Terug naar overzicht

Expert Review: Wacom Intuos Pro

Patrick
woensdag 17 december 2014
Door Patrick

Expert Review over de Wacom Intuos Pro (M) Pen & Touch

Iedere DTP’er heeft er één op zijn of haar bureaublad liggen, een tekentablet. Voor iemand die veel beelden moet bewerken heeft Wacom de Intous tablets geïntroduceerd. In deze review nemen we het vlaggenschip van Wacom onder de loep, de Wacom Intuos Pro.

Conclusie Wacom Intuos Pro

De eerste ontmoeting

Na het openen van de doos zal je even versteld staan van de omvang van de tablet. Voor deze review kregen we het medium model om te testen. Met een omvang van 379,9 x 251,4 x 11,5 mm is het verstandig om vooraf je bureaublad leeg te halen. Laat staan als je met het large model aan de slag gaat. Eenmaal uit de doos heb je de keuze om de tablet met USB of draadloos te gebruiken (de draadloze accessoire kit is los verkrijgbaar). Bij het installeren van de drivers ben je echter wel afhankelijk van de USB kabel. Je kunt dit niet doen met de draadloze verbinding.

Als de drivers eenmaal geïnstalleerd zijn kun je de tablet eenvoudig instellen voor een draadloze verbinding. Steek je de accu en de zender in de tablet en de USB ontvanger in je PC of Mac. Binnen een paar seconden zijn de overige drivers geïnstalleerd en kun je draadloos aan de slag. Wat opvalt is dat de kwaliteit van de verbinding uitmuntend is. Na een paar weken gebruik heeft de tablet nog geen één keer dienst geweigerd. Dit is hoe een draadloze tablet écht zou moeten werken!

Nooit meer een muis

Pen en touch van Wacom Intuos ProDe Intuos Pro zal iedere gebruiker ongetwijfeld bij de eerste keer versteld doen staan. De intuïtieve bediening zorgt voor een ultiem gebruiksgemak. Echter zal het een tijd duren voor je de Intuos Pro volledig onder controle hebt. Het duurt wel even eer je bekend bent met alle knoppen, gebaren en de gevoeligheid van de pen. Als je eenmaal gewend bent wil je nooit meer zonder!

Een muis is niet gebouwd voor het precieze aanwijswerk. De traditionele muis heeft slechts twee drukniveaus, aan of uit. De meegeleverde pen daarentegen kent maar liefst 2048 drukniveaus. Dit scheelt enorm veel instelwerk in bijvoorbeeld Photoshop, omdat de borstels groter of kleiner worden naarmate je de pen harder of zachter op de tablet drukt. Het schalen van je borstels is hierdoor minder vaak nodig en zal enorm veel tijd besparen. Bij het retoucheren van bijvoorbeeld portretfoto’s, kun je erg precies te werk gaan om oneffenheden te verwijderen.

Aanraken voor Pro’s

Naast de drukgevoelige pen is er nu de mogelijkheid om met je vingers op het grote oppervlak van de tablet te werken. Met de komst van iPhone en iPad is bijna iedereen al gewend aan swipe-bewegingen. Als je met de pen aan het tekenen bent, kun je de optie echter beter even uitzetten. Dit voorkomt ongewenste input op je werk. Als je van plan bent om het multi-touch oppervlak met je vingers te gebruiken, houd er dan wel rekening mee dat de tablet anders aanvoelt dan bijvoorbeeld het glas van een iPad.

Draai aan de knoppen

Naast het multi-touch oppervlak beschikt de Intuos Pro over een achttal ExpressKeys met middenin een touchring. De ExpressKeys kunnen worden ingesteld met 25 verschillende acties en toetsen. Met de touchring kun je onder andere scrollen en zoomen. Er kunnen vier functies aan de ring worden toegewezen. Met de knop in het midden van de ring schakel je eenvoudig tussen de funties.


 

Conclusie

Na een paar weken veelvuldig gebruik te hebben gemaakt van de Intuos Pro besloten we om de tekentablet een laatste keer op de proef te stellen. Om een goed eindoordeel te geven namen we een halve dag de tijd om van een simpele foto iets extreems te maken.

Tijdens dit project merkten we nogmaals hoe stabiel de draadloze verbinding is. Hoewel de Wireless Accessoire Kit een extra zakcentje kost, is het een aanrader voor iedereen die op een redelijke afstand van zijn scherm werkt. Ook als je van een opgeruimd bureaublad houdt is de kit ideaal om alles kabeltje netjes weg te werken.

De toevoeging van multi-touch aan de Intuos Pro is een grote toevoeging. Het geeft je de mogelijkheden van een MacBook Pro touchpad en zal je ongetwijfeld helpen om efficiënter te werken. De pen werkt uiterst precies en is ideaal voor het gebruik in Photoshop. In de foto zijn complexe maskers gebruikt en zijn schaduwen & highlights aangebracht zonder moeite. Als je deze functies van Photoshop instelt voor de ExpressKeys kun je snel schakelen. Al met al ben je met een muis zeker twee keer zo lang bezig.

Overtuigd?

Bestel de Wacom Intuos Pro nu bij Amac

 

Patrick
woensdag 17 december 2014
Door Patrick