Terug naar overzicht

De grootste voordelen van het overstappen naar macOS

iMember
vrijdag 7 september 2018
Door iMember
Werk je al jaren met een Windows- of Linux-computer en ben je toe aan iets nieuws? Of zag je het tot nu toe niet zitten om weer een heel nieuw besturingssysteem te moeten aanleren? Geen zorgen, want in dit blog bespreken wij alle grote voordelen van macOS en waarom overstappen eigenlijk heel simpel is!

Overzicht

Tik of klik op een link hieronder om direct naar het desbetreffende onderwerp te gaan.


macOS: perfecte synergie tussen hardware en software

Zowel de hardware als software van Mac is ontwikkeld door Apple, waardoor deze perfect op elkaar aansluiten. Waarom is dit voor jou belangrijk? Omdat het besturingssysteem, genaamd macOS, ontzettend stabiel is, zul je zelden tot nooit te maken krijgen met crashes en vastlopende programma’s. Naast stabiliteit is veiligheid ook een belangrijk begrip. Een Mac is van zichzelf al goed beveiligd tegen gevaren op het internet, omdat macOS met veiligheid in het achterhoofd is ontwikkeld.

Ook niet onbelangrijk: nieuwe versies van macOS zijn altijd gratis! Zodra een nieuwe versie van macOS uitkomt, kun je deze direct downloaden in de App Store. Hiervoor heb je wél een Apple ID nodig. Geen idee wat een Apple ID is en waarom je dit moet hebben? Daar komen we in het volgende punt op terug!

Overstappen

Apple ID: één account voor álles

Apple ID is jouw persoonlijke gebruikersaccount voor alles wat je op Mac en andere Apple-apparaten doet. Aankopen doen in de App Store, e-mails versturen, notities aanmaken, contactgegevens opslaan/bijwerken tot aan het vergrendelen van jouw Mac; je kunt dit allemaal met jouw eigen Apple ID. Gebruik je op jouw Windows-computer al iTunes en koop je toevallig ook muziek via de iTunes Store? Dan heb je al een Apple ID en kun je deze meteen gebruiken als gebruikersaccount voor al jouw toekomstige avonturen op Mac. Als je naast Mac ook een iPhone, iPad of iPod hebt, dan kun je deze door middel van jouw Apple ID met elkaar in verbinding brengen. Hoe gaat dat in zijn werk en waarom is dat handig om te weten? Dat lees je in de volgende alinea over iCloud!

“iCloud doet alles automatisch: je hoeft er niet eens een knop voor in te drukken!”

iCloud iCloud

Het hele ecosysteem van Apple loopt als een trein. Als je namelijk ook een iPhone, iPad of Apple Watch hebt, kun je al deze apparaten naadloos met elkaar in verbinding brengen. Als je op al jouw Apple-apparaten dezelfde Apple ID gebruikt, kun je door middel van iCloud al jouw foto’s, e-mails, agendapunten, notities en contactpersonen synchroniseren over ál deze apparaten. Heb je met iPad of iPhone even snel een notitie gemaakt? Of heb je een mooie foto gemaakt en wil je deze ook gelijk op jouw Mac hebben? Zodra je jouw Mac aanzet worden alle nieuwe gegevens en bestanden meteen gesynchroniseerd. Zo kun je vanaf jouw Mac meteen verder werken waar je met iPhone of iPad was gebleven en kun je jouw foto’s direct bewerken in de Foto-app. iCloud doet alles automatisch; je hoeft er niet eens een knop voor in te drukken!

iCloud family

Finder Finder

Als je tot nu toe altijd op Windows hebt gewerkt dan ben je vast wel bekend met ‘Verkenner’ van Windows 10. Finder is daar de macOS-versie van, oftewel een programma waarmee je een overzicht hebt van al jouw bestanden, documenten, programma’se en (externe) opslagmedia en iCloud Drive. Daarbij kun je hierin zelf mappen aanmaken zodat je alles kunt sorteren zoals jij dat wilt.

Ook handig: Finder heeft standaard aparte mappen voor je aangemaakt voor documenten, afbeeldingen, video’s, programma’s en downloads. Zodra je voor het eerst jouw Mac opstart kun je dus gelijk alle overgezette bestanden netjes sorteren. Wil je het nóg overzichtelijker maken? Dan kun je de meest belangrijke bestanden een label met een eigen kleur geven. Hierdoor zullen deze bestanden sneller opvallen, wat ideaal is wanneer je groot aantal bestanden in dezelfde map hebt staan. Ook kun je in Finder alleen de bestanden tonen die een label hebben. Wel zo makkelijk!

“Kijk, daar is hij dan: de map met vakantiefoto’s van Spanje!”

Spotlight Spotlight icoon

Spotlight is een programma waarmee je razendsnel jouw bestanden of programma’s kunt terugvinden. Wil je even snel jouw vakantiefoto’s van dit jaar aan iemand laten zien? Met de simpele toetsencombinatie (Command-toets + spatiebalk) komt de Spotlight-zoekbalk tevoorschijn en hoef je bijvoorbeeld alleen maar ‘Vakantie Spanje’ in te tikken. Kijk, daar is hij dan: de map met vakantiefoto’s van Spanje! Dit werkt met praktisch álles wat je op jouw Mac hebt staan, dus ook als je een nummer in iTunes wilt afspelen, een e-mail van een vriend of vriendin wilt terughalen of een document zoekt.

Spotlight

Spotlight is echter niet beperkt met de bestanden die op jouw Mac staan. Je kunt Spotlight óók gebruiken om berekeningen te maken, valuta om te rekenen, maateenheden de converteren, iets te zoeken op het internet of de definitie van een woord te vinden. Ga je op vakantie en wil je even snel kijken wat de snelste route naar Schiphol is? Typ dan ‘Schiphol’ en je kunt via Spotlight meteen een route plannen. Handig, toch?

Programma’s en App Store App Store icoon

In de App Store voor Mac heb je toegang tot duizenden applicaties die je op jouw Mac kunt installeren. Je hebt apps in alle soorten en maten: van apps waarmee je efficiënter kunt werken, fitnessoefeningen beter kunt uitvoeren of toffe games mee kunt spelen. De App Store ziet er bovendien ook ontzettend gebruiksvriendelijk eruit, waardoor je óók als nieuwkomer zeer eenvoudig alles kunt vinden. Ook krijg je allerlei suggesties voor applicaties waarvan je misschien nog niet wist dat je ze nodig zou hebben!

Overigens kun je in de App Store handige Apple-applicaties als Pages, Numbers, Keynote en iMovie gratis downloaden. Zo kun je met Pages snel en eenvoudig documenten opstellen, kun je in Numbers spreadsheets maken en maak je met Keynote de prachtige presentaties. Ook werken programma’s als Microsoft Word en Excel perfect op Mac. Kortom, de mogelijkheden zijn eindeloos!

“Time Machine doet alles op de achtergrond, dus je kunt tijdens het maken van een reservekopie gewoon doorgaan met al jouw avonturen op Mac.”

Al jouw bestanden zijn veilig met Time Machine Time Machine icoon

Time Machine is een handige backup-applicatie van Apple waarmee je een reservekopie kunt maken op een extern opslagapparaat of server. Voor de veiligheid van jouw bestanden raden wij ook altijd aan dit te doen! Wanneer je Time Machine hebt geconfigureerd, kijkt hij om het uur of er bestanden zijn toegevoegd, gewijzigd of verwijderd. Op dat moment kopieert hij dus alleen de nieuwe of gewijzigde bestanden. Ook maakt hij een complete reservekopie van de laatste dag van de maand en elke week van alle vorige maanden. Time Machine doet alles op de achtergrond, dus je kunt tijdens het maken van een reservekopie gewoon doorgaan met al jouw avonturen op Mac.

Ook goed om te weten: je hoeft ook niet bang te zijn dat jouw opslagmedia te vol raakt. Time Machine verwijdert automatisch oude reservekopieën zodra er te weinig opslagruimte is om een nieuwe te maken. Dus daar heb je dus ook geen omkijken naar!

And last but not least: bij Amac krijg je iMember-support!

Als je een Mac bij Amac koopt, kun je in plaats van € 149,- al voor € 99,- iMember worden. Bij Amac weten we namelijk dat er best wel eens wat vragen opkomen wanneer je voor het eerst werkt met Mac. Als iMember kun je zonder aanvullende kosten trainingen, oftewel de zogenaamde iLearns, volgen bij een Amac Store bij jou in de buurt. Zo helpen wij je met de basisbeginselen van hoe je met macOS werkt en welke apps handig zijn om op jouw Mac te installeren. Op onze speciale iMember-pagina lees je hier meer over!

iMember

Heb je nog hulp nodig met het kiezen van de juiste Mac? Bekijk ook onze pagina Apple keuzehulp. Heb je verder nog vragen over macOS? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder!

Niets missen van onze beste deals?

iMember
vrijdag 7 september 2018
Door iMember