een fijn bedrijf, met name omdat ze snel zijn. In het onderwijs moeten we dóór, dus wanneer er iets aan de hand is, kunnen we snel schakelen en hoeven we geen dagen te wachten op nieuwe producten of een IT’er die iets komt aansluiten of oplossen. Die snelheid is voor ons als school enorm waardevol.” Ook de trainingen die leraren volgen bij Amac zijn van een hoog kaliber, stelt ze. Op de vraag wat ze aan andere basisscholen mee zou willen geven, antwoordt Donners: “Ik wil niet stellen dat iedere basisschool per sé aan Apple-apparatuur moet. Zo is het bij ons ook niet begonnen. Wat ik wél weet is dat ik er in al die jaren nog nooit een seconde spijt van heb gehad. Het is altijd in orde, we hebben nooit gedoe met onze Apple-producten. Dat vind ik heel geruststellend.”

Frauke Donners

De voordelen van Amac Onderwijs

  • Innovatief onderwijs
  • Producten functioneren goed, weinig uitval of problemen
  • Snelle dienstverlening
  • Kwalitatief hoogwaardige trainingen
  • Afgestemd op de behoefte en eisen van de klant

Nog meer redenen of informatie nodig? Wil je meer weten over waarom jij Apple zou moeten gebruiken, of de mogelijkheden van Apple voor jouw organisatie, neem dan contact op. We vertellen het je graag!

Neem contact op


Frank
donderdag 19 december 2019
Door Frank