Terug naar overzicht

Expert Review: Harman & Kardon Omni/Adapt

Büşra
vrijdag 16 januari 2015
Door Büşra

Harman Kardon Omni 10, 20 en adapt

De Omni en de Adapt, toekomstmuziek

Muziek bestaat al sinds mensenheugenis en is nog steeds van groot belang in ons leven. Het maakt emoties los, geeft sfeer aan een situatie, laat je ontspannen wanneer dat nodig is en geeft ieder individu een unieke lading mee. De vraag is tegenwoordig niet meer hoe je naar muziek luistert, maar waar je dat doet. De mogelijkheden van het afspelen ervan zijn namelijk eindeloos. Computers, telefoons, muziekspelers, radio’s en tv’s. Het zijn nog maar enkele manieren om muziek af te spelen die jij op dat moment wilt horen. Ze bieden echter niet allemaal dezelfde kwaliteit en dat kan de beleving van het schouwspel sterk beïnvloeden. De Omni 10, 20 en de Adapt brengen die balans terug waar het hoort met een duidelijke blik op de toekomst. Zij zijn de nieuwste telg van de Harman & Kardon familie en maken het draadloos luisteren naar jouw persoonlijke nummers nog aangenamer dan het al was.  

Omni 10 & 20, geen gestoei meer met draden

Je vrije dag opofferen om de draden achter de plinten weg te werken is met de Omni 10 en 20 voorbij. De twee compacte speakers laten zich namelijk gemakkelijk ergens neerzetten en communiceren onderling met elkaar door middel van bluetooth of wifi. De meest compacte variant is de 1340 gram wegende Omni 10. De omvang van het apparaat is 18,1cm breed, 15,9cm diep en 16,6cm hoog, waardoor hij bijvoorbeeld makkelijk weg te zetten is in een boekenkast. De Omni 10 is voorzien van één woofer en één tweeter die beiden een vermogen meedragen van 25W. Dat is genoeg om een kleine ruimte zoals een keuken of slaapkamer te voorzien van geluid. 

Met 2125 gram is de Omni 20 wat zwaarder dan de Omni 10. Daar krijg je dan ook wel wat voor terug. Het apparaat is 26,0cm breed, 16,4cm diep en 16,6cm hoog. Hierdoor heeft het de omvang om wat meer speakers en woofers te dragen. Het totaal komt dan ook op vier. Twee woofers zorgen voor de lage tonen en de twee tweeters zorgen voor de hoge tonen. Samen staan ze garant voor de midden tonen en beschikken ze alle vier over een vermogen van 15W. Ideaal voor het vullen van grotere ruimtes, als bijvoorbeeld een huiskamer.

Wanneer er door het huis meerdere Adapt en Omni luidsprekers staan is het mogelijk om deze aan elkaar te koppelen. Gebruik ze als stereo-opstelling om de ervaring bij het kijken van films uit te breiden, laat het geluid je volgen naar iedere kamer of zet hem op de ‘party’-modus. Hierdoor verander je je huis in een concertzaal, doordat elke draadloze Omni en met een Adapt aangesloten luidspreker, je voorziet van hetzelfde geluid.

Omni Adapt

Adapt, blaas je oude systeem nieuw leven in

Met de Omni Adapt voeg je, elk geluidsysteem met een aux ingang, toe aan de draadloze geluidservaring van Harman & Kardon. Luister weer naar je oude platen of sluit eenvoudig andere boxen aan. Dit kleine apparaat dient als een ‘hub’en laat zich gemakkelijk aansluiten door gebruik te maken van een aux aansluiting. Het geluid ontvangt hij van een met bluetooth of via wifi gekoppelde muziekdrager en lust zo de muziek door naar de luidspreker. Op deze manier kun je, wanneer je gekoppeld bent, op elke plek in je huis de tracks kiezen waar jij op dat moment behoefte aan hebt.  

Het koppelen van de Omni serie

Het begint bij het aanzetten en het koppelen van het product. Je kunt dit op drie manieren doen. De eerste manier is door simpelweg één keer op de bluetooth-knop te drukken. Hierdoor activeer je de bluetooth-modus en kan er connectie gezocht worden met jouw audioapparaat. De andere wijze is door de Omni speakers te koppelen met je wifi netwerk. Dit doe je door allereerst de ‘Harman Kardon Controller’-app te downloaden op je iPhone, iPad of iPod touch. Door op de resetknop, aan de onderkant van je Omni gelegen, te drukken maakt deze een tijdelijk wifi netwerk aan. Met je iOS apparaat maak je een connectie met dit netwerk. Wanneer je weer terug bent in de ‘Harman Kardon Controller’app wordt er gevraagd bij welk netwerk de Omni zich aan mag sluiten. Vul je netwerkgegevens in en je Omni speakers zijn gekoppeld. Beiden stappen zijn zo simpel ingericht dat je binnen vijf minuten aan de slag kan met je nieuwe luidsprekers. De derde optie is door gewoonweg een aux kabel in de speaker en je audioapparaat te doen. Je hebt dan niet de mogelijkheid om draadloos je muziek af te spelen, maar je kunt wel het snelste de geluidservaring van de Omni beleven.  

Omni 20Functioneel geluid in de praktijk

Harman & Kardon heeft met de Omni 10 en 20 voor een simpel, strak en minimalistisch design gekozen. Het is een speaker geworden die in het zwart en wit beschikbaar is, maar door zijn compacte omvang toch makkelijk weggewerkt kan worden. De bewegende woofer op de achterkant is functioneel, maar versterkt tegelijk ook het minimalistische design die de ontwerpers van Harman & Kardon voor ogen hadden. Op de bovenkant van de speaker bevinden zich slechts enkele indrukbare knoppen. Hierdoor lijkt het alsof het apparaat erg beperkt is, maar dat valt heel erg mee. Achter deze eenvoud schuilt namelijk de innovatie van de Omni 10 en 20.

Het is niet geheel verrassend dat er twee volume knoppen, een bluetooth en een pause/play knop aanwezig zijn op de Omni serie. De echte functionaliteit van de speakers komt dan ook van de grote knop in het midden. Wanneer je in je huis meerdere Adapt en Omni speakers hebt staan, kun je door één keer op de middelste knop te drukken het geluid je laten volgen, met de ‘One Touch Follow Me’functie. Doordat de speakers aan elkaar gekoppeld zijn, wordt het geluid eenvoudig naar de andere box gestuurd en zal je nieuwe geselecteerde luidspreker de ervaring op een andere plek voortzetten. Mocht je overal in huis naar hetzelfde geluid willen luisteren, houd dan de knop iets langer ingedrukt voor de party modus. Je tovert je kamer in een handomdraai om in een concertzaal, waarbij jij op de voorste rij zit. Daarnaast is het ook mogelijk om de speakers in je huis via de mobiele app per kamer in te delen en hierover je muziek naar eigen smaak te verdelen.  

Harman Kardon Omni

Kwaliteit zoals je die van Harman & Kardon mag verwachten

In de muziekwereld is Harman & Kardon een gerenommeerd merk dat al tientallen jaren producten uitbrengt die geluid van exceptioneel niveau kunnen weergeven. De nieuwe Omni 10 en 20 maken daar onderdeel van uit en hebben een grote stap voorwaarts gemaakt in het streamen van audio. Het luisteren van geluid in de hoogste kwaliteit was al een tijdje mogelijk, maar voor de consumenten nog niet draadloos. De Adapt en Omni serie bieden namelijk een draadloze geluidsoverdracht tot 24 bit / 96kHz. Dit is geluid van werkelijke studiokwaliteit. Wanneer je dit vergelijkt met de geluidskwaliteit van een CD, 16 bit / 44.1kHz, ligt de nieuwe norm van audio-streaming een behoorlijk stuk hoger. Wat dit in de praktijk betekent is dat de geluidskwaliteit niet naar beneden geschaald wordt wanneer je 24 bit audio aan het streamen bent. Hoewel de Omni in het draadloos streamen van geluid niet uniek is, is het dat in andere opzichten wel. Zo is het niet nodig om een wifi verbinding te hebben om toch geluid uit verschillende speakers te krijgen. Dit kan ook gewoon via bluetooth bewerkstelligd worden. Verder is er natuurlijk de geluidskwaliteit. Daar waar vergelijkbare audiostream-systemen ‘slechts’CD kwaliteit ondersteunen, legt Harman & Kardon, met de 24 bit streammogelijkheid binnen de Adapt en Omni serie, de lat behoorlijk hoog. 

Hoewel het beoordelen van geluidkwaliteit toch iets persoonlijks en omgevingsafhankelijk is, kan er wel gezegd worden dat de Omni 10 en 20 over het algemeen solide klinken. Wanneer je naar een individuele luidspreker luistert, leveren ze wel minder indruk bij tonen binnen het lage en hoge gebied, dan bij speakers uit het hogere segment. Dit is dan ook niet heel gek, vanwege het feit dat deze boxen gewoonweg groter van formaat zijn. Hierdoor zijn de woofers en tweeters groter en kunnen ze het geluid met meer kracht weergeven. Het ‘Wireless HD sound’systeem komt dan ook echt tot zijn recht wanneer je meerdere Omni’s door het huis hebt staan. Sluit ze door middel van de app in stereo verband aan of laat ze via de partymodus allemaal hetzelfde geluid produceren. Zo creëer je een multi-channel geluidsomgeving die qua kwaliteit dicht in de buurt komt van even compacte, bedrade concurrenten. 

De toevoeging van de ‘Harman Kardon Controller’ app

De controller app is niet alleen handig om luidsprekers aan te sluiten op je draadloze netwerk, maar ook om deze te categoriseren of om muziek te streamen. Wanneer de Omni’s of luidsprekers met de Adapt zich in verschillende ruimtes bevinden, kun je met de applicatie deze in verschillende categorieën indelen. Heb je behoefte aan rock & roll in de woonkamer en wil je jazz in de slaapkamer, dan kan dat met een paar tikken binnen de app. Daarnaast biedt het je ook de mogelijkheid om geluid via wifi te streamen naar alle geselecteerde speakers. De app herkent de bibliotheek op je telefoon en laat je eenvoudig jouw favoriete muziek streamen. Daarnaast biedt het een optie voor streamingdiensten. Ondanks het feit dat dit goed werkt voor gebruikers van Deezer en MixRadio, werkt dit dus nog niet voor één van de populairste diensten, Spotify. Met bluetooth kun je wel gebruik maken van je favoriete apps om muziek te streamen, maar via wifi is dit vooralsnog niet mogelijk.

Omni 10

Conclusie

De Adapt, de Omni 10 en Omni 20 zijn volgepakt met functionaliteiten om elke gewenste kamer volledig naar jouw smaak in te richten met geluid. Zet de luidsprekers in stereo bij het kijken van films of gebruik de party modus om heel je huis te vullen met jouw favoriete tracks. De Adapt zorgt ervoor dat je luidsprekers van een ander merk ook aan het netwerk toe kan voegen om jouw ervaring compleet te maken. De kracht komt dan ook uit een compleet netwerk van luidsprekers. Wanneer ze collectief samengevoegd zijn, doen ze qua prestaties niet veel onder voor hun bekabelde concurrenten. De app voor iOS of Android biedt echt een toevoeging voor deze serie van Harman & Kardon, maar mag nog wel een kleine update krijgen om meer streamingdiensten toe te laten. Met de Adapt en Omni bepaal jij de volledige geluidservaring in de allerhoogste kwaliteit. 

Büşra
vrijdag 16 januari 2015
Door Büşra