Terug naar overzicht

Amac Educatie Seminar 2016

Louise
donderdag 31 maart 2016
Door Louise

Op 7 april organiseerde Amac Educatie het Amac Educatie Seminar 2016 in de Rijtuigenloods in Amersfoort. Een inspirerende seminar, waar het primair en voortgezet onderwijs werden meegenomen in de reis naar digitaal onderwijs. Met ruim 200 directies, besturen en coördinatoren was het een zeer geslaagde dag met diverse motiverende sprekers en interessante stands op de speciaal ingerichte informatiemarkt.

De dag werd geopend door Jacques Brulot, financieel directeur en Norbert Andringa, manager Educatie en Zakelijk.

In de prachtige grote zaal werd de eerste lezing gehouden door wetenschapsjournalist Mark Mieras. Hij nam met de gasten een duik in het lerende brein en verbaasde het hele publiek met interessante en verbazingwekkende feiten. Bijvoorbeeld dat het tonen van interesse en nieuwsgierigheid heel belangrijk is en dat het maken van fouten niet erg is, maar juist leerzaam. Daarnaast werd het creëren van ownership benoemd. Het gaat er hierbij om dat leraren echt eigenaar van hun les en materiaal zijn. De leraar en leerlingen creëren en moeten niet het gevoel hebben dat de materie door een directie of druk voor resultaten wordt opgelegd. Een van de bezoekers twitterde over Mark Mieras:

“Volgens Mark Mieras is er 4,5 jaar onderwijstijd te winnen, als we meer weten over het leren.”

Edu Seminar 2016

Na Mark Mieras was het tijd voor koffie en thee tussen de rijtuigen. Daarnaast konden bezoekers de informatiemarkt bezoeken, waar zij meer te weten kwamen over de verschillende facetten die komen kijken bij de digitalisering van het onderwijs. Partners van Amac Educatie als Belkin, Leba, Blippar, ZuluBook, Wacom, Oefenweb, LessonUp, Xirrus, Elerna, Quonect en IDEALnet waren aanwezig met een eigen stand.

Het programma werd vervolgd met de lezingen voor het primair onderwijs. Bezoekers konden kiezen tussen de lezing van Apple Educatie Trainer Marco Damen over “hoe de school kan profiteren van de toegevoegde waarde van digitale content en digitale didactiek” en het succesverhaal van de J.H. Snijdersschool, waar onder andere leerkracht en ICT’er Bram van Mil sprak over de inzet van digitale middelen. Bij beide lezingen was er veel interactie tussen publiek en sprekers.

Edu Seminar 2016

Voor het voorgezet onderwijs werd er een lezing verzorgd door het Insula College. Het Insula College werkt sinds vorig jaar met de MacBook en besprak waar zij tegen aan liepen bij de inzet van dit digitale middel, maar ook de voordelen die zij er nu uithalen. Het publiek stelde goede vragen aan het eind, bijvoorbeeld

“of er bezwaren waren tegen het werken met de MacBook” en “welke regelingen er zijn getroffen voor ouders die een MacBook niet kunnen betalen”

Na een heerlijke lunch tussen de rijtuigen, waren er lezingen voor het voortgezet onderwijs. In de zogeheten Zandstraalcabine vertelde het Sint-Janslyceum dat zij in september starten met digitaal onderwijs. Daaraan voorafgaand hebben in december vorig jaar 100 leraren ter voorbereiding al een iPad gekregen en zijn zij door trainer Marco Damen intensief getraind. Marco zelf gaf in de Houtwagen een interactieve lezing over

“hoe digitale didactiek en digitale content het rendement van de school kan verhogen”

De hele wagon deed mee door op hun telefoon of tablet antwoord te geven op vragen die Marco stelde.

In de grote zaal werd voor het primair onderwijs een lezing gegeven door Ruud van Rakt. Hij is programmamanager Onderwijs&ICT binnen de Aloysius Stichting en ging dieper in op hoe stichtingen en besturen een missie en visie kunnen ontwikkelen op het gebied van digitaal onderwijs.

De laatste lezing van de dag werd verzorgd door illusionist en arts Victor Mids. Zijn fascinatie voor wetenschap combineerde hij met illusies en hield zo de hersenen en zintuigen van de hele zaal voor de gek.

Edu Seminar 2016

Aansluitend was er de gelegenheid om onder het genot van een hapje en drankje na te praten over de lezingen en onderling ervaringen uit te wisselen.

Amac Educatie kijkt terug op zeer succesvolle en geslaagde dag waarbij veel nieuwe contacten zijn opgedaan.

Educatie Seminar 2017

In 2017 organiseren we opnieuw een Amac Educatie Seminar. Dit keer op 9 februari. Klik hier voor meer informatie en laat uw gegevens achter als u op de hoogte gehouden wilt worden over de locatie en het programma

Bekijk het Amac Educatie Seminar 2017

Louise
donderdag 31 maart 2016
Door Louise