Terug naar overzicht

Hoe de LiDAR-scanner jou helpt om betere foto's te maken

Remco
vrijdag 16 oktober 2020
Door Remco
Apple heeft een nieuwe feature geïntroduceerd in iPhone 12 Pro en iPhone 12 Pro Max. De zogeheten LiDAR-scanner gaat helpen om betere foto’s te maken. Maar hoe werkt dit precies? En wat is een LiDAR-scanner?
De LiDAR-scanner in actie

Altijd genoeg licht

LiDAR staat voor 'Light Detection and Ranging'. Vrij letterlijk vertaald: een LiDAR-scanner detecteert en reikt naar licht. De scanner schiet als het ware een aantal lasers af naar het object dat jij in beeld hebt. Deze kaatsen terug in de camera, waardoor de scanner de afstand tussen object en camera heel precies kan bepalen. De camera maakt daarna een betere afstelling van de diafragma, sluitertijd en witbalans. Zo krijg je scherpere en kleurrijkere foto's en video's.

Je kunt je wel voorstellen dat dit erg veel verschil maakt in situaties met weinig licht. De LiDAR-scanner in iPhone 12 Pro en iPhone 12 Pro Max zijn dan ook vooral gericht op het verbeteren van foto's en video's bij weinig licht. Op dit vlak lieten voorgaande iPhones namelijk nog weleens wat steken vallen. Nu zullen ook portretten bij weinig licht van hogere kwaliteit zijn, niet in de laatste plaats ook doordat je iPhone 12 Pro of iPhone 12 Pro Max tot wel 6 keer sneller autofocust op onderwerpen.

Voordelen:

  • Betere foto's en video's bij weinig licht
  • Verbeterde portretfoto's in het donker
  • Scherpere en meer kleurrijke beelden
  • Tot 6 keer snellere autofocus

De LiDAR-scanner in actie


Augmented Reality zoals je het nog niet kende

Dankzij de LiDAR-scanner maak je dus nog waanzinnigere foto's en video's. Maar er is nog een feature waarop de scanner veel invloed hebt. De LiDAR-scanner tilt de Augmented Reality op iPhone 12 Pro en iPhone 12 Pro Max namelijk naar een hoger niveau. Apple hoopt hierdoor dat app-ontwikkelaars meer gebruik gaan maken van AR.

Augmented Reality plaatst de digitale wereld in de echte wereld. Een goed voorbeeld is de game Pokémon GO, waarbij je de fictieve wezentjes bij jou in de straat rondlopen. Of de IKEA-app, waarmee je meubels in jouw huis kunt zetten, zodat je direct ziet of ze wel echt bij je interieur passen. Door de LiDAR-scanner beleef je Augmented Reality op een heel ander level.

Nog meer voordelen:

  • Betere dieptebepaling met Augmented Reality
  • Meer mogelijkheden voor app-ontwikkelaars
Remco
vrijdag 16 oktober 2020
Door Remco