Terug naar overzicht

Zo voorkom je dat je jouw schoolwerk kwijtraakt!

21
dinsdag 2 juli 2019
Door 21

Het is een nachtmerrie voor iedere student. Na dagenlang zwoegen aan dat ene schoolproject laat je door een onhandige beweging drinken over je studielaptop vallen. Laptop stuk. Total loss. Afgelopen. Maar het ergste komt nog, want opeens realiseer je dat je helemaal geen back-up hebt gemaakt. Om te voorkomen dat je dagenlang (of zelfs wekenlang) voor niets hebt gewerkt, hebben wij een aantal back-uptips voor je!

Nog geen Mac? Lees dan eerst ons blog over waarom een MacBook de ideale laptop voor je studie is!

1. Automatische back-ups maken met Time Machine

Over het algemeen denkt men al snel: “Ach, ik maak een andere keer wel weer eens een back-up.” Totdat het eenmaal te laat is! Gelukkig is iedere Mac voorzien van Time Machine, een applicatie waarmee je eenvoudig (en automatisch) een back-up van je Mac maakt. De eerste keer dat je een back-up maakt met Time Machine kan dat een tijdje duren. Zodra de eerste back-up echter achter de rug is, maakt hij daarna alleen een kopie van de nieuwe en/of gewijzigde bestanden. Om gebruik te maken van Time Machine heb je uiteraard wel een extern opslagmedium nodig, zoals een externe harde schijf of een zogenaamde NAS.

Synology Disk Station - DS718+

Wil je het meteen goed aanpakken? Dan sluit je een NAS zoals de Synology DS718+ aan op je thuisnetwerk zodat het áltijd automatisch gaat. Een NAS lijkt een prijzige oplossing, maar als je even een dealtje maakt met je huisgenoten dan kun je de aanschafprijs met elkaar splitten. Zo kunnen jij en je huisgenoten op afstand een back-up maken van jullie belangrijke schoolbestanden. Daarnaast heeft iedereen nog genoeg opslagruimte over voor films, series, foto’s en overige bestanden. Dubbele win!

Voordelen van Time Machine:

 • Automatisch een back-up maken.
 • Draait volledig op de achtergrond.
 • Mogelijkheid om alleen nieuwe en/of gewijzigde bestanden te back-uppen.
 • I.c.m. een NAS ook op afstand toegang tot je (back-up)bestanden.

2. Handmatig back-uppen

Hoewel het sowieso handig is om een externe harde schijf te hebben, kan je tijdens je studie al helemaal niet zonder. Zo heb je bijvoorbeeld de LaCie Rugged, die zich al jarenlang heeft bewezen als een van de meest robuuste externe harde schijven. Ideaal als je vaak onderweg bent! Moet je veel in zware programma’s werken en daarbij dus grote bestanden overzetten? Dan is een Samsung T5 Portable SSD wellicht een betere optie, aangezien je hiermee zelfs de grootste bestanden in slechts een paar minuten overzet.

Heb je pasgeleden een splinternieuwe MacBook voor je studie gekocht en heb je niet veel te besteden? Dan heb je natuurlijk nog altijd de oude vertrouwde USB-stick, zoals de SanDisk Cruzer van 32 of 64 GB. Het voordeel van een USB-stick is dat je deze een stuk makkelijker in je broek- of jaszak stopt. De compactheid is echter ook een nadeel, want je kunt deze een stuk makkelijker verliezen dan de eerdergenoemde oplossingen. En je wilt natuurlijk niet dat iemand anders met je opdrachten (of zelfs je scriptie) aan de haal gaat!

SanDisk Cruzer

Voordelen van handmatig back-uppen:

 • Altijd je belangrijkste bestanden bij je.
 • Geen internet- of netwerkverbinding nodig.
 • Ideaal voor wanneer je liever handmatig alles bijhoudt.
 • In het geval van een USB-stick voordelig en compact.
Wist je dat 6 op de 10 Nederlanders weleens belangrijke bestanden zijn kwijtgeraakt? Lees ook eens ons blog over World Backup Day.

3. Cloudopslag

Tot slot hebben we ook nog cloudopslag. Met Apple’s eigen clouddienst, oftewel iCloud, heb je standaard 5 GB aan opslagruimte. Als je weinig met grote bestanden werkt dan moet de gratis iCloud-opslag meer dan voldoende zijn! Als alternatief kun je ook de gratis optie van Dropbox gebruiken. Dropbox is vooral handig wanneer je niet alleen een online back-up wilt maken van je schoolopdrachten, maar deze ook makkelijk wilt delen met bijvoorbeeld je projectgroep. Het nadeel van cloudopslag is dat je wel altijd in verbinding moet zijn met het internet. En afhankelijk van je internetsnelheid kan het uploaden van grote bestanden ook nog eens een tijdrovende klus zijn!

Voordelen van handmatig back-uppen:

 • Ideaal wanneer je met kleine bestanden werkt.
 • Geen fysiek opslagmedium nodig. Scheelt weer ruimte in je tas!
 • Makkelijk bestanden delen met je studiegenoten.

Dus hier heb je ze: de beste manieren om ervoor te zorgen dat jouw studieopdrachten veilig zijn opgeslagen. En ze zeggen tenslotte niet voor niets: een ongeluk zit in een klein hoekje. Gelukkig vind je bij Amac een ruim assortiment van opslagmedia voor jouw Mac, iPad of iPhone. Succes met je studie!

21
dinsdag 2 juli 2019
Door 21